16 Οκτ. 2018

Στο πλαίσιο της επικοινωνιακής δράσης πανελλήνιας εμβέλειας με τίτλο «Περιβάλλον και Πολιτισμός», αφιερωμένη κατά τη διετία 2017-2018 στις «Πνοές Ανέμων», στόχος της οποίας είναι η ανάδειξη του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου της χώρας και η ευαισθητοποίηση των πολιτών για την προστασία του, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πέλλας θα πραγματοποιήσει τις ακόλουθες δράσεις για μαθητές και ενήλικες:

 

Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2018

«Ο Πύργος των Ανέμων»: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, για να γνωρίσει το εκπαιδευτικό κοινό αφενός την αντίληψη των αρχαίων για τους ανέμους, την καθοριστική επίδρασή τους στην καθημερινή ζωή και αφετέρου τη σημασία ενός μοναδικού μνημείου της αρχαιότητας, έργο ενός Μακεδόνα δημιουργού, που θεωρείται ο αρχαιότερος γνωστός μετεωρολογικός σταθμός. Το πρόγραμμα θα υλοποιείται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης.

Διάρκεια προγράμματος: 60-90΄.

Υπεύθυνος προγράμματος: Δρ. Νικόλαος Β. Παππάς, Αρχαιολόγος.

 

Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2018, Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας, ώρα 18.30

«Από την Κύρρο της Μακεδονίας στην Αθήνα. Ο Ανδρόνικος και οι Αέρηδες»: Διάλεξη του Δρ. Νικολάου Β. Παππά, Αρχαιολόγου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πέλλας, που αποσκοπεί στην παρουσίαση μιας μοναδικής αρχιτεκτονικής δημιουργίας, χωρίς άλλη αντίστοιχη στην ιστορία της αρχαίας ελληνικής αρχιτεκτονικής, που θεωρείται και η καλύτερα σωζόμενη της αρχαιότητας. Σχεδιασμένο από τον αστρονόμο Ανδρόνικο από την Κύρρο της Μακεδονίας, πιθανότατα στο τέλος του 2ου αι. π.Χ., σύμφωνα με τα νέα τότε επιστημονικά επιτεύγματα, το Ωρολόγιο του Ανδρονίκου ή απλά «Αέρηδες», όπως είναι ευρέως γνωστό, αποτέλεσε τον πρώτο γνωστό μετεωρολογικό σταθμό και ένα είδος επίσημου ωρολογίου της πόλης, κερδίζοντας τις εντυπώσεις του θεατή και πληρώνοντας με υπερηφάνεια τους πολίτες των Αθηνών και τους Μακεδόνες.

 

Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2018, Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας, ώρα 19.00

«Μας εχτύπησαν κάθε λογής ανέμοι»: Θεατρικό αναλόγιο για τις ευεργετικές και καταστρεπτικές πνοές των ανέμων, που ανατρέπουν τις ισορροπίες και την υπερηφάνεια της ανθρώπινης επινόησης και δημιουργικότητας, αλλά και που διασφαλίζουν αδιατάρακτο τον κύκλο της ζωής και την ισορροπία της φύσης. Μελτέμια, μπουρίνια, θύελλες και καταιγίδες μας εχτύπησαν και πάντοτε θα μας χτυπούν, θα περνούν βίαια, θα σαρώνουν, συχνά θα λεηλατούν, θα ανατρέπουν, θα αναστατώνουν, θα τραυματίζουν θανάσιμα, τουλάχιστον συναισθηματικά τις ζωές των ανθρώπων, αφήνοντας στο πέρασμά τους ερείπια παθών, αποκαΐδια πόθων. Όμως τι κάνουμε; Λιποψυχούμε και καταποντιζόμαστε; Ή παλεύουμε και προχωρούμε;

 

Συντελεστές της παράστασης:

Κείμενο-μουσική επιμέλεια: Δρ. Νικόλαος Β. Παππάς, Αρχαιολόγος

Σκηνοθετική επιμέλεια: Αφροδίτη Ιωαννίδου, Ηθοποιός

Πιάνο-Μουσική Διεύθυνση: Σάκης Δερμιτζάκης, Μουσικός

 

Θεατρική Ομάδα «Έλεος» (με τη σειρά εμφάνισης):

Νικόλαος Παππάς (Αφηγητής Α)

Αφροδίτη Ιωαννίδου (Αφηγητής Β)

Δημοσθένης Ιωαννίδης (Αφηγητής Γ)

Δέσποινα Σφάντζικα (Αφηγητής Δ)

 

Μουσικό-Φωνητικό Σύνολο ΜέΜνηΑ:

Σάκης Δερμιτζάκης (πιάνο)

Αρετή Τάχου (τραγούδι)

Ειρήνη Μπάρλα (τραγούδι)

Σταύρος Ακτίνης (κιθάρα, τραγούδι)


Sharpdialogue.com

25 Σεπ. 2018

Στο πλαίσιο του εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018, που λαμβάνει χώρα από τις 28 έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2018, με το γενικό τίτλο ΠΟΛ(ε)ΙΣ, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πέλλας διοργανώνει στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας τις παρακάτω εκδηλώσεις:

 

Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2018, ώρα 17:30

«Πόλις και Χώρα: αστικοί και αγροτικοί πληθυσμοί σε τρεις κόσμους (Κλασική αρχαιότητα, Ρώμη, Βυζάντιο)»: τρεις αρθρωτές ομιλίες για τη σχέση των πόλεων με την ύπαιθρο χώρα σε τρεις περιόδους, την κλασική Αρχαιότητα (Πέλλα), την ύστερη Αρχαιότητα (Έδεσσα) και τον Μεσαίωνα (Χρυσή-Μογλενά στην Αλμωπία).

Θα ακολουθήσει ξενάγηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας.

Το πρόγραμμα των παρουσιάσεων έχει ως εξής:

1. Άστυ και χώρα στον αρχαίο ελληνικό κόσμο. Το παράδειγμα της Πέλλας - Ελισάβετ Τσιγαρίδα, Προϊσταμένη της ΕΦ.Α. Πέλλας

2. Αστικό και αγροτικό τοπίο στη ρωμαϊκή εποχή: η Έδεσσα και η Εγνατία – Στράτος Νανόγλου, Αρχαιολόγος της ΕΦ.Α. Πέλλας

3. Αστικό και περιαστικό τοπίο μετά την Αρχαιότητα.Έδεσσα και Μογλενά - Γιώργος Σταλίδης, Αρχαιολόγος της ΕΦ.Α. Πέλλας

Ξενάγηση στο μουσείο – Αλεξάνδρα Σκίτσα, Αρχαιολόγος της ΕΦ.Α. Πέλλας

 

Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2018, ώρα 19:00

«Πόλη, Πόλη… ποδυ σου τό κάλλος;»: θεατρικό αναλόγιο.

Με κεντρικό θέμα τη μοίρα των ηττημένων, τέσσερα ιστορικά πρόσωπα, δύο από τη μακεδονική βασιλική Αυλή (η Λαοδίκη, η γυναίκα του Περσέα και ο γιος του Αλέξανδρος) και άλλα δύο από τη βυζαντινή αυτοκρατορική Αυλή (η Άννα Παλαιολογίνα Νοταρά, μνηστή του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου και η Ελένη Φραντζή, σύζυγος του επιστήθιου φίλου του) έρχονται από το παρελθόν και μας διηγούνται τις τελευταίες στιγμές των δύο φημισμένων πόλεων, της Πέλλας και της Κωνσταντινούπολης. Δύο ένδοξες πόλεις, δύο οικουμενικές πρωτεύουσες, δύο διαφορετικοί κόσμοι, με ένα λαμπρό αλλά συνάμα πικρό παρελθόν…

 

Συντελεστές της παράστασης:

Κείμενο-μουσική επιμέλεια: Νικόλαος Β. Παππάς, Αρχαιολόγος της ΕΦ.Α. Πέλλας

Σκηνοθετική επιμέλεια: Αφροδίτη Ιωαννίδου, Ηθοποιός

Πιάνο-Μουσική Διεύθυνση: Σάκης Δερμιτζάκης, Μουσικός

 

Θεατρική Ομάδα «Έλεος» (με τη σειρά εμφάνισης):

Νικόλαος Παππάς (Αφηγητής)

Αφροδίτη Τσέτσικα (Λαοδίκη)

Δέσποινα Σφάντζικα (Ελένη Φραντζή)

Αφροδίτη Ιωαννίδου (Άννα Παλαιολογίνα Νοταρά)

Δημοσθένης Ιωαννίδης (Αλέξανδρος)

 

Μουσικό-Φωνητικό Σύνολο ΜέΜνηΑ:

Σάκης Δερμιτζάκης (πιάνο)

Αρετή Τάχου (τραγούδι)

Ειρήνη Μπάρλα (τραγούδι)

Στέλιος Κοτζαμάνης (τραγούδι)

 


 sharpdialogue.com

20 Απρ. 2018

Ολονύχτια διαδραστική παράσταση στον ναό του Επικούριου Απόλλωνα

Ο ναός του Επικούριου Απόλλωνα στη Φιγαλεία της Πελοποννήσου θα φιλοξενήσει, με ομόφωνη γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, για πρώτη φορά στη μακραίωνη ιστορία του, μια ολονύχτια παράσταση στην πανσέληνο του Ιουλίου (στις 28 και 29), τη βιωματική περφόρμανς «From Darkness to Light» της διακεκριμένης χορογράφου Αποστολίας Παπαδαμάκη.

Ο κύκλος παραστάσεων με τίτλο «The Sleep & Dream Performance series», που κέρδισε κοινό και κριτικούς, όταν είχε παρουσιαστεί στο Μουσείο Βορρέ (2014), στην Κεντρική  Σκηνή της Στέγης (2016) και πέρυσι στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά (2017), ταξιδεύει για πρώτη φορά υπαίθρια, στον ναό του Επικούριου Απόλλωνα στη Φιγαλεία, στα σύνορα μεταξύ Αρκαδίας και Μεσσηνίας, σε υψόμετρο 1.130 μέτρων.

Η Αποστολία Παπαδαμάκη εμπνέεται αυτήν τη φορά από τη χώρα των ονείρων και το φως του Απόλλωνα και προσκαλεί τους θεατές να συνυπάρξουν δημιουργικά με την καλλιτεχνική ομάδα της παράστασης, να θαυμάσουν το φως της πανσελήνου και της Ανατολής και να ζήσουν μια συναρπαστική εμπειρία στον περιβάλλοντα χώρο του εμβληματικού ναού, έργο του αρχιτέκτονα Ικτίνου.

Η ολονύχτια παράσταση «From Darkness to Light» επιχειρεί να σηματοδοτήσει τη σχέση του ανθρώπου με το σκοτάδι και το φως, την παραστασιακή δράση με τον ύπνο, τα όνειρα και τη φαντασία μέσα από τον χορό και τη μουσική. Η διακεκριμένη χορογράφος αντλεί επίσης την έμπνευσή της από τις τελετουργικές «εγκοιμήσεις» των αρχαίων Ελλήνων και από τα χαρακτηριστικά του ναού: ισχύς, κάλλος και αρμονία.

Για το καλλιτεχνικό αυτό γεγονός, ο στενός συνεργάτης της χορογράφου, ο βραβευμένος μουσικός και συνθέτης, Τρύφωνας Κουτσουρέλης δημιούργησε ένα πρωτότυπο μουσικό έργο 14 ωρών, ένα site specific sound installation, που θα συνοδεύει τις δράσεις της ολονύχτιας παράστασης.

Η παράσταση επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, τελεί υπό την Αιγίδα του ΕΟΤ και πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Η Αποστολία Παπαδαμάκη, που υπογράφει τη σύλληψη, τη χορογραφία και τη σκηνοθεσία της παράστασης, είναι η χορογράφος της τελετής έναρξης των Παραολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, καθώς και της πρώτης υποβρύχιας παράστασης χορού στον κόσμο «Drops of Breath» στο Σούνιο. Διετέλεσε επίσης Πρόεδρος του ΔΣ της Κρατικής Σχολής Χορού και μέλος του ΔΣ του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

Η είσοδος για την παρακολούθηση της παράστασης θα είναι ελεύθερη. Για τους διανυκτερεύοντες θεατές θα δοθούν πληροφορίες σύντομα.

 

Συντελεστές

Σύλληψη, χορογραφία και σκηνοθεσία: Αποστολία Παπαδαμάκη

Μουσική σύνθεση: Τρύφων Κουτσουρέλης

Ινδικό αρμόνιο, φωνή: Ανταράτμα Θοδωρής Χιώτης

Περσικό σαντούρι: Fuad Ahmadvand

Χορευτές: Ειρήνη Κυρμιζάκη, Αντώνης Στρούζας, Όλγα Μουρουζίδου

Project coordinator: Ιωάννα Σακκέτα

Ειδικός επιστημονικός συνεργάτης: Δρ. Ιωάννης Μπουχέλος.

Διεύθυνση παραγωγής: Μανόλης Σάρδης

Βοηθός Διεύθυνσης Παραγωγής: Χριστίνα Πολυχρονιάδου

Βίντεο: Θανάσης Παπαναγιώτου

Φωτογραφίες: Μαρία Τούλτσα

Web & graphic designer: Αρείων Στεφανίδης


 sharpdialogue.com

27 Μαρ. 2018

Στο πλαίσιο του 13ου Διεθνούς Μαραθωνίου «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ» θα πραγματοποιηθεί στον αρχαιολογικό χώρο της Πέλλας, το Σάββατο 31 Μαρτίου 2018 και ώρα 11:00, παραμονή της διοργάνωσης, η τελετή αφής της Αλεξανδρείου Φλόγας. Για έκτη συνεχόμενη χρονιά, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πέλλας συμμετέχει στη διοργάνωση της τελετής, σε αγαστή συνεργασία με την Οργανωτική Επιτροπή και τον Δήμο Πέλλας, το Αλεξάνδρειο Δημοτικό Ωδείο και τη Φιλαρμονική του Δήμου Πέλλας.

Πρόγραμμα τελετής

11:00: Υποδοχή κοινού-επισήμων.

11:30: Υποδοχή της Αλεξανδρείου Φλόγας του Μαραθωνίου με λαμπαδηδρόμο που θα εισέλθει στον Αρχαιολογικό Χώρο και θα ανάψει τον βωμό πάνω στην εξέδρα.

11:35: Χαιρετισμός κ. Γρηγορίου Στάμκου, Δημάρχου Πέλλας.

Χαιρετισμός κ. Νικολάου Παππά, Προϊσταμένου του Τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και Μουσείων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πέλλας.

Χαιρετισμός Υπευθύνου Οργανωτικής Επιτροπής.

11:40: Τελετή με μουσικά και χορικά δρώμενα.

11:55: Παράδοση της Φλόγας στον λαμπαδηδρόμο.

12:00: Εκκίνηση λαμπαδηδρομίας -  αποχώρηση κοινού.

Ο Αρχαιολογικός Χώρος και το Μουσείο της Πέλλας θα παραμείνουν ανοιχτά για το κοινό από τις 09:00 ως τις 16:00, τόσο το Σάββατο όσο και την Κυριακή.

sharpdialogue.com

2 Μαρ. 2018

Με σκοπό την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και την ευαισθητοποίηση μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων για την προστασία της, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πέλλας θα πραγματοποιήσει στο ομώνυμο Αρχαιολογικό Μουσείο τις ακόλουθες εκπαιδευτικές δράσεις για σχολικές μονάδες και οικογένειες:

 

Ι. Για σχολικές μονάδες

«Παιχνίδια της Αγάπης»: εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για ένα από τα πιο ισχυρά συναισθήματα, τον έρωτα, που σταδιακά εξελίσσεται σε αγάπη, συναίσθημα άλλοτε φωτεινό και άλλοτε ανεξιχνίαστο, μα πάντοτε συνυφασμένο με την αγωνία και τον φόβο της απώλειας. Η επιθυμία να «διαβαστούν» οι μύχιες σκέψεις και τα άδηλα συναισθήματα έφερε… τα παιχνίδια της Αγάπης, τα παιχνίδια που κρατούσαν συντροφιά τους λαβωμένους από τα βέλη του παιχνιδιάρη θεού, για να περνά αβασάνιστα ο χρόνος τους, για να προβλέπουν εάν ο αγαπημένος ή η αγαπημένη τους ανταποκρινόταν στην αγάπη τους. Παιχνίδια που παίζονταν μέχρι πρόσφατα και είναι μια καλή ευκαιρία να τα ξαναπαίξουμε… από το αθώο πλαταγώνιο των παιδιών, την ίυγγα ή τον ρόμβο, τους αστραγάλους και τη μόρα (δακτύλων επάλλαξις), μέχρι τον κότταβο των ενηλίκων…

Διάρκεια προγράμματος: 60-90΄.

Ελάχιστος αριθμός συμμετεχόντων: 20-25 (κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης).

 

 «Ο Πύργος των Ανέμων»: εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, για να γνωρίσουν την αντίληψη των αρχαίων για τους ανέμους, την καθοριστική επίδρασή τους στην καθημερινή ζωή, αλλά και τη σημασία ενός μοναδικού μνημείου της αρχαιότητας, έργο ενός Μακεδόνα δημιουργού, που θεωρείται ο αρχαιότερος γνωστός μετεωρολογικός σταθμός. Το πρόγραμμα πραγματοποιείται στο πλαίσιο της επικοινωνιακής δράσης πανελλαδικής εμβέλειας με τίτλο «Περιβάλλον και Πολιτισμός», αφιερωμένη κατά τη διετία 2017-2018 στις «Πνοές Ανέμων».

 

«Στην Αγορά συναθροισμένοι»: εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για να κατανοήσουν τη λειτουργία ενός δημόσιου κοινωνικού χώρου, της μεγαλύτερης αγοράς του αρχαίου κόσμου. Μέσα από την καθοδήγηση, την παρατήρηση, τις ερωταποκρίσεις, ειδικά φύλλα εργασίας, ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή, αλλά και το θεατρικό παιχνίδι θα γνωρίσουν ότι η αγορά είναι αφενός ένας χώρος ποικίλων δραστηριοτήτων παραγωγικού και οικονομικού χαρακτήρα και αφετέρου ένας χώρος διοικητικής, κοινωνικής και πολιτικής δράσης. Με τη διανομή, τέλος, συγκεκριμένων ρόλων (λ.χ. καταστηματάρχες, πελάτες, τεχνίτες, δούλοι, γραφείς, κλπ.), τη συλλογική εργασία και τον αυτοσχεδιασμό, θα προχωρήσουν, βάσει και των δικών τους βιωματικών εμπειριών, στη σύνθεση και παρουσίαση όλων των πληροφοριών που συνέλεξαν.

Διάρκεια προγράμματος: 60-90΄.

Ελάχιστος αριθμός συμμετεχόντων: 20-25 (κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης).

 

Υλοποίηση δράσεων: Δρ. Νικόλαος Β. Παππάς (Αρχαιολόγος), Δέσποινα Ζηλίδου (Σχεδιάστρια), Ιωάννα Κεχαγιά (Συντηρήτρια).

 

ΙΙ. Για οικογένειες

«Η καθημερινή ζωή στη Μεταλεξάνδρεια Πέλλα»: θεματική ξενάγηση, για ένα ταξίδι σε έναν «καινούργιο κόσμο», σε μια εποχή που σηματοδοτείται από σημαντικές αλλαγές στις αντιλήψεις και στον τρόπο ζωής, σε μια κοινωνία έντονων αντιθέσεων, με τις πνευματικές ανησυχίες και τις υλικές απολαύσεις της, με τις ομορφιές και τις ασχήμιες της, με τις καλές και κακές στιγμές της.

Κυριακή 18 Μαρτίου 2018, 10:30-12:00.

Ελάχιστος αριθμός συμμετεχόντων: 20-25 (κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης).

 

«Δημόσιος βίος και Αγορά»: θεματική ξενάγηση στη μεγαλύτερη αγορά του αρχαίου κόσμου, σε μια διαδρομή από την αρχή ως το τέλος της, για να γίνει κατανοητή αφενός η λειτουργία της ως δημόσιου κοινωνικού χώρου, ποικίλων δραστηριοτήτων παραγωγικού και οικονομικού χαρακτήρα και αφετέρου ως χώρου διοικητικής, κοινωνικής και πολιτικής δράσης.

Κυριακή 22 Απριλίου 2018, 10:30-12:00.

Ελάχιστος αριθμός συμμετεχόντων: 20-25 (κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης).

 

Υλοποίηση δράσεων: Δρ. Νικόλαος Β. Παππάς (Αρχαιολόγος).

Η συμμετοχή στις δράσεις είναι χωρίς εισιτήριο.

 

Πληροφορίες: 23820 31160

sharpdialogue.com