2 Ιαν. 2017

«Θεοφάνης ο Κρης» – “Theophanes the Cretan”

«Κορυφαίος Ζωγράφος

του 16ου αιώνα»

“The Foremost Painter

of the 16th century”

Είναι ο τίτλος του βιβλίου του Ευθύμιου Τσιγαρίδα, Ομότιμου Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. που θα παρουσιαστεί στο Αμφιθέατρο «Στέφανος Δραγούμης» του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού (Λεωφόρος Στρατού 2, Θεσσαλονίκη) τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2017, στις 19.00.

Το βιβλίο, καρπός πολύχρονης ενασχόλησης του συγγραφέα με την καλλιτεχνική δραστηριότητα του κορυφαίου ζωγράφου του 16ου αιώνα Θεοφάνη στο Άγιον Όρος και στα Μετέωρα, με την ιδιότητα του Εφόρου Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και Προϊσταμένου της αρμόδιας για το Άγιον Όρος Εφορείας, θα παρουσιάσει η Μαρία Βασιλάκη, Καθηγήτρια Βυζαντινής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Την παρουσίαση θα προλογίσει και θα συντονίσει η Δρ. Αγαθονίκη Τσιλιπάκου, Διευθύντρια του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού.

Το βιβλίο, δίγλωσσο (Ελληνικά – Αγγλικά), έκδοση του 2016, περιεκτικό και ουσιώδες, με εκτεταμένη εικονογράφηση, αντιπροσωπευτική της καλλιτεχνικής δραστηριότητος του Θεοφάνη στα Μετέωρα και στο Άγιον Όρος την περίοδο 1527-1546, συγκεφαλαιώνει τα αποτελέσματα της επιστημονικής έρευνας, παλαιότερης και πρόσφατης, στις Μονές Βαρλαάμ, Μεγίστης Λαύρας, Ιβήρων, Παντοκράτορος, Κουτλουμουσίου, Σταυρονικήτα και Γρηγορίου.

sharpdialogue.com