17 Νοε. 2016

«Εγγραφές στη Μνήμη»

«Ανακαλώντας στιγμές από την αναστήλωση των Προπυλαίων»

Είναι ο τίτλος της Έκθεσης φωτογραφίας που διοργανώνουν η Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης (Υ.Σ.Μ.Α.) και η Επιτροπή Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης (Ε.Σ.Μ.Α.) σε συνεργασία με το Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης (Μ.Ε.Λ.Τ.) και Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων. Η Έκθεση στεγάζεται στον φιλόξενο πολυχώρο της μόνιμης Έκθεσης του Μ.Ε.Λ.Τ. «Άνθρωποι και εργαλεία» στην οδό Πανός 22 στην Πλάκα. Οι δύο εκθέσεις συνομιλούν αρμονικά, καθώς και οι δύο κινούνται σε κοινό άξονα, θέτοντας τον άνθρωπο και τον μόχθο του στο επίκεντρο.

Η Έκθεση αναδεικνύει φωτογραφικό υλικό από το Αρχείο της ΕΣΜΑ/ΥΣΜΑ και συγκεκριμένα από το έργο αποκατάστασης των Προπυλαίων, που ολοκληρώθηκε πρόσφατα έχοντας διανύσει μια πορεία τριάντα και πλέον ετών. Εμμέσως αλλά με σαφή τρόπο, η Έκθεση φωτίζει το περιεχόμενο του Αρχείου των αναστηλώσεων, ως πολύτιμης πηγής πληροφοριών για κάθε ενδιαφερόμενο. Το πλούσιο φωτογραφικό υλικό, ευρηματικά ταξινομημένο σε ενότητες, προβάλλει έννοιες που χαρακτηρίζουν την εργασία διαχρονικά και που συνδέουν το χθες με το σήμερα, το παρελθόν με το παρόν. Καταστάσεις που αναδύονται καθημερινά στο εργοτάξιο περιγράφουν -μέσω του φωτογραφικού φακού- τη σχέση του ανθρώπου με το μνημείο και προβάλλουν τον ρόλο του ανθρώπινου παράγοντα σε ένα μεγάλο αναστηλωτικό έργο.

Η Έκθεση παρουσιάζεται στο πλαίσιο της διημερίδας με τίτλο «Ειδικά θέματα έρευνας κι εφαρμογών στα αναστηλωτικά έργα της Ακρόπολης κατά την περίοδο 2010-2015», που θα πραγματοποιηθεί στις 18 και 19 Νοεμβρίου 2016 στο Αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης.

Θα διαρκέσει ως τις 9 Δεκεμβρίου 2016.

 

Ωράριο λειτουργίας:

Τρίτη-Κυριακή 8.00–15.00.

Δευτέρα: Κλειστά.

Σάββατο 19/11 και Σάββατο 3/12:  8.00–19.00.

sharpdialogue.com