12 Δεκ. 2017

100 χρόνια μετά τη μεγάλη πυρκαγιά:

έκθεση για το δραματικό γεγονός που άλλαξε τη μορφή της πόλης

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης κλείνει το έτος 2017 με μία μεγάλη έκθεση στο Μπέη Χαμάμ (Λουτρά «Παράδεισος») για την πυρκαγιά, τα μνημεία και τους ανθρώπους της πόλης.

Το 1917 η Θεσσαλονίκη μετρούσε μόλις πέντε χρόνια στο ελληνικό κράτος. Η πόλη ισορροπούσε ανάμεσα στον πολυπολιτισμικό της χαρακτήρα και τη νέα ελληνική διοίκηση σε ένα περιβάλλον ρευστότητας που εντεινόταν από την εμπλοκή στον Μεγάλο Πόλεμο. Με τη φωτιά του Αυγούστου του 1917 σφραγίστηκε ένα άγνωστο για μας παρελθόν, δημιουργήθηκε όμως μια νέα πόλη.

Πολλές από τις καθημερινές φωνές της πόλης του 1917 έχουν σωπάσει. Μουσουλμάνοι και Εβραίοι, με την ανταλλαγή των πληθυσμών το 1923 και το Ολοκαύτωμα το 1943, πλήρωσαν το βαρύτερο τίμημα στη μνήμη.

Νησίδες μνήμης, σημεία αναφοράς και ιστορικές σταθερές, σε κάθε εποχή, σε κάθε αλλαγή, καταστροφή και ανασύνταξη της πόλης, ήταν και θα είναι τα μνημεία της. Ζωντανεύουν από τους ανθρώπους, αυτούς που έφυγαν και αυτούς που έρχονται, και διατηρούν ενεργή τη μνήμη στην πόλη.

Η έκθεση «Μνημεία στις φλόγες», αποτέλεσμα της συνεργασίας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης με τέσσερις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, με αρχειακό υλικό από το Ιστορικό Αρχείο Μακεδονίας, το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης και από δώδεκα ακόμα φορείς, καθώς και από το αδημοσίευτο αρχείο σχεδίων της Εφορείας Αρχαιοτήτων πόλης Θεσσαλονίκης και μέσα από ευρήματα των πρόσφατων ανασκαφών με αφορμή την κατασκευή του Μετρό, παρουσιάζει απτά τεκμήρια για το πώς επηρέασε το ιστορικό πρόσωπο της πόλης η πυρκαγιά του 1917.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν από τη Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη.

Εγκαίνια έκθεσης: Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2017, ώρα 18:00.
Μπέη Χαμάμ (Λουτρά Παράδεισος)

sharpdialogue.com

6 Απρ. 2017

Μια θεματική Έκθεση σπάνιων ιστορικών κειμηλίων της περιόδου του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου από τη συλλογή του Χρήστου Κοκκινάκη φιλοξενείται ως το Σάββατο 8 Απριλίου 2017 στην Πινακοθήκη του Πολιτιστικού Κέντρου Πανοράματος της Θεσσαλονίκης.

Τα εγκαίνια της Έκθεσης, η οποία -μεταξύ άλλων- περιλαμβάνει πλούσιο φωτογραφικό υλικό, στολές, παράσημα και άλλα ντοκουμέντα πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 2 Απριλίου, ώρα 12.00, όπου, όσοι παραβρέθηκαν, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια ανάλυση των ιστορικών γεγονότων και του ιστορικού πλαισίου της εποχής από τον Σπυρίδωνα Σφέτα, Καθηγητή Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Σκοπός της Έκθεσης, η οποία τελεί υπό την αιγίδα της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού-Αθλητισμού και Νεολαίας, είναι η βαθύτερη από το κοινό προσέγγιση, μέσα από την επαφή του με τα ιστορικά αντικείμενα, της ιστορίας εκείνης της περιόδου.

Ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να δει και να θαυμάσει από κοντά στρατιωτικά και αστυνομικά αντικείμενα της πολεμικής περιόδου 1940-1949, καθώς και των μεταπολεμικών χρόνων, που ανήκουν σε ανθρώπους που έλαβαν μέρος στα γεγονότα της εποχής.

«Η παρουσίαση αυτών των μοναδικών συλλεκτικών κομματιών που καλύπτουν τα όρια του Έπους του 1940, τον αγώνα της Εθνικής Αντίστασης και τον Εμφύλιο Πόλεμο αποβλέπει στη διατήρηση και την ενίσχυση της πολιτισμικής μας ταυτότητας και κληρονομιάς», σημειώνει ο Αντιδήμαρχος κ. Σωκράτης Δωρής.

Είσοδος Ελεύθερη.

Ωράριο λειτουργίας: 09.00-14.00.

sharpdialogue.com

30 Δεκ. 2016

 

«Ανάμεσα στην Ιστορία και το Βίωμα»

 

Είναι ο τίτλος της Έκθεσης, που εγκαινιάστηκε στις 7 Δεκεμβρίου 2016 στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (εντός ΔΕΘ-HELEXPO) και θα παραμείνει ανοιχτή στο κοινό ως τις 26 Φεβρουαρίου 2017. Την Έκθεση διοργανώνουν το Goethe-Institut Thessaloniki, το Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης, το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης και το Deutsches Historisches Museum του Βερολίνου.

Γνώμονάς της είναι η πολιτιστική και εικαστική πραγματικότητα και οι διάφορες εκφράσεις της κατά την περίοδο της Κατοχής και του Εμφυλίου Πολέμου στην Ελλάδα. Η Έκθεση φέρνει αντιμέτωπες τις αφηγήσεις μέσα από έργα πνευματικών ανθρώπων και καλλιτεχνών με τις κυρίαρχες ιδεολογικές αναπαραστάσεις, σημειώνοντας, επίσης, σημαντικά ιστορικά θέματα που σε μεγάλο βαθμό παραμένουν εκκρεμή, όπως η μετάλλαξη της ελληνικής κοινωνίας μέσα και από την περίπτωση των Εβραίων της Θεσσαλονίκης.

Η επιλογή των εκθεμάτων, ως προς τη συμβολή του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, καλύπτει ένα ευρύ φάσμα έργων (ζωγραφική, σχέδια, χαρακτική, φωτογραφία, γλυπτική, αφίσες, γελοιογραφία, βίντεο, φιλμς, λευκώματα), τεκμηρίων (έγγραφα ιδιωτικών και δημόσιων αρχείων, εκδόσεις, αντικείμενα, επιστολές, ντοκιμαντέρ) και εκφράσεων (λογοτεχνικά κείμενα, μαρτυρίες κτλ.), τόσο ως άμεσες μαρτυρίες και συμμετοχή στα γεγονότα, όσο και ως διαφοροποιημένες αφηγήσεις μέσα στον χρόνο. Με τον τρόπο αυτό επιχειρεί σε έναν βαθμό να φωτίσει πτυχές της διαπραγμάτευσης της μνήμης, της γνώσης και της ιστορίας στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα της περιόδου αυτής. Εστιάζοντας στη συνθετότητα της ιστορίας και τις διαφοροποιήσεις των βιωμάτων και της μνήμης, έρχεται αντιμέτωπη τόσο με τη συναισθηματική διάσταση των βιωμάτων των ανθρώπων όσο και με την ψυχρή τυποποίηση των ιδεολογημάτων. Η Έκθεση συνολικά επιχειρεί να μεταφέρει, για το κοινό που ίσως δεν ξέρει την εποχή ή την ιστορία, συγκινήσεις και εμπειρίες που μετουσιώνουν με νέους τρόπους τα βιώματα κάθε διαφορετικής εποχής ή κοινωνίας.

Η δημιουργία από το 1940 έως το 1950, έτσι όπως συγκεντρώνεται σήμερα στην Έκθεση, δειγματοληπτικά, αποτελεί ένα μέρος μόνο από την τεράστια καλλιτεχνική παραγωγή. Παρόλο τον μεγάλο αριθμό έργων που έχουν χαθεί ή καταστραφεί, παρουσιάζει έναν πλούτο και μια βαθύτατα προσωπική κραυγή του ανθρώπου, τόσο μπροστά στη φρίκη του πολέμου, όσο και μπροστά στο θαύμα της φύσης και της ζωής. Η στάση των καλλιτεχνών και των πνευματικών ανθρώπων, χωρίς να χαρίζεται ποτέ στον κατακτητή, στον βασανιστή, στον σφετεριστή, στον εκμεταλλευτή, χωρίς να ενδίδει ποτέ στη χυδαιότητα και το αίσχος που αποτελούν καθημερινά βιώματα των ανθρώπων σ’ όλη αυτήν τη δεκαετία, διατηρεί ανοιχτό ένα παράθυρο φωτός μέσα στη γενική συσκότιση και αποδέχεται με μεγάλη γενναιοδωρία και τον πιο δύσκολο διάλογο, προκειμένου να ξορκίσει το μίσος, τη μισαλλοδοξία και τον θάνατο που κυριαρχούν.

Οι εξορίες, το βουνό, η φυγή, οι μετακομίσεις, ο εκπατρισμός, η απομόνωση δεν τους εμποδίζουν να αρνούνται τον πόλεμο και τη βία και να κρατούν ανοιχτό τον διάλογο ανάμεσά τους, παρόλες τις διαφορές τους. Στα περιοδικά, στις εκδόσεις, στις εκθέσεις, στις εκδηλώσεις, στο θέατρο, στις συγκεντρώσεις, σ’ όλη αυτήν την περίοδο συναντά κανείς τις πιο φιλόξενες, τολμηρές, ανθρώπινες και ευρηματικές στάσεις αντίστασης, όχι μόνο ως δράση πολιτική, αλλά κυρίως ως στάση ζωής και ως πρωταρχικό όρο της τέχνης.

Μέρος της ερευνητικής προσπάθειας επικεντρώνεται στη Θεσσαλονίκη, με την ιδιαιτερότητα της γεωπολιτικής της θέσης, της προπολεμικής κοσμοπολίτικης κοινωνίας της, της βιομηχανικής υπόστασης της οικονομίας της και την ιστορία του Ολοκαυτώματος των Εβραίων κατοίκων της.

Ειδικά η συμβολή του Εβραϊκού Μουσείου περιλαμβάνει ανέκδοτα ιστορικά τεκμήρια (έγγραφα, φωτογραφίες, μαρτυρίες), σε τέσσερα μέρη: Το πρώτο μέρος αφορά τη δεκαετία του 1930 και αναφέρεται στις δημογραφικές και γεωγραφικές αλλαγές που επηρέασαν τον εβραϊκό πληθυσμό της Θεσσαλονίκης, στον τοπικό αντισημιτισμό, την εκλογική και πολιτική συμπεριφορά του εβραϊκού πληθυσμού, καθώς και στην επιχειρηματική και οικοδομική δραστηριότητά του. Το δεύτερο μέρος παρουσιάζει νέα τεκμήρια για τις εξελίξεις στη Θεσσαλονίκη κατά τη γερμανική Κατοχή: Την υψηλότερη θνησιμότητα που έπληξε τους Εβραίους της Θεσσαλονίκης στην περίοδο του λιμού, τον έλεγχο της Ισραηλιτικής Κοινότητας από τις γερμανικές αρχές, τον τοπικό δοσιλογισμό, την αποδόμηση του εβραϊκού νεκροταφείου καθώς και την καταναγκαστική εργασία που επιβλήθηκε στους Εβραίους της Θεσσαλονίκης και τα λύτρα για την εξαγορά της. Το τρίτο μέρος παρουσιάζει τεκμήρια για χρονικό του εκτοπισμού των Εβραίων της Θεσσαλονίκης στα στρατόπεδα του θανάτου, την οριοθέτηση των γκέτο, το διαμετακομιστικό στρατόπεδο ΜπαρόνΧιρς, τη λεηλασία των εβραϊκών περιουσιών καθώς και τη «διαγραφή» των εβραίων από τα τοπικά μητρώα. Το τέταρτο μέρος περιλαμβάνει φωτογραφίες επιζώντων και συνεντεύξεις από Εβραίους της Θεσσαλονίκης γεννημένους μετά το 1941.

Για Ξεναγήσεις – Εργαστήρια - Εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, κατόπιν ραντεβού, στο τηλέφωνο 2310 240002 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση: mmca.education@gmail.com.

 

Ωράριο λειτουργίας:

Πέμπτη: 10.00-22.00.

Παρασκευή: 10.00-19.00.

Σάββατο 10.00-18.00.

Κυριακή 11.00-15.00.

sharpdialogue.com

18 Δεκ. 2016

«Η πορεία του στον χρόνο»

Είναι ο τίτλος της Έκθεσης που εγκαινιάστηκε στις 22 Νοεμβρίου 2016 από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο Μέγαρο του Κοινοβουλίου (Αίθουσα «Ελευθέριος Βενιζέλος») και θα παραμείνει ανοιχτή στο κοινό ως το Καλοκαίρι του 2017.

Η Έκθεση, που διοργανώνεται από τη Βιβλιοθήκη της Βουλής στο πλαίσιο του αφιερωματικού έτους «Ελλάδα – Ρωσία 2016», αναδεικνύει αφενός την προσωπικότητα του θεμελιωτή του Νεοελληνικού κράτους και αφετέρου τις μεγάλες διπλωματικές του ικανότητες. Παρουσιάζει την πρόσληψη του έργου και της πορείας του στον χρόνο, αλλά και πόσο αυτό έχει επηρεάσει τον σύγχρονο κόσμο στα πεδία της διπλωματίας, της πολιτικής και του πολιτισμού.

Η παρουσίαση του χαρισματικού ηγέτη γίνεται μέσα από τα πλούσια ιστορικά τεκμήρια και τις συλλογές της Βιβλιοθήκης, μέσα από 18 Ρωσικά έγγραφα που έρχονται στο φως από το αρχείο παλαιών εγγράφων του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, καθώς και άλλα χειρόγραφα και έγγραφα, έντυπες εκδόσεις και εφημερίδες, κειμήλια και έργα τέχνης. Ποικίλα τεκμήρια, που εμπλουτίζουν την Έκθεση, ανήκουν σε ιδιώτες και δημόσιους φορείς που έχουν παραχωρηθεί ευγενικά αποκλειστικά για την Έκθεση.

 

Είσοδος Ελεύθερη για το κοινό (από τη Λεωφόρο Β. Σοφίας 2, με επίδειξη της αστυνομικής ταυτότητας).

Ωράριο λειτουργίας

Σάββατο-Κυριακή: 10.00-14.00.

Κάθε πρώτο και τρίτο Σάββατο του μήνα, στις 12.00, πραγματοποιούνται ξεναγήσεις διάρκειας περίπου 60΄. Για δηλώσεις συμμετοχής, τηλεφωνήστε από Δευτέρα έως Πέμπτη (9.00 – 16.00) στους αριθμούς 210 373 5247, 210 373 5245.

Για ομάδες επισκεπτών (συλλόγους, σωματεία, ΚΑΠΗ, κ.λπ.), που επιθυμούν να ενταχθούν σε σειρά ξενάγησης, τηλεφωνήστε στους αριθμούς 210 3735247 και 210 3735245 ή στείλτε ηλεκτρονικό μήνυμα στη διεύθυνση episkepsis@parliament.gr.

 sharpdialogue.com

10 Δεκ. 2016

Είναι ο τίτλος της έκθεσης που θα εγκαινιαστεί την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2016, στις 19.00, στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης (Μέγαρο Μπίλλη, Πλατεία Ιπποδρομίου) και θα διαρκέσει έως τις 3 Μαρτίου 2017.

Η έκθεση, την οποία διοργανώνουν το Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης και 1η Δημοτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, περιλαμβάνει φωτογραφίες κυρίως από την προσωπική συλλογή της Άννας Θεοφυλάκτου, καθώς και της Έφης Βαφειάδη, της Ζένιας Νικολαΐδου, της Μαρίας Σειρηνοπούλου, του Κώστα Φωστηροπούλου και της Εριφύλης Χοντολίδου.

Μέσα από τη γλαφυρή ματιά σε εικόνες μιας εποχής που έχει παρέλθει, αλλά εξακολουθεί να μας εμπνέει, η έκθεση αφηγείται υπαινικτικά ιστορικά δρώμενα που αφορούν τον βίο αστικών οικογενειών της πόλης της Τραπεζούντας μετά τα μέσα του 19ου αιώνα. Μέσα από τα «Πορτρέτα των αστών της Τραπεζούντας» ο ιστορικός, αλλά και ο φιλίστωρ, μπορούν να διακρίνουν πλήθος στοιχείων που αφορούν στην ιδιωτική και τη δημόσια ζωή των ανθρώπων της πόλης. Η ενδυμασία, η κόμμωση, το στυλ, η οικογενειακή και κοινωνική ιεραρχία καθώς και η θρησκευτική ζωή, αποτελούν όψεις των πολλαπλών αναγνώσεων. Αλλά και η ματιά του φωτογράφου προδίδει όχι μόνο τις τεχνικές δυνατότητες της εποχής αλλά κυρίως την κοινωνική διαστρωμάτωση και τον αξιακό κώδικα της κάθε κοινωνίας.

Η εκδήλωση φιλοδοξεί να αναδείξει τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα της Τραπεζούντας που παρουσιάζεται να συνδιαλέγεται σε ενεστώτα χρόνο με τα μεγάλα κέντρα της Ευρώπης και του Εύξεινου Πόντου, κάτι που ίσως να έχει διαφύγει της συλλογικής μνήμης, λόγω της «μεγάλης εξόδου» και της συνακόλουθης εστίασης στο τραυματικό γεγονός.

Για την πραγματοποίηση και τεκμηρίωση της έκθεσης καθοριστικό ρόλο έπαιξαν η Άννα Θεοφυλάκτου (Συλλέκτρια), η Άρτεμις Ξανθοπούλου-Κυριακού (Ομότιμη Καθηγήτρια Νεοελληνικής Ιστορίας Α.Π.Θ.) και ο Ιάκωβος Μιχαηλίδης (Αναπλ. Καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας Α.Π.Θ.).

 

Είσοδος ελεύθερη για το κοινό.

Ωράριο λειτουργίας:

Δευτέρα έως Παρασκευή: 09.00-14.00 και 18.00-21.00.

sharpdialogue.com