27 Μαρ. 2018

Στο πλαίσιο του 13ου Διεθνούς Μαραθωνίου «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ» θα πραγματοποιηθεί στον αρχαιολογικό χώρο της Πέλλας, το Σάββατο 31 Μαρτίου 2018 και ώρα 11:00, παραμονή της διοργάνωσης, η τελετή αφής της Αλεξανδρείου Φλόγας. Για έκτη συνεχόμενη χρονιά, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πέλλας συμμετέχει στη διοργάνωση της τελετής, σε αγαστή συνεργασία με την Οργανωτική Επιτροπή και τον Δήμο Πέλλας, το Αλεξάνδρειο Δημοτικό Ωδείο και τη Φιλαρμονική του Δήμου Πέλλας.

Πρόγραμμα τελετής

11:00: Υποδοχή κοινού-επισήμων.

11:30: Υποδοχή της Αλεξανδρείου Φλόγας του Μαραθωνίου με λαμπαδηδρόμο που θα εισέλθει στον Αρχαιολογικό Χώρο και θα ανάψει τον βωμό πάνω στην εξέδρα.

11:35: Χαιρετισμός κ. Γρηγορίου Στάμκου, Δημάρχου Πέλλας.

Χαιρετισμός κ. Νικολάου Παππά, Προϊσταμένου του Τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και Μουσείων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πέλλας.

Χαιρετισμός Υπευθύνου Οργανωτικής Επιτροπής.

11:40: Τελετή με μουσικά και χορικά δρώμενα.

11:55: Παράδοση της Φλόγας στον λαμπαδηδρόμο.

12:00: Εκκίνηση λαμπαδηδρομίας -  αποχώρηση κοινού.

Ο Αρχαιολογικός Χώρος και το Μουσείο της Πέλλας θα παραμείνουν ανοιχτά για το κοινό από τις 09:00 ως τις 16:00, τόσο το Σάββατο όσο και την Κυριακή.

sharpdialogue.com

2 Μαρ. 2018

Με σκοπό την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και την ευαισθητοποίηση μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων για την προστασία της, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πέλλας θα πραγματοποιήσει στο ομώνυμο Αρχαιολογικό Μουσείο τις ακόλουθες εκπαιδευτικές δράσεις για σχολικές μονάδες και οικογένειες:

 

Ι. Για σχολικές μονάδες

«Παιχνίδια της Αγάπης»: εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για ένα από τα πιο ισχυρά συναισθήματα, τον έρωτα, που σταδιακά εξελίσσεται σε αγάπη, συναίσθημα άλλοτε φωτεινό και άλλοτε ανεξιχνίαστο, μα πάντοτε συνυφασμένο με την αγωνία και τον φόβο της απώλειας. Η επιθυμία να «διαβαστούν» οι μύχιες σκέψεις και τα άδηλα συναισθήματα έφερε… τα παιχνίδια της Αγάπης, τα παιχνίδια που κρατούσαν συντροφιά τους λαβωμένους από τα βέλη του παιχνιδιάρη θεού, για να περνά αβασάνιστα ο χρόνος τους, για να προβλέπουν εάν ο αγαπημένος ή η αγαπημένη τους ανταποκρινόταν στην αγάπη τους. Παιχνίδια που παίζονταν μέχρι πρόσφατα και είναι μια καλή ευκαιρία να τα ξαναπαίξουμε… από το αθώο πλαταγώνιο των παιδιών, την ίυγγα ή τον ρόμβο, τους αστραγάλους και τη μόρα (δακτύλων επάλλαξις), μέχρι τον κότταβο των ενηλίκων…

Διάρκεια προγράμματος: 60-90΄.

Ελάχιστος αριθμός συμμετεχόντων: 20-25 (κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης).

 

 «Ο Πύργος των Ανέμων»: εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, για να γνωρίσουν την αντίληψη των αρχαίων για τους ανέμους, την καθοριστική επίδρασή τους στην καθημερινή ζωή, αλλά και τη σημασία ενός μοναδικού μνημείου της αρχαιότητας, έργο ενός Μακεδόνα δημιουργού, που θεωρείται ο αρχαιότερος γνωστός μετεωρολογικός σταθμός. Το πρόγραμμα πραγματοποιείται στο πλαίσιο της επικοινωνιακής δράσης πανελλαδικής εμβέλειας με τίτλο «Περιβάλλον και Πολιτισμός», αφιερωμένη κατά τη διετία 2017-2018 στις «Πνοές Ανέμων».

 

«Στην Αγορά συναθροισμένοι»: εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για να κατανοήσουν τη λειτουργία ενός δημόσιου κοινωνικού χώρου, της μεγαλύτερης αγοράς του αρχαίου κόσμου. Μέσα από την καθοδήγηση, την παρατήρηση, τις ερωταποκρίσεις, ειδικά φύλλα εργασίας, ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή, αλλά και το θεατρικό παιχνίδι θα γνωρίσουν ότι η αγορά είναι αφενός ένας χώρος ποικίλων δραστηριοτήτων παραγωγικού και οικονομικού χαρακτήρα και αφετέρου ένας χώρος διοικητικής, κοινωνικής και πολιτικής δράσης. Με τη διανομή, τέλος, συγκεκριμένων ρόλων (λ.χ. καταστηματάρχες, πελάτες, τεχνίτες, δούλοι, γραφείς, κλπ.), τη συλλογική εργασία και τον αυτοσχεδιασμό, θα προχωρήσουν, βάσει και των δικών τους βιωματικών εμπειριών, στη σύνθεση και παρουσίαση όλων των πληροφοριών που συνέλεξαν.

Διάρκεια προγράμματος: 60-90΄.

Ελάχιστος αριθμός συμμετεχόντων: 20-25 (κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης).

 

Υλοποίηση δράσεων: Δρ. Νικόλαος Β. Παππάς (Αρχαιολόγος), Δέσποινα Ζηλίδου (Σχεδιάστρια), Ιωάννα Κεχαγιά (Συντηρήτρια).

 

ΙΙ. Για οικογένειες

«Η καθημερινή ζωή στη Μεταλεξάνδρεια Πέλλα»: θεματική ξενάγηση, για ένα ταξίδι σε έναν «καινούργιο κόσμο», σε μια εποχή που σηματοδοτείται από σημαντικές αλλαγές στις αντιλήψεις και στον τρόπο ζωής, σε μια κοινωνία έντονων αντιθέσεων, με τις πνευματικές ανησυχίες και τις υλικές απολαύσεις της, με τις ομορφιές και τις ασχήμιες της, με τις καλές και κακές στιγμές της.

Κυριακή 18 Μαρτίου 2018, 10:30-12:00.

Ελάχιστος αριθμός συμμετεχόντων: 20-25 (κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης).

 

«Δημόσιος βίος και Αγορά»: θεματική ξενάγηση στη μεγαλύτερη αγορά του αρχαίου κόσμου, σε μια διαδρομή από την αρχή ως το τέλος της, για να γίνει κατανοητή αφενός η λειτουργία της ως δημόσιου κοινωνικού χώρου, ποικίλων δραστηριοτήτων παραγωγικού και οικονομικού χαρακτήρα και αφετέρου ως χώρου διοικητικής, κοινωνικής και πολιτικής δράσης.

Κυριακή 22 Απριλίου 2018, 10:30-12:00.

Ελάχιστος αριθμός συμμετεχόντων: 20-25 (κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης).

 

Υλοποίηση δράσεων: Δρ. Νικόλαος Β. Παππάς (Αρχαιολόγος).

Η συμμετοχή στις δράσεις είναι χωρίς εισιτήριο.

 

Πληροφορίες: 23820 31160

sharpdialogue.com

16 Οκτ. 2017

Στο πλαίσιο της επικοινωνιακής δράσης πανελλαδικής εμβέλειας με τίτλο «Περιβάλλον και Πολιτισμός», αφιερωμένη κατά τη διετία 2017-2018 στις «Πνοές Ανέμων», στόχος της οποίας είναι η ανάδειξη του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου της χώρας και η ευαισθητοποίηση των πολιτών για την προστασία του, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πέλλας θα πραγματοποιήσει τις ακόλουθες δράσεις για μαθητές και ενήλικες:

Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2017

«Ο Πύργος των Ανέμων»: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, για να γνωρίσει το εκπαιδευτικό κοινό αφενός την αντίληψη των αρχαίων για τους ανέμους, την καθοριστική επίδρασή τους στην καθημερινή ζωή και αφετέρου τη σημασία ενός μοναδικού μνημείου της αρχαιότητας, έργο ενός Μακεδόνα δημιουργού, που θεωρείται ο αρχαιότερος γνωστός μετεωρολογικός σταθμός. Το πρόγραμμα θα υλοποιείται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης.

Διάρκεια προγράμματος: 60-90΄.

Υπεύθυνος προγράμματος: Δρ. Νικόλαος Β. Παππάς (Αρχαιολόγος), με τη συμβολή της Δέσποινας Ζηλίδου (Σχεδιάστριας) και της Ιωάννας Κεχαγιά (Συντηρήτριας).

 

Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2017, Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας, ώρα 18.30

«Από την Κύρρο της Μακεδονίας στην Αθήνα. Ο Ανδρόνικος και οι Αέρηδες»: Διάλεξη του Δρ. Νικολάου Β. Παππά για ενήλικες, που αποσκοπεί στην παρουσίαση μιας μοναδικής αρχιτεκτονικής δημιουργίας, χωρίς άλλη αντίστοιχη στην ιστορία της αρχαίας ελληνικής αρχιτεκτονικής, που θεωρείται και η καλύτερα σωζόμενη της αρχαιότητας. Σχεδιασμένο από τον αστρονόμο Ανδρόνικο από την Κύρρο της Μακεδονίας, πιθανότατα στο τέλος του 2ου αι. π.Χ., σύμφωνα με τα νέα τότε επιστημονικά επιτεύγματα, το Ωρολόγιο του Ανδρονίκου ή απλά «Αέρηδες», όπως είναι ευρέως γνωστό, αποτέλεσε τον πρώτο γνωστό μετεωρολογικό σταθμό και ένα είδος επίσημου ωρολογίου της πόλης, κερδίζοντας τις εντυπώσεις του θεατή και πληρώνοντας με υπερηφάνεια τους πολίτες των Αθηνών και τους Μακεδόνες.

«Μας εχτύπησαν κάθε λογής ανέμοι»: Θεατρικό Αναλόγιο, μέσα από το οποίο αναδεικνύονται οι πνοές των Ανέμων, που άλλοτε είναι ευεργετικές και άλλοτε καταστρεπτικές, διασφαλίζοντας έτσι αδιατάρακτο τον κύκλο της ζωής και την ισορροπία της φύσης.

Κείμενο-Μουσική Επιμέλεια: Δρ. Νικόλαος Β. Παππάς.

Αφήγηση: Βικτωρία Ιωσηφίδου, Νικόλαος Παππάς, Δέσποινα Σφάντζικα.

Σχεδιασμός Αφίσας και Πρόσκλησης: Χρήστος Τζώτζης.

 

Πληροφορίες: 23820 31160 (Ν.Παππάς – Δ.Ζηλίδου – Ι.Κεχαγιά)

sharpdialogue.com

4 Αυγ. 2017

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού γιορτάζει κάθε χρόνο την Aυγουστιάτικη Πανσέληνο και οργανώνει εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο σε αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία σε όλη την Ελλάδα. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πέλλας συμμετέχει και φέτος στον εορτασμό με δύο μεγάλες μουσικές εκδηλώσεις υπό το φως του φεγγαριού.


Στον Αρχαιολογικό Χώρο της Πέλλας, τη Δευτέρα 7 Αυγούστου 2017, στις 21.00, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν μια συναυλία με μουσική ελληνικού και διεθνούς ρεπερτορίου (jazz, swing, cinema) με το μουσικό σχήμα των Νάντιας Παυλίδου (τραγούδι) και Βασίλη Μπεζεβέγκη (κιθάρα).

Την τεχνική υποστήριξη προσφέρουν ο Δήμος Πέλλας, η ΔΗΚΕΠΑ Πέλλας, ο Μορφωτικός και Περιβαλλοντικός Όμιλος Πέλλας «Η Αρχαία Πέλλα» και ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Νέας Πέλλας. 


Στον Αρχαιολογικό Χώρο του Λόγγου (Έδεσσας), την ίδια ώρα, το κοινό θα ακούσει μια μουσική συναυλία jazz από την μπάντα Off minor quartet των Κωνσταντίνου Παπαχρήστου (τρομπέτα), Δημοσθένη Σταλίδη (κιθάρα) και Λάκη Σαμαρά (μπάσο).

Η Παλαιά Μητρόπολη Έδεσσας θα παραμείνει ανοικτή για το κοινό από τις 20.00-23.00.

Η εκδήλωση οργανώνεται με την υποστήριξη της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Έδεσσας.

 

Είσοδος ελεύθερη 

Πληροφορίες: 23820 31160.

Sharpdialogue.com

3 Αυγ. 2017

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Καρδίτσας στο πλαίσιο του φετινού εορτασμού για την Αυγουστιάτικη Πανσέληνο διοργανώνει δύο παράλληλες μουσικές εκδηλώσεις. Πιο συγκεκριμένα:

Ο Αρχαιολογικός Χώρος του Αρχαϊκού Ναού του Απόλλωνα της αρχαίας Μητρόπολης, τη Δευτέρα στις 7 Αυγούστου, στις 21.30, θα φιλοξενήσει μουσική εκδήλωση με τον τίτλο: «Μελωδίες κάτω από το φως του φεγγαριού με πιάνο και φωνή». Θα είναι μια βραδιά γεμάτη μουσική με μοναδικό σκηνικό τα κατάλοιπα του αρχαϊκού ναού του Απόλλωνα και φόντο το φως της αυγουστιάτικης πανσελήνου. Γνωστές άριες από όπερες και κλασικούς συνθέτες και ερμηνευτές μαζί με αγαπημένα κομμάτια Ελλήνων συνθετών και έντεχνα τραγούδια υπόσχονται να μας ταξιδέψουν μουσικά.

Τα τραγούδια θα ερμηνεύσει η Πηνελόπη Κοντοκώστα, μαθήτρια Γ΄ Λυκείου του Μουσικού Σχολείου Καρδίτσας. Παρακολουθεί εδώ και τρία χρόνια μαθήματα φωνητικής στο Ωδείο Καρδίτσας Ευθυμιάδης. Ασχολείται με το κλασικό τραγούδι και έχει λάβει μέρος ως σολίστ σε πολλά χορωδιακά φεστιβάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Στο έντεχνο τραγούδι ερμηνεύει ο Σεραφείμ Παπακώστας, φοιτητής του ΤΕΙ Ζωικής Παραγωγής και του ΙΕΚ Τουριστικών Επαγγελμάτων στη Λάρισα. Έχει παρακολουθήσει μαθήματα φωνητικών και ασχολείται με το τραγούδι εδώ και τέσσερα χρόνια. Στο πιάνο συνοδεύει η Γιούλη Αγιώτη, η οποία έχει αναλάβει και την επιμέλεια του μουσικού προγράμματος. Κάτοχος πτυχίου και διπλώματος πιάνου και ανώτερων θεωρητικών, ταυτόχρονα απόφοιτος του Τμήματος της Ελληνικής Φιλολογίας, του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών, με ειδίκευση τη Ρώσικη Γλώσσα, και κάτοχος master στη Διαπολιτισμική Εκπαίδευση. Έχει λάβει μέρος ως ενεργό μέλος σε σεμινάρια πιάνου και μουσικών συνόλων και διεύθυνσης χορωδίας. Τέλος, έχει συνοδεύσει πιανιστικά χορωδίες σε φεστιβάλ, αναλαμβάνοντας παράλληλα την επιμέλεια και παρουσίασή τους.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί με την ευγενική χορηγία του Δήμου Καρδίτσας και του Βασίλειου Τσικρικά για τον ήχο και τον φωτισμό. Ώρες λειτουργίας του χώρου από τις 20.00 έως 24.00.

Στο Βυζαντινό κάστρο Φαναρίου, και ώρα 21.30, θα πραγματοποιηθεί μουσική εκδήλωση με το μουσικό σχήμα «Απόηχος» σε συνδιοργάνωση της ΕΦΑ Καρδίτσας και του Δήμου Μουζακίου. To μουσικό συγκρότημα απαρτίζεται από τους: Ρίτσα Πέτσα και Άρη Φαλιάγκα (τραγούδι), Άγγελο Παλαπέλα (πιάνο), Ηλία Παλαπέλα (κιθάρα) και Ναπολέοντα Μουλιάκο (μπουζούκι). Το πρόγραμμα της βραδιάς θα περιλαμβάνει έντεχνο ελληνικό τραγούδι αφιερωμένο στο αυγουστιάτικο φεγγάρι. Ώρες λειτουργίας του χώρου από 20.00 έως 24:00.

Οι επισκέπτες, όπως κάθε χρόνο, εκτός από ψυχαγωγία θα έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν ανάμεσα στα κατάλοιπα του πολιτιστικού και ιστορικού πλούτου του τόπου μας και να γνωρίσουν το ιστορικό παρελθόν του.

 

Είσοδος ελεύθερη 

 

Πληροφορίες: 24410 61564 / 79832

Sharpdialogue.com