4 Ιουν. 2017

«Πέλλα: 60 χρόνια ανασκαφικών ερευνών»

Είναι ο τίτλος της φωτογραφικής έκθεσης που διοργανώνουν η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πέλλας και ο Σύνδεσμος Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Πέλλας στο αμφιθέατρο του ομώνυμου Αρχαιολογικού Χώρου.

Την ημέρα των εγκαινίων, Παρασκευή 9 Ιουνίου 2017, ώρα 19.30, τέσσερις αρχαιολόγοι που εργάστηκαν στον χώρο -η Κατερίνα Ρωμιοπούλου, ο Πέτρος Θέμελης, η Χάιδω Κουκούλη και η Μαρία Ακαμάτη- θα αφηγηθούν τις εμπειρίες και τα βιώματα από την προσωπική τους ιστορία στην αρχαία μακεδονική πρωτεύουσα, συμπληρώνοντας την αναδρομή στο ανασκαφικό παρελθόν της. Μέσα από τις αναμνήσεις της προσωπικής ιστορίας τους ξεδιπλώνεται η ιστορία των συστηματικών ανασκαφών που ξεκίνησαν το 1957 και συνεχίζονται μέχρι σήμερα.

60 χρόνια εντατικής αρχαιολογικής δουλειάς έφεραν στο φως τη μεγάλη πρωτεύουσα του Μακεδονικού Βασιλείου, που αποτελεί έναν από τους αξιολογότερους χώρους της Ελλάδας. Σήμερα, μετά τις συνεχείς προσπάθειες γενιών αρχαιολόγων, ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει τον αναστηλωμένο επισκέψιμο χώρο της αρχαίας πόλης, πολυάριθμους μακεδονικούς τάφους, ιερά, το ανάκτορο της πρωτεύουσας των Μακεδόνων και ένα σύγχρονο Μουσείο που στεγάζει εξαιρετικά εκθέματα της πολύχρονης ανασκαφικής έρευνας.

Από την αναδρομική αυτή αναφορά αναδύεται μια νοσταλγική αύρα της μετεξέλιξης του ελληνικού χώρου από τη μεταπολεμική Ελλάδα μέχρι σήμερα.

sharpdialogue.com