4 Αυγ. 2017

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού γιορτάζει κάθε χρόνο την Aυγουστιάτικη Πανσέληνο και οργανώνει εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο σε αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία σε όλη την Ελλάδα. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πέλλας συμμετέχει και φέτος στον εορτασμό με δύο μεγάλες μουσικές εκδηλώσεις υπό το φως του φεγγαριού.


Στον Αρχαιολογικό Χώρο της Πέλλας, τη Δευτέρα 7 Αυγούστου 2017, στις 21.00, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν μια συναυλία με μουσική ελληνικού και διεθνούς ρεπερτορίου (jazz, swing, cinema) με το μουσικό σχήμα των Νάντιας Παυλίδου (τραγούδι) και Βασίλη Μπεζεβέγκη (κιθάρα).

Την τεχνική υποστήριξη προσφέρουν ο Δήμος Πέλλας, η ΔΗΚΕΠΑ Πέλλας, ο Μορφωτικός και Περιβαλλοντικός Όμιλος Πέλλας «Η Αρχαία Πέλλα» και ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Νέας Πέλλας. 


Στον Αρχαιολογικό Χώρο του Λόγγου (Έδεσσας), την ίδια ώρα, το κοινό θα ακούσει μια μουσική συναυλία jazz από την μπάντα Off minor quartet των Κωνσταντίνου Παπαχρήστου (τρομπέτα), Δημοσθένη Σταλίδη (κιθάρα) και Λάκη Σαμαρά (μπάσο).

Η Παλαιά Μητρόπολη Έδεσσας θα παραμείνει ανοικτή για το κοινό από τις 20.00-23.00.

Η εκδήλωση οργανώνεται με την υποστήριξη της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Έδεσσας.

 

Είσοδος ελεύθερη 

Πληροφορίες: 23820 31160.

Sharpdialogue.com

3 Αυγ. 2017

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Καρδίτσας στο πλαίσιο του φετινού εορτασμού για την Αυγουστιάτικη Πανσέληνο διοργανώνει δύο παράλληλες μουσικές εκδηλώσεις. Πιο συγκεκριμένα:

Ο Αρχαιολογικός Χώρος του Αρχαϊκού Ναού του Απόλλωνα της αρχαίας Μητρόπολης, τη Δευτέρα στις 7 Αυγούστου, στις 21.30, θα φιλοξενήσει μουσική εκδήλωση με τον τίτλο: «Μελωδίες κάτω από το φως του φεγγαριού με πιάνο και φωνή». Θα είναι μια βραδιά γεμάτη μουσική με μοναδικό σκηνικό τα κατάλοιπα του αρχαϊκού ναού του Απόλλωνα και φόντο το φως της αυγουστιάτικης πανσελήνου. Γνωστές άριες από όπερες και κλασικούς συνθέτες και ερμηνευτές μαζί με αγαπημένα κομμάτια Ελλήνων συνθετών και έντεχνα τραγούδια υπόσχονται να μας ταξιδέψουν μουσικά.

Τα τραγούδια θα ερμηνεύσει η Πηνελόπη Κοντοκώστα, μαθήτρια Γ΄ Λυκείου του Μουσικού Σχολείου Καρδίτσας. Παρακολουθεί εδώ και τρία χρόνια μαθήματα φωνητικής στο Ωδείο Καρδίτσας Ευθυμιάδης. Ασχολείται με το κλασικό τραγούδι και έχει λάβει μέρος ως σολίστ σε πολλά χορωδιακά φεστιβάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Στο έντεχνο τραγούδι ερμηνεύει ο Σεραφείμ Παπακώστας, φοιτητής του ΤΕΙ Ζωικής Παραγωγής και του ΙΕΚ Τουριστικών Επαγγελμάτων στη Λάρισα. Έχει παρακολουθήσει μαθήματα φωνητικών και ασχολείται με το τραγούδι εδώ και τέσσερα χρόνια. Στο πιάνο συνοδεύει η Γιούλη Αγιώτη, η οποία έχει αναλάβει και την επιμέλεια του μουσικού προγράμματος. Κάτοχος πτυχίου και διπλώματος πιάνου και ανώτερων θεωρητικών, ταυτόχρονα απόφοιτος του Τμήματος της Ελληνικής Φιλολογίας, του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών, με ειδίκευση τη Ρώσικη Γλώσσα, και κάτοχος master στη Διαπολιτισμική Εκπαίδευση. Έχει λάβει μέρος ως ενεργό μέλος σε σεμινάρια πιάνου και μουσικών συνόλων και διεύθυνσης χορωδίας. Τέλος, έχει συνοδεύσει πιανιστικά χορωδίες σε φεστιβάλ, αναλαμβάνοντας παράλληλα την επιμέλεια και παρουσίασή τους.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί με την ευγενική χορηγία του Δήμου Καρδίτσας και του Βασίλειου Τσικρικά για τον ήχο και τον φωτισμό. Ώρες λειτουργίας του χώρου από τις 20.00 έως 24.00.

Στο Βυζαντινό κάστρο Φαναρίου, και ώρα 21.30, θα πραγματοποιηθεί μουσική εκδήλωση με το μουσικό σχήμα «Απόηχος» σε συνδιοργάνωση της ΕΦΑ Καρδίτσας και του Δήμου Μουζακίου. To μουσικό συγκρότημα απαρτίζεται από τους: Ρίτσα Πέτσα και Άρη Φαλιάγκα (τραγούδι), Άγγελο Παλαπέλα (πιάνο), Ηλία Παλαπέλα (κιθάρα) και Ναπολέοντα Μουλιάκο (μπουζούκι). Το πρόγραμμα της βραδιάς θα περιλαμβάνει έντεχνο ελληνικό τραγούδι αφιερωμένο στο αυγουστιάτικο φεγγάρι. Ώρες λειτουργίας του χώρου από 20.00 έως 24:00.

Οι επισκέπτες, όπως κάθε χρόνο, εκτός από ψυχαγωγία θα έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν ανάμεσα στα κατάλοιπα του πολιτιστικού και ιστορικού πλούτου του τόπου μας και να γνωρίσουν το ιστορικό παρελθόν του.

 

Είσοδος ελεύθερη 

 

Πληροφορίες: 24410 61564 / 79832

Sharpdialogue.com

2 Αυγ. 2017

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, πραγματοποιούνται -τη Δευτέρα 7 Αυγούστου 2017 και ώρα 21.00- από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πιερίας μουσικές εκδηλώσεις:

Αρχαιολογικός χώρος Δίου, πλησίον του αρχαίου θεάτρου.

Συναυλία με το μουσικό σχήμα «οι μελωδοί της παράδοσης»

 

Θέατρο του πάρκου Λειβήθρων

Θ’ ακουστούν μελωδίες αγαπημένων συνθετών από τους Κηπόπουλο Λευτέρη & Κορομπίλη Δημήτρη (κλασική κιθάρα) και Στάθη Μαρία (τραγούδι).

 

Είσοδος ελεύθερη   

 

Πληροφορίες 23510-47883, 23510-53644 (Μουσείο Δίου), 23520-33884 (Πάρκο Λειβήθρων)

Sharpdialogue.com

21 Ιουλ. 2017

Πρόκειται για την εβδομάδα εκδηλώσεων κατά τη περίοδο της Νέας Σελήνης του Ιουλίου, με θεματική τη “νύκτα”, που εγκαινιάζει φέτος το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, με στόχο τη βελτίωση της εμπειρίας των επισκεπτών μέσα από εναλλακτικές δράσεις και προσεγγίσεις στους αρχαιολογικούς χώρους, τα μουσεία και τα μνημεία της χώρας.

Η νύχτα, διαχρονικά, είναι ένα θέμα με πολλές προεκτάσεις στην ανθρώπινη ζωή και στον μύθο, οι οποίες αποτυπώνονται σε σημαντικά ιστορικά γεγονότα, σε τελετές, σε μύθους σε ξεχωριστές στιγμές του δημόσιου και ιδιωτικού βίου.

Στον εορτασμό συμμετέχει και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πέλλας, διοργανώνοντας βραδιά θεματικών ξεναγήσεων την Τετάρτη 2 Αυγούστου 2017, τις ώρες 21.00-23.00, στον Αρχαιολογικό Χώρο της Πέλλας.

Τις θεματικές ξεναγήσεις θα κάνει η Δρ. Ελισάβετ Τσιγαρίδα, Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πέλλας.

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Για δήλωση συμμετοχής επικοινωνήστε στο τηλέφωνο: 23820 31160.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας θα παραμείνει ανοικτό κατά τις ίδιες ώρες.

Είσοδος ελεύθερη για το κοινό.

sharpdialogue.com

11 Ιουλ. 2017

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πέλλας θα πραγματοποιεί τις ακόλουθες δράσεις για παιδιά και οικογένειες:

«Αρχαιολόγος για μια μέρα»: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά 9-12 χρονών, για να γνωρίσουν με βιωματικό τρόπο όλα τα στάδια εργασίας μιας ανασκαφής (γιατί και πώς γίνεται, πώς καθαρίζονται, συντηρούνται, σχεδιάζονται, φωτογραφίζονται, χρονολογούνται και καταγράφονται τα ευρήματα στο Ημερολόγιο της Ανασκαφής, αλλά και πώς στη συνέχεια εκτίθενται στις αίθουσες του Μουσείου). Το πρόγραμμα θα υλοποιείται καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης και εφόσον συμπληρωθεί ο αριθμός των 10-15 ατόμων.

Διάρκεια προγράμματος: 90΄.

Υπεύθυνος προγράμματος: Δρ. Νικόλαος Β. Παππάς (Αρχαιολόγος), με τη συμβολή των Δέσποινας Ζηλίδου (Σχεδιάστριας) και Ιωάννας Κεχαγιά (Συντηρήτριας).

 

 

«Η καθημερινή ζωή στη Μεταλεξάνδρεια Πέλλα»: Ξενάγηση για οικογένειες, για ένα ταξίδι σε έναν «καινούργιο κόσμο», σε μια εποχή που σηματοδοτείται από σημαντικές αλλαγές στις αντιλήψεις και στον τρόπο ζωής, σε μια κοινωνία έντονων αντιθέσεων, με τις πνευματικές ανησυχίες και τις υλικές απολαύσεις της, με τις ομορφιές και τις ασχήμιες της, με τις καλές και κακές στιγμές της. Η δράση θα πραγματοποιείται δύο Κυριακές τον μήνα, κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης. Ελάχιστος αριθμός συμμετεχόντων: 20 άτομα.

Διάρκεια δράσης: 60-90΄.

Υπεύθυνος δράσης: Δρ. Νικόλαος Β. Παππάς (Αρχαιολόγος).

 

Kαι οι δύο δράσεις θα πραγματοποιούνται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας.

Είσοδος ελεύθερη για τους συμμετέχοντες.

 

Πληροφορίες: 23820 31160.

sharpdialogue.com