2 Φεβ. 2017

«Παραμύθια για Ήρωες και Βασιλιάδες της αρχαίας Θράκης»

 

«...Φιλολογικές μαρτυρίες και έργα τέχνης»

 

Με την εκδήλωση αυτή αρχίζει, το Σάββατο, 4 Φεβρουαρίου 2017, στις 20.00, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αβδήρων (Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων) ο νέος κύκλος εκδηλώσεων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ξάνθης για τη νέα χρονιά, με ομιλητή τον Επίτιμο Έφορο Αρχαιοτήτων Διαμαντή Τριαντάφυλλο, Προϊστάμενο μέχρι το 2003 στην ενιαία Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Θράκης.

Με τον απαράμιλλο γλαφυρό του τρόπο ο Επίτιμος Έφορος θα παρουσιάσει παραμύθια για τους Ήρωες και Βασιλιάδες της αρχαίας Θράκης, επενδυμένα με παραστάσεις από τους αρχαίους, ρωμαϊκούς και νεότερους χρόνους και με αναφορές στις σημαντικότερες φιλολογικές πηγές:

• Για τον έρωτα του Αίμου και της Ροδόπης, πριν και μετά τη μεταμόρφωσή τους στα ομώνυμα όρη.

• Για τον ποταμό Έβρο, τον πιο όμορφο από τους ποταμούς σύμφωνα με τον Αλκαίο, που δέχτηκε στα νερά του το ιερό κεφάλι και τη λύρα του Ορφέα.

• Για τον Μάρωνα, ιερέα του Απόλλωνα, που υποδέχτηκε τον Οδυσσέα στην πόλη των Κικόνων Ίσμαρο.

• Για τον βασιλιά των Βιστόνων Διομήδη και τα ανθρωποφάγα άλογά του, τον όγδοο άθλο του Ηρακλή και για την ίδρυση των Αβδήρων.

• Για τον βασιλιά των Θρακών Ρήσο, το άδοξο τέλος του στην Τροία, τη θεοποίησή του και τη λατρεία του σε υπαίθρια ιερά της Ροδόπης.

Θα παρουσιάσει επίσης στοιχεία για τη δημιουργία των αρχαίων ελληνικών μύθων, την επεξεργασία τους από τους επικούς, λυρικούς και δραματικούς ποιητές, τα είδη των μύθων και τη θέση της Θράκης στην αρχαία ελληνική μυθολογία.

Είσοδος ελεύθερη

sharpdialogue.com