16 Δεκ. 2016

«Μέρες Θεάτρου με τον Σαίξπηρ»

Είναι το θέμα της Διημερίδας που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 16 και το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2016 στο Καλλιτεχνικό Σχολείο Θεσσαλονίκης (Πανταζοπούλου 12Α, Αμπελόκηποι), με αφορμή τη συμπλήρωση δέκα χρόνων λειτουργίας του και 400 χρόνων από τον θάνατο του Ο. Σαίξπηρ (1564-1616).
 
Τη Διημερίδα διοργανώνει το Καλλιτεχνικό Σχολείο Θεσσαλονίκης σεσύμπραξη με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (Κ.Θ.Β.Ε.) και την υποστήριξη της Επιτροπής Καλλιτεχνικών Σχολείων του ΥΠ.Π.Ε.Θ..
 
Κατά τη διάρκεια της Διημερίδας θα πραγματοποιηθούν εργαστήρια και σεμινάρια από καλλιτέχνες του Κ.Θ.Β.Ε., καθηγήτριες του Τμήματος Αγγλικής Φιλολογίας του Α.Π.Θ., καθηγητές/τριες καλλιτεχνικής παιδείας και εκπαιδευτικούς του Καλλιτεχνικού Σχολείου, καθώς και καλλιτέχνες από το ελεύθερο θέατρο.
 
Σκοπός των εργαστηρίων της Διημερίδας και των καλλιτεχνικών δράσεων είναι η εξοικείωση με πτυχές του έργου του μεγάλου δραματουργού με τρόπο βιωματικό. Με την αφιλοκερδή συμμετοχή τους οι εμψυχωτές των εργαστηρίων και οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες συμβάλλουν στην αναγνώριση της καλλιτεχνικής παιδείας ως αναγκαίας συνιστώσας στην Εκπαίδευση γενικότερα.
 
Τα εργαστήρια που απευθύνονται στους μαθητές του Καλλιτεχνικού  σχολείου θα πραγματοποιηθούν το πρωί της Παρασκευής 16 Δεκεμβρίου εντός του διδακτικού ωραρίου.

Τα εργαστήρια που απευθύνονται στους ενήλικες (εκπαιδευτικούς, φοιτητές και γενικότερα σε όσους έχουν ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το θέατρο και για τον Σαίξπηρ ειδικότερα) αλλά και σε ενδιαφερόμενους μαθητές, θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου, στις 17.00 και το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου στις 10.00.

Θα χορηγηθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης.
 
Τίτλοι των εργαστηρίων:
 
Στερεότυπα και αποδόμησή τους (Ιορδάνης Αϊβάζογλου).

Άμλετ - ο Σαίξπηρ διδάσκει υποκριτική (Παύλος Δανελάτος).
 
«Το όνειρο καλοκαιρινής νύχτας»  δανείζει τους χαρακτήρες του για να παίξουμε δημιουργικά (Τριανταφυλλιά Δημοπούλου).

Breakfast… με τον Σαίξπηρ (Νίκος Καπέλιος).

«Μυρωδιές ηδονής και οδύνης»: Παιχνίδι με τον φόβο μέσα από την «Τρικυμία» του Shakespeare (Κατερίνα Κίτση).

Ο εραστής, το φεγγάρι και το φάντασμα: σκηνές από «Ρωμαίος και Ιουλιέτα», «Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας» και «Άμλετ» και πώς να τις δημιουργήσετε (Τίνα Κροντήρη - Βασιλεία Μόσχου, Αναστασία Χατζηδήμα).

Ο Ρωμαίος και η Ιουλιέτα συναντούν την Αντιγόνη και τον Αίμονα. Έλεγχος και περιορισμός του σώματος και της επιθυμίας (Δήμητρα Μήττα). 

Παίζοντας με τους ρόλους της εξουσίας. το πάθος για την εξουσία και τα πάθη της εξουσίας (Αντώνης Μιχαλόπουλος).

«Ρωμαίος και Ιουλιέτα - Σκηνοθετικές προσεγγίσεις στη σύγχρονη πόλη» (Αλεξάνδρα Μυλωνά).

«Ρωμαίος και Ιουλιέτα», «Άμλετ». Σκηνοθετικές προσεγγίσεις – παραστάσεις για νέους (Γιάννης Παρασκευόπουλος).

«Όλος ο κόσμος μια σκηνή» (Τάσος Ράτζος).

Αυτοσχεδιάζοντας με τον Σαίξπηρ (Εύη Σαρμή).

Οι σκοτεινοί χαρακτήρες στο έργο του Σαίξπηρ (πόθοι, πάθη, φυσικό και μεταφυσικό περιβάλλον) (Πολυξένη Σπυροπούλου).

Το νησί του Πρόσπερο -  Ένας τόπος αγριότητας. Σκέψεις και παρατηρήσεις πάνω στο σαιξπηρικό έργο με αφορμή την «Τρικυμία» του W. Shakespeare (Κική Στρατάκη).

Παίζοντας με την ύλη των ονείρων («...είμαστε πλασμένοι από την ύλη που είναι φτιαγμένα τα όνειρα...» Η τρικυμία) (Ευανθία Σωφρονίδου).

«Ρωμαίος και Ιουλιέτα». Με ή χωρίς τη γονική συναίνεση (Μυρσίνη Χρυσοχοΐδου).
 
 
Εναρκτήρια ομιλία: Αμαλία Κοντογιάννη, Ο Σαίξπηρ στο Κρατικό Θέατρο.
 
Για το πρόγραμμα βλ. εδώ.

sharpdialogue.com