23 Απρ. 2017

Με τον εικαστικό καλλιτέχνη Γιώργο Τσακίρη, Καθηγητή της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ., ολοκληρώνονται την Τετάρτη 26 Απριλίου 2017, στις 19.00, τα Ραντεβού με καλλιτέχνες των εικαστικών στην Οικία Τέλλογλου, στην οδό Αριστοτέλους 2 στη Θεσσαλονίκη.

Ο Γιώργος Τσακίρης γεννήθηκε στα Γιαννιτσά το 1955. Σπούδασε Ανώτερα Ηλεκτρονικά. Στη Σχολή Καλών Τεχνών της Φλωρεντίας σπούδασε ζωγραφική  και χαρακτική. Είναι Καθηγητής στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ.

Έργα του έχουν παρουσιαστεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 σε ατομικές εκθέσεις στο εξωτερικό (Φλωρεντία, Σεντ Ετιέν, Κολωνία, Μπάντεν),  καθώς και σε μουσεία, μνημεία, πολιτιστικούς οργανισμούς και γκαλερί στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Πέλλα, τη Βέροια, την Λάρισα, την Καβάλα και σε πολλές άλλες πόλεις ανά την Ελλάδα. Στις εκθέσεις του των τελευταίων χρόνων συγκαταλέγονται και οι: «Όλα στο κόκκινο», συνέκθεση με Έλλη Χρυσίδου, Τεχνοχώρος, Αθήνα  (2013), «Μέσα και έξω», συνέκθεση με Κυριάκο Μορταράκο, Χώρος 18, Θεσσαλονίκη (2014), «Κάτοπτρον και άλλα», συνέκθεση με Φώτη Μανδατζή, γκαλερί Λόλα Νικολάου (2015).

Επίσης έχει πάρει μέρος σε δεκάδες ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ανάμεσά τους οι: California State University, Φλωρεντία (1978), 150 Ζωγράφοι της ΕΟΚ, Αθήνα (1982), Ελληνική Τέχνη μετά το 1950, Εθνική Πινακοθήκη, Αθήνα και ΔΕΘ (1987), Σύγχρονη Ελληνική Χαρακτική, Εθνική Πινακοθήκη, Αθήνα (1988), Σύγχρονη Ελληνική τέχνη, Ζάππειο, Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Λουξεμβούργο, Βόννη (1992), ΧΙΧ Biennale Αλεξάνδρειας (1997 ), Europe in the Box, Πολιτιστικές πρωτεύουσες της Ευρώπης, Βαϊμάρη, Πράγα, Ελσίνκι, Στοκχόλμη (1999 - 2000), Παγκόσμια έκθεση βιβλίου, Φρανκφούρτη (2001) ARCO, Μαδρίτη και Cosmopolis, Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (2004), 2007- 4η Biennale Τασκένδης (2007), «Thessaloniki of the Painters, «Thessaloniki of the Poets», Ζάππειο Παρθεναγωγείο, Κωνσταντινούπολη (2013) «Ωδή στη Θάλασσα», Ίδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού, Οδησσός και Βίλα Μπιάνκα, Θεσσαλονίκη (2016 - 2017).

Έργα του υπάρχουν σε συλλογές και μουσεία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό όπως και μεγάλα του γλυπτά σε δημόσιους χώρους.

Στο πλαίσιο των «Ραντεβού με καλλιτέχνες» που φιλοξενούνται από τον Φεβρουάριο στην Οικία Τέλλογλου, κάθε Τετάρτη, στις 19.00-21.00, δημιουργοί που εκπροσωπούν ολόκληρο το φάσμα των εικαστικών τεχνών (ζωγραφική, χαρακτική, σκηνογραφία, φωτογραφία, γλυπτική) παρουσίασαν το έργο τους και  συζήτησαν με το κοινό.

Περιορισμένος αριθμός θέσεων. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Πληροφορίες:  2310 991116.

sharpdialogue.com

18 Μαρ. 2017

Ο  καθηγητής Σκηνογραφίας στο Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. Απόστολος  Βέττας θα μιλήσει για το έργο του και θα συνομιλήσει με το κοινό την Τετάρτη 22 Μαρτίου 2017, στις 19.00, στο πλαίσιο των Ραντεβού με καλλιτέχνες των εικαστικών στην Οικία Τέλλογλου, στην οδό Αριστοτέλους 2.

Ο Απόστολος - Φωκίων Βέττας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1945. Ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε αρχιτεκτονική στη Θεσσαλονίκη και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Εδιμβούργο (College of Art, School of Architecture, Herriot-Watt University).

Είναι oμότιμος καθηγητής Σκηνογραφίας του τμήματος Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. και για το διάστημα 2000 – 2003 διετέλεσε Κοσμήτορας της ίδιας Σχολής.

Ως αρχιτέκτων ασχολείται με θέματα που έχουν σχέση με την όψη του θεατρικού χώρου, τα τεχνικά του χαρακτηριστικά και τη μορφή του.

Ως σκηνογράφος - ενδυματολόγος έχει συνεργαστεί με κρατικούς θεατρικούς οργανισμούς και επιχορηγούμενα σχήματα εντός και εκτός Ελλάδας (Εθνικό Θέατρο, ΚΘΒΕ, ΕΛΣ, ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, Λάρισας, Βόλου και Καλαμάτας, Πειραματική Σκηνή της «Τέχνης», Θέατρο Τέχνης, Εταιρεία Θεάτρου Πράξη, Τεχνοχώρος, Wandering Theatre στο Βρότσλαφ, το κουκλοθέατρο του Φάικε Μπόσμα στο Άμστερνταμ, Actors Touring Company στο Λονδίνο, κ.ά.), σε παραστάσεις αρχαίου δράματος, κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου και νεοελληνικού έργου. Σκηνογραφίες του έχουν παρουσιαστεί επίσης σε διάφορα φεστιβάλ της Ελλάδας και του εξωτερικού, στα αρχαία θέατρα Επιδαύρου, αρχαίας Μεσσήνης, Μήλου, Θάσου, Φιλίππων και Δίου, στο Ηρώδειο και το Αρχαίο Ωδείο της Πάτρας κ.α.

Διετέλεσε μέλος της καλλιτεχνικής επιτροπής (1993-1994) και πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου (1995-1997) του ΚΘΒΕ.

Το 2003 ήταν ο επιμελητής της ελληνικής συμμετοχής στη Prague Quadrennial, η οποία απέσπασε ειδική τιμητική διάκριση «για την ποιότητα της παρουσίασης και για τη δουλειά των σκηνογράφων της».

Για το σύνολο του έργου του έχει τιμηθεί με το βραβείο «Πάνος Αραβαντινός».

Στα  στην Οικία Τέλλογλου συμμετέχουν δημιουργοί που εκπροσωπούν ολόκληρο το φάσμα των εικαστικών τεχνών (ζωγραφική, χαρακτική, σκηνογραφία, φωτογραφία, γλυπτική).

Περιορισμένος αριθμός θέσεων. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Πληροφορίες:  2310 991116.

sharpdialogue.com

2 Φεβ. 2017

Η ιστορική κατοικία του ζεύγους Νέστορα και Αλίκης Τέλλογλου στην πλατεία Αριστοτέλους ανοίγει και πάλι τις πόρτες της στο κοινό για να υποδεχτεί μία νέα δράση που στόχο έχει να φέρει σε επαφή γνωστούς δημιουργούς με το κοινό της Θεσσαλονίκης σε έναν ιστορικής σημασίας χώρο, όπου η τέχνη έχει αφήσει το πραγματικό της ίχνος.

Στο πλαίσιο της νέας δράσης, που θα γίνεται κάθε Τετάρτη, στις 19.00-21.00, δημιουργοί που εκπροσωπούν ολόκληρο το φάσμα των εικαστικών τεχνών (ζωγραφική, χαρακτική, σκηνογραφία, φωτογραφία, γλυπτική) θα παρουσιάζουν το έργο τους και στη συνέχεια θα συζητούν με το κοινό. Ως τα τέλη Μαΐου θα πραγματοποιηθούν τέσσερις κύκλοι παρουσιάσεων ανά τρεις καλλιτέχνες.

Στον πρώτο κύκλο συμμετέχουν: ο γλύπτης,  Αν. Καθηγητής της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ., Γιώργος Τσάρας (8 Φεβρουαρίου), η Ζωγράφος - Σκηνογράφος, Καθηγήτρια του Τμήματος Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών Α.Π.Θ., Ιωάννα Μανωλεδάκη (15 Φεβρουαρίου) και ο Καθηγητής Φωτογραφίας στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. Γιώργος Κατσάγγελος (22 Φεβρουαρίου).

Τον δεύτερο κύκλο απαρτίζουν: ο Ζωγράφος, Γλύπτης και Ψυχίατρος Παύλος Βασιλειάδης (1 Μαρτίου), ο Καθηγητής Σκηνογραφίας στο Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. Απόστολος Βέττας (8 Μαρτίου) και ο Καθηγητής Χαρακτικής της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. Μανόλης Γιανναδάκης (15 Μαρτίου). Θα ακολουθήσουν πολλοί ακόμη καλλιτέχνες, τα ονόματα των οποίων θα ανακοινωθούν προσεχώς.

Η οικία Τέλλογλου αποτελεί τμήμα του Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών Α.Π.Θ. Με απόφαση του Δ.Σ. του Τελλογλείου, το σπίτι αποκαταστάθηκε με τα περισσότερα αντικείμενα και έπιπλά του με μεράκι και σεβασμό στην προσωπικότητα των δωρητών και ιδρυτών του Τελλογλείου, Αλίκης και Νέστορα Τέλλογλου. Μετά την αποκατάστασή της, η ιστορική κατοικία με την εξαιρετική θέα προς τη θάλασσα και την πλατεία Αριστοτέλους από το ωραιότερο μπαλκόνι της πόλης άνοιξε για πρώτη φορά τις πόρτες της στο κοινό την άνοιξη του 2016 και η νέα αυτή περίοδος της ζωής της, γεμάτη δράσεις τέχνης (μαθήματα, διαλέξεις, σεμινάρια, ξεναγήσεις) προκάλεσε ζωηρό ενδιαφέρον στο κοινό της Θεσσαλονίκης.

Λόγω της μεγάλης ζήτησης για τη σειρά του νέου αυτού  κύκλου παρουσιάσεων που θα γίνουν από τους εικαστικούς καλλιτέχνες στην Οικία Τέλλογλου και του περιορισμένου αριθμού θέσεων, είναι απαραίτητο να γίνει εγκαίρως κράτηση θέσης από τους ενδιαφερόμενους. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Η καταβολή του ποσού θα πρέπει να γίνει πριν από την έναρξη κάθε κύκλου. Κόστος συμμετοχής: 30 ευρώ ανά κύκλο. 

Νέο πρόγραμμα ξεναγήσεων

Παράλληλα, θα συνεχιστούν για μία ακόμη σεζόν οι ξεναγήσεις στην Οικία Τέλλογλου, προσφέροντας την ευκαιρία σε κάθε ενδιαφερόμενο για μία μοναδική περιήγηση στο αξιοθαύμαστο εσωτερικό και τη συναρπαστική ιστορία του διαμερίσματος της οδού Αριστοτέλους 2 (4ος όροφος).  

Ξεναγήσεις κατόπιν συνεννόησης και με σειρά προτεραιότητας  θα πραγματοποιούνται κάθε Τετάρτη 18.00-19.00 (πριν από την εικαστική παρουσίαση). Γενική είσοδος: 5 ευρώ. Μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε επίσκεψη: 20 άτομα.  

Περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής τόσο για τις παρουσιάσεις καλλιτεχνών όσο και για τις ξεναγήσεις, στα τηλέφωνα: 2310 991610 και 2310 247111.

sharpdialogue.com