10 Δεκ. 2016

Πορτρέτα Αστών της Τραπεζούντας

Είναι ο τίτλος της έκθεσης που θα εγκαινιαστεί την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2016, στις 19.00, στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης (Μέγαρο Μπίλλη, Πλατεία Ιπποδρομίου) και θα διαρκέσει έως τις 3 Μαρτίου 2017.

Η έκθεση, την οποία διοργανώνουν το Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης και 1η Δημοτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, περιλαμβάνει φωτογραφίες κυρίως από την προσωπική συλλογή της Άννας Θεοφυλάκτου, καθώς και της Έφης Βαφειάδη, της Ζένιας Νικολαΐδου, της Μαρίας Σειρηνοπούλου, του Κώστα Φωστηροπούλου και της Εριφύλης Χοντολίδου.

Μέσα από τη γλαφυρή ματιά σε εικόνες μιας εποχής που έχει παρέλθει, αλλά εξακολουθεί να μας εμπνέει, η έκθεση αφηγείται υπαινικτικά ιστορικά δρώμενα που αφορούν τον βίο αστικών οικογενειών της πόλης της Τραπεζούντας μετά τα μέσα του 19ου αιώνα. Μέσα από τα «Πορτρέτα των αστών της Τραπεζούντας» ο ιστορικός, αλλά και ο φιλίστωρ, μπορούν να διακρίνουν πλήθος στοιχείων που αφορούν στην ιδιωτική και τη δημόσια ζωή των ανθρώπων της πόλης. Η ενδυμασία, η κόμμωση, το στυλ, η οικογενειακή και κοινωνική ιεραρχία καθώς και η θρησκευτική ζωή, αποτελούν όψεις των πολλαπλών αναγνώσεων. Αλλά και η ματιά του φωτογράφου προδίδει όχι μόνο τις τεχνικές δυνατότητες της εποχής αλλά κυρίως την κοινωνική διαστρωμάτωση και τον αξιακό κώδικα της κάθε κοινωνίας.

Η εκδήλωση φιλοδοξεί να αναδείξει τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα της Τραπεζούντας που παρουσιάζεται να συνδιαλέγεται σε ενεστώτα χρόνο με τα μεγάλα κέντρα της Ευρώπης και του Εύξεινου Πόντου, κάτι που ίσως να έχει διαφύγει της συλλογικής μνήμης, λόγω της «μεγάλης εξόδου» και της συνακόλουθης εστίασης στο τραυματικό γεγονός.

Για την πραγματοποίηση και τεκμηρίωση της έκθεσης καθοριστικό ρόλο έπαιξαν η Άννα Θεοφυλάκτου (Συλλέκτρια), η Άρτεμις Ξανθοπούλου-Κυριακού (Ομότιμη Καθηγήτρια Νεοελληνικής Ιστορίας Α.Π.Θ.) και ο Ιάκωβος Μιχαηλίδης (Αναπλ. Καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας Α.Π.Θ.).

 

Είσοδος ελεύθερη για το κοινό.

Ωράριο λειτουργίας:

Δευτέρα έως Παρασκευή: 09.00-14.00 και 18.00-21.00.

sharpdialogue.com