21 Σεπ. 2016

«ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ»

Είναι ο τίτλος της περιοδικής έκθεσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Πέλλας, που εγκαινιάστηκε την Κυριακή 6 Μαρτίου 2016 και θα παραμείνει ανοιχτή στο κοινό ως τις 31 Δεκεμβρίου 2017.

Η έκθεση, χωρισμένη σε πέντε ενότητες, καλύπτει το διάστημα από την προϊστορία μέχρι την ίδρυση της μεγάλης πρωτεύουσας, αυτής που έμελλε να γίνει γνωστή στα πέρατα της οικουμένης. Με εξαίρεση την πρώτη ενότητα, στην οποία παρουσιάζεται η γεωμορφολογική εξέλιξη της περιοχής, στις υπόλοιπες τέσσερις παρουσιάζεται διαχρονικά η ανθρώπινη παρουσία ενταγμένη στο φυσικό περιβάλλον της περιοχής της Πέλλας. Οι ενότητες ακολουθούν τις αρχαιολογικές περιόδους χωρίς να ταυτίζονται απόλυτα με αυτές. Σε κάθε ενότητα αναδεικνύονται τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που αναδύθηκαν στις κοινωνίες των οικισμών της περιοχής της Πέλλας σε κάθε περίοδο και αποτυπώθηκαν στον υλικό τους πολιτισμό. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στην παρουσίαση της διαχρονικής κατοίκησης του Αρχοντικού, που ήταν το κέντρο της περιοχής πριν τη μεγάλη πρωτεύουσα.

Με αφορμή την παραπάνω έκθεση, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πέλλας διοργάνωσε τον πρώτο διαγωνισμό ζωγραφικής για μαθητές Δημοτικών Σχολείων, με προτεινόμενα αντικείμενα την ΑΣΠΙΔΑ, το ΚΡΑΝΟΣ και τα ΠΕΡΙΑΠΤΑ (χάντρες και φυλαχτά). Οι συμμετοχές ξεπέρασαν κάθε προσδοκία. Τα παιδιά, χωρίς να έχουν περιορισμό στα υλικά (τέμπερες, ξυλομπογιές, κ.ά), αλλά ούτε και στην τεχνική (ζωγραφική, κολάζ, κ.ά.), απέδωσαν το κράνος με τη δική τους φαντασία, με ή χωρίς πρόσωπο, με δικά τους σχέδια και χρώματα. Διακόσμησαν την ασπίδα με τα αγαπημένα τους σύμβολα και χρώματα ή την αντιμετώπισαν ως ένα απλό καθημερινό σκεύος. Τέλος, χρωμάτισαν τις χάντρες, τις έκοψαν και έφτιαξαν κολάζ σχηματίζοντας το δικό τους φυλαχτό. Όλα τα έργα, γεμάτα με τα χρώματα της παιδικής φαντασίας, αναρτήθηκαν στον χώρο του Μουσείου, δίνοντας έναν διαφορετικό και συνάμα ευχάριστο τόνο. Από την πληθώρα των αξιόλογων έργων, ξεχώρισαν τρία, τα οποία και βραβεύτηκαν σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο, παρουσία των περισσότερων από τα παιδιά που έλαβαν μέρος.

 

Ωράριο λειτουργίας του Μουσείου:

Τρίτη-Κυριακή: 09.00-16.00.

Δευτέρα: Κλειστά.

 sharpdialogue.com