26 Δεκ. 2016

«Ερμιτάζ: Πύλη στην Ιστορία»

Είναι ο τίτλος της Έκθεσης που εγκαινιάστηκε στις 2 Νοεμβρίου 2016 στο Bυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο (Βασ. Σοφίας 22, Αθήνα) και θα παραμείνει ανοιχτή στο κοινό έως τις 26 Φεβρουαρίου 2017.

Για πρώτη φορά στους χώρους του Μουσείου εκτίθενται σημαντικοί αρχαιολογικοί θησαυροί και έργα τέχνης που προέρχονται από τις αυτοκρατορικές συλλογές του Μουσείου Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης. Πρόκειται για αντικείμενα υψηλής αισθητικής και καλλιτεχνικής αξίας, που οι Τσάροι Ρομανόφ -ξεκινώντας από τον Μέγα Πέτρο (1672-1725)- συνέλλεγαν διαρκώς επί δύο αιώνες, για να δημιουργήσουν από τα τέλη του 17ου αι. τις πλουσιότατες συλλογές του Ερμιτάζ, αναδεικνύοντάς το, από το 1805 μέχρι σήμερα, ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα Μουσεία του κόσμου.

Η Έκθεση, την οποία σχεδίασε το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, περιστρέφεται γύρω από επιλεγμένα αρχαιολογικά αντικείμενα, έργα τέχνης, μικροτεχνίας και ζωγραφικούς πίνακες από τις βασικότερες συλλογές του Μουσείου Ερμιτάζ, δίνοντας στο κοινό μια ιδέα της ευρωπαϊκής αντίληψης που επικρατούσε για την αισθητική και τον τρόπο ζωής στη ρωσική Αυλή από τα τέλη του 17ου μέχρι τις αρχές του 20ου αι.

Στο πλαίσιο της Έκθεσης θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις από τους αρχαιολόγους του Μουσείου (απαιτείται αγορά εισιτηρίου), για τις οποίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στα τηλέφωνα 213 2139570 ή 213 2139511 (Δευτέρα – Παρασκευή από τις 09.00 έως τις 15.00) ή στην ακόλουθη ηλεκτρονική διεύθυνση: info.bma@culture.gr.

Με την Έκθεση ολοκληρώνεται ο κύκλος των εκθέσεων τις οποίες διοργάνωσε το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, σε συνεργασία με το Bυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, για να τιμήσει το αφιερωματικό έτος «Ελλάς – Ρωσία 2016».

sharpdialogue.com