30 Απρ. 2017

"...από το Δεδέαγατς στην Αλεξανδρούπολη"

Ένα μουσικοχορευτικό ταξίδι στην ιστορία, αφιερωμένο στα "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ", Ημέρα Γιορτής της Αλεξανδρούπολης, βασισμένο στην ιδέα της Ουρανίας Πανταζίδου και σε κείμενα του Θεόδωρου Ορδουμποζάνη. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Βαγγέλης Βαφείδης.

Προορισμός οι μακρινές πατρίδες, για μία νοητή συνάντηση με τους προγόνους, που ξεριζώθηκαν και εγκαταστάθηκαν σε τούτο εδώ τον φιλόξενο τόπο. Συνοδοιπόροι η μουσική και οι χοροί που μας άφησαν κληρονομιά 150 χρόνια… από τη γέννηση της πόλης μέχρι την απελευθέρωση της.

Σάββατο 6 Μαΐου 2017, ώρα 20.00, στο Δημοτικό Θέατρο της Αλεξανδρούπολης.

Την εκδήλωση διοργανώνει η Ένωση Πολιτιστικών Φορέων Έβρου (Ε.ΠΟ.Φ.Ε.), σε συνεργασία με τον Δήμο Αλεξανδρούπολης.

sharpdialogue.com

16 Μαρ. 2017

"...και ο ανασχεδιασμός της Θεσσαλονίκης"

 

Είναι ο τίτλος της εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθείστο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (Αίθουσα "Μ. Ανδρόνικος") τηνΤετάρτη 22 Μαρτίου, ώρα 19.00, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από τη μεγάλη πυρκαγιά της Θεσσαλονίκης, το 1917, η οποία υπήρξε ο καταλύτης για την ανοικοδόμηση και τον εκσυγχρονισμό της πόλης, αλλά και για το σχεδιασμό της πανεπιστημιούπολης του Α.Π.Θ.

Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων της έκθεσης «ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥΠΟΛΗ Α.Π.Θ.: 90+ ΧΡΟΝΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ/100+ ΧΡΟΝΙΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ»

Την εκδήλωση θα συντονίσει ο Κοσμήτωρ της Πολυτεχνικής Σχολής Α.Π.Θ. Καθηγητής Κωνσταντίνος-Βασίλειος Κατσάμπαλος και περιλαμβάνει 5 παρουσιάσεις:

«Απεικονίσεις της μεγάλης πυρκαγιάς στη Θεσσαλονίκη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου», Πάρις Σαββαΐδης, Καθηγητής Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών Π.Σ. Α.Π.Θ.

«Ιδεολογία και πολιτική για τον πολεοδομικό σχεδιασμό πριν 100 χρόνια:  Ένα σχόλιο με αφορμή τη συζήτηση στη Βουλή, το 1919, για την ανοικοδόμηση της Θεσσαλονίκης», Αθηνά Γιαννακού, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης Π.Σ. Α.Π.Θ.

«Καταστροφή και ανασχεδιασμός της Θεσσαλονίκης: οι ιδιότυπες διαδρομές του εκσυγχρονισμού», Αλέκα Καραδήμου-Γερόλυμπου, Ομότιμη Καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής Π.Σ. Α.Π.Θ.

«Ιδιοκτησία και αστικοί μετασχηματισμοί στην περιοχή του ανατολικού ρήγματος: οραματισμοί και υλοποιήσεις», Αθηνά Βιτοπούλου, Δρ. Αρχιτέκτονας-Πολεοδόμος, διδάσκουσα Τμήματος Αρχιτεκτόνων και Μηχανικών  Χωροταξίας και Ανάπτυξης Π.Σ. Α.Π.Θ.

«Η πυρκαγιά του 1917 ως καταλύτης για τον υβριδικό εκσυγχρονισμό της Θεσσαλονίκης», Νίκος Καλογήρου, Καθηγητής Τμήματος Αρχιτεκτόνων Π.Σ. Α.Π.Θ.

sharpdialogue.com

2 Φεβ. 2017

 

«...Φιλολογικές μαρτυρίες και έργα τέχνης»

 

Με την εκδήλωση αυτή αρχίζει, το Σάββατο, 4 Φεβρουαρίου 2017, στις 20.00, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αβδήρων (Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων) ο νέος κύκλος εκδηλώσεων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ξάνθης για τη νέα χρονιά, με ομιλητή τον Επίτιμο Έφορο Αρχαιοτήτων Διαμαντή Τριαντάφυλλο, Προϊστάμενο μέχρι το 2003 στην ενιαία Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Θράκης.

Με τον απαράμιλλο γλαφυρό του τρόπο ο Επίτιμος Έφορος θα παρουσιάσει παραμύθια για τους Ήρωες και Βασιλιάδες της αρχαίας Θράκης, επενδυμένα με παραστάσεις από τους αρχαίους, ρωμαϊκούς και νεότερους χρόνους και με αναφορές στις σημαντικότερες φιλολογικές πηγές:

• Για τον έρωτα του Αίμου και της Ροδόπης, πριν και μετά τη μεταμόρφωσή τους στα ομώνυμα όρη.

• Για τον ποταμό Έβρο, τον πιο όμορφο από τους ποταμούς σύμφωνα με τον Αλκαίο, που δέχτηκε στα νερά του το ιερό κεφάλι και τη λύρα του Ορφέα.

• Για τον Μάρωνα, ιερέα του Απόλλωνα, που υποδέχτηκε τον Οδυσσέα στην πόλη των Κικόνων Ίσμαρο.

• Για τον βασιλιά των Βιστόνων Διομήδη και τα ανθρωποφάγα άλογά του, τον όγδοο άθλο του Ηρακλή και για την ίδρυση των Αβδήρων.

• Για τον βασιλιά των Θρακών Ρήσο, το άδοξο τέλος του στην Τροία, τη θεοποίησή του και τη λατρεία του σε υπαίθρια ιερά της Ροδόπης.

Θα παρουσιάσει επίσης στοιχεία για τη δημιουργία των αρχαίων ελληνικών μύθων, την επεξεργασία τους από τους επικούς, λυρικούς και δραματικούς ποιητές, τα είδη των μύθων και τη θέση της Θράκης στην αρχαία ελληνική μυθολογία.

Είσοδος ελεύθερη

sharpdialogue.com