12 Δεκ. 2017

Μνημεία στις φλόγες

100 χρόνια μετά τη μεγάλη πυρκαγιά:

έκθεση για το δραματικό γεγονός που άλλαξε τη μορφή της πόλης

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης κλείνει το έτος 2017 με μία μεγάλη έκθεση στο Μπέη Χαμάμ (Λουτρά «Παράδεισος») για την πυρκαγιά, τα μνημεία και τους ανθρώπους της πόλης.

Το 1917 η Θεσσαλονίκη μετρούσε μόλις πέντε χρόνια στο ελληνικό κράτος. Η πόλη ισορροπούσε ανάμεσα στον πολυπολιτισμικό της χαρακτήρα και τη νέα ελληνική διοίκηση σε ένα περιβάλλον ρευστότητας που εντεινόταν από την εμπλοκή στον Μεγάλο Πόλεμο. Με τη φωτιά του Αυγούστου του 1917 σφραγίστηκε ένα άγνωστο για μας παρελθόν, δημιουργήθηκε όμως μια νέα πόλη.

Πολλές από τις καθημερινές φωνές της πόλης του 1917 έχουν σωπάσει. Μουσουλμάνοι και Εβραίοι, με την ανταλλαγή των πληθυσμών το 1923 και το Ολοκαύτωμα το 1943, πλήρωσαν το βαρύτερο τίμημα στη μνήμη.

Νησίδες μνήμης, σημεία αναφοράς και ιστορικές σταθερές, σε κάθε εποχή, σε κάθε αλλαγή, καταστροφή και ανασύνταξη της πόλης, ήταν και θα είναι τα μνημεία της. Ζωντανεύουν από τους ανθρώπους, αυτούς που έφυγαν και αυτούς που έρχονται, και διατηρούν ενεργή τη μνήμη στην πόλη.

Η έκθεση «Μνημεία στις φλόγες», αποτέλεσμα της συνεργασίας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης με τέσσερις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, με αρχειακό υλικό από το Ιστορικό Αρχείο Μακεδονίας, το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης και από δώδεκα ακόμα φορείς, καθώς και από το αδημοσίευτο αρχείο σχεδίων της Εφορείας Αρχαιοτήτων πόλης Θεσσαλονίκης και μέσα από ευρήματα των πρόσφατων ανασκαφών με αφορμή την κατασκευή του Μετρό, παρουσιάζει απτά τεκμήρια για το πώς επηρέασε το ιστορικό πρόσωπο της πόλης η πυρκαγιά του 1917.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν από τη Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη.

Εγκαίνια έκθεσης: Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2017, ώρα 18:00.
Μπέη Χαμάμ (Λουτρά Παράδεισος)

sharpdialogue.com