2 Δεκ. 2016

«Εκφράσεις Εξουσίας»

«Η εικόνα του πολιτικού ανδρός από τον Περικλή ως τον Θεοδόσιο Β'»

Είναι ο τίτλος της θεματικής Έκθεσης που εγκαινιάστηκε τον περασμένο Απρίλιο και θα παραμείνει ανοιχτή στο κοινό ως το τέλος του Δεκέμβρη 2016 στο Μουσείο Εκμαγείων της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ..

Την έκθεση διοργάνωσε το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ., καθοριστικό όμως ρόλο για την υλοποίησή της έπαιξε η Θεοδοσία Στεφανίδου - Τιβερίου, Καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας, Διευθύντρια του Μουσείου Εκμαγείων.

Η Έκθεση βασίζεται σε μια σειρά από εκμαγεία έργων γλυπτικής που αποδίδουν κεφαλές πολιτικών προσώπων της αρχαιότητας και συνοδεύεται από πλούσιο συμπληρωματικό υλικό, δηλαδή κείμενα και εικόνες. Στόχος της είναι να παρουσιάσει τους τρόπους με τους οποίους προβάλλονται οι πολιτικοί άνδρες και, ειδικότερα, τα πρόσωπα της εξουσίας στον κοινωνικό χώρο και να δείξει τι είδους μηνύματα εκπέμπονται μέσω των απεικονίσεών τους στους ανθρώπους εκείνης της εποχής.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές της Έκθεσης «Τον κυριότερο ρόλο στους ανδριάντες κατέχει η εικονιστική κεφαλή, το πορτρέτο. Ανάλογα με την περίπτωση προβάλλονται λιγότερο ή περισσότερο τα πραγματικά χαρακτηριστικά του προσώπου. Το αρχαίο πορτρέτο δεν αποτελεί συνεπώς πιστή απόδοση της πραγματικότητας. Είναι μια έντεχνη δημιουργία που πηγάζει από ιδεολογικά κίνητρα. Εκφράζει το πολιτικό και κοινωνικό υπόβαθρο της συγκεκριμένης εποχής στην οποία δημιουργείται και ταυτόχρονα την ιδιότητα και τις αξίες του τιμώμενου».

 

Είσοδος Ελεύθερη για το κοινό.

 

Ωράριο λειτουργίας:

Δευτέρα, Τετάρτη και Πέμπτη: 9.00-14.00.

Επισκέψεις ομαδικές ή και ξεναγήσεις κατόπιν ραντεβού, στο τηλ. 2310 997351.

sharpdialogue.com