20 Απρ. 2018

From Darkness to Light

Ολονύχτια διαδραστική παράσταση στον ναό του Επικούριου Απόλλωνα

Ο ναός του Επικούριου Απόλλωνα στη Φιγαλεία της Πελοποννήσου θα φιλοξενήσει, με ομόφωνη γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, για πρώτη φορά στη μακραίωνη ιστορία του, μια ολονύχτια παράσταση στην πανσέληνο του Ιουλίου (στις 28 και 29), τη βιωματική περφόρμανς «From Darkness to Light» της διακεκριμένης χορογράφου Αποστολίας Παπαδαμάκη.

Ο κύκλος παραστάσεων με τίτλο «The Sleep & Dream Performance series», που κέρδισε κοινό και κριτικούς, όταν είχε παρουσιαστεί στο Μουσείο Βορρέ (2014), στην Κεντρική  Σκηνή της Στέγης (2016) και πέρυσι στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά (2017), ταξιδεύει για πρώτη φορά υπαίθρια, στον ναό του Επικούριου Απόλλωνα στη Φιγαλεία, στα σύνορα μεταξύ Αρκαδίας και Μεσσηνίας, σε υψόμετρο 1.130 μέτρων.

Η Αποστολία Παπαδαμάκη εμπνέεται αυτήν τη φορά από τη χώρα των ονείρων και το φως του Απόλλωνα και προσκαλεί τους θεατές να συνυπάρξουν δημιουργικά με την καλλιτεχνική ομάδα της παράστασης, να θαυμάσουν το φως της πανσελήνου και της Ανατολής και να ζήσουν μια συναρπαστική εμπειρία στον περιβάλλοντα χώρο του εμβληματικού ναού, έργο του αρχιτέκτονα Ικτίνου.

Η ολονύχτια παράσταση «From Darkness to Light» επιχειρεί να σηματοδοτήσει τη σχέση του ανθρώπου με το σκοτάδι και το φως, την παραστασιακή δράση με τον ύπνο, τα όνειρα και τη φαντασία μέσα από τον χορό και τη μουσική. Η διακεκριμένη χορογράφος αντλεί επίσης την έμπνευσή της από τις τελετουργικές «εγκοιμήσεις» των αρχαίων Ελλήνων και από τα χαρακτηριστικά του ναού: ισχύς, κάλλος και αρμονία.

Για το καλλιτεχνικό αυτό γεγονός, ο στενός συνεργάτης της χορογράφου, ο βραβευμένος μουσικός και συνθέτης, Τρύφωνας Κουτσουρέλης δημιούργησε ένα πρωτότυπο μουσικό έργο 14 ωρών, ένα site specific sound installation, που θα συνοδεύει τις δράσεις της ολονύχτιας παράστασης.

Η παράσταση επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, τελεί υπό την Αιγίδα του ΕΟΤ και πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Η Αποστολία Παπαδαμάκη, που υπογράφει τη σύλληψη, τη χορογραφία και τη σκηνοθεσία της παράστασης, είναι η χορογράφος της τελετής έναρξης των Παραολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, καθώς και της πρώτης υποβρύχιας παράστασης χορού στον κόσμο «Drops of Breath» στο Σούνιο. Διετέλεσε επίσης Πρόεδρος του ΔΣ της Κρατικής Σχολής Χορού και μέλος του ΔΣ του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

Η είσοδος για την παρακολούθηση της παράστασης θα είναι ελεύθερη. Για τους διανυκτερεύοντες θεατές θα δοθούν πληροφορίες σύντομα.

 

Συντελεστές

Σύλληψη, χορογραφία και σκηνοθεσία: Αποστολία Παπαδαμάκη

Μουσική σύνθεση: Τρύφων Κουτσουρέλης

Ινδικό αρμόνιο, φωνή: Ανταράτμα Θοδωρής Χιώτης

Περσικό σαντούρι: Fuad Ahmadvand

Χορευτές: Ειρήνη Κυρμιζάκη, Αντώνης Στρούζας, Όλγα Μουρουζίδου

Project coordinator: Ιωάννα Σακκέτα

Ειδικός επιστημονικός συνεργάτης: Δρ. Ιωάννης Μπουχέλος.

Διεύθυνση παραγωγής: Μανόλης Σάρδης

Βοηθός Διεύθυνσης Παραγωγής: Χριστίνα Πολυχρονιάδου

Βίντεο: Θανάσης Παπαναγιώτου

Φωτογραφίες: Μαρία Τούλτσα

Web & graphic designer: Αρείων Στεφανίδης


 sharpdialogue.com