30 Μαρ. 2017

«Ελεύθεροι Πολιορκημένοι»

 

στο Εθνικό Θέατρο Βουκουρεστίου

 

Το έργο του εθνικού μας ποιητή Διονύσιου Σολωμού «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» παρουσιάζεται τη Δευτέρα 3 Απριλίου 2017, ώρα 19.30, στο Εθνικό Θέατρο του Βουκουρεστίου· μια παράσταση που οργανώνεται από την Ελληνική Πρεσβεία στο Βουκουρέστι και τον Ελληνικό Πολιτιστικό Σύλλογο «Νόστος» της Ρουμανίας, με αφορμή τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου.

Βασικό έργο του εθνικού μας ποιητή, οι «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» περιγράφουν την ηρωική αντίσταση των κατοίκων του Μεσολογγίου κατά τη διάρκεια της ετήσιας πολιορκίας τους από τους Οθωμανούς, συνθέτοντας έναν ύμνο αφιερωμένο στην ζωή, την αγάπη και την ελευθερία. Το έργο παρουσιάζει τις τελευταίες ημέρες της πολιορκίας, την άνοιξη, λίγο πριν από το Πάσχα. Εδώ, συναντάμε δύο από τα πιο αντιπροσωπευτικά κομμάτια που αναφέρονται στην ομορφιά της φύσης αυτήν την περίοδο. Το έργο είναι γραμμένο στη δημοτική, με ιδιωματικές εκφράσεις και στοιχεία του Σολωμού.

Πηγή έμπνευσης του έργου είναι ο αγώνας των κατοίκων του Μεσολογγίου κατά τη δεύτερη πολιορκία από τους Οθωμανούς, η οποία κράτησε σχεδόν έναν χρόνο (1825-1826), με αποκορύφωμα την Κυριακή των Βαΐων, στις 10 Απριλίου 1826. Μέσα από τον στίχο, ο Σολωμός καταφέρνει να απεικονίσει τη γενναιότητα των Ελλήνων αγωνιστών, που θυσιάζουν τον εαυτό τους για την ελευθερία του πνεύματος.

Η κεντρική ιδέα του ποιήματος, όπως φαίνεται από τις σημειώσεις του ίδιου του ποιητή, παρουσιάζει τον αγώνα των πολιορκημένων ενάντια στις κακουχίες και την κατάκτηση της ελευθερίας μέσα από την νίκη του πνεύματος. Γίνονται αναφορές στην εσωτερική ελευθερία της βούλησης για να ξεπεράσει οτιδήποτε απειλεί την αντίσταση, όχι μόνο την πείνα και τη σωματική ανικανότητα, αλλά και τον πειρασμό που κρύβεται στην ομορφιά της φύσης.

Πρόκειται για μια χορευτική παράσταση, με ταυτόχρονη απόδοση στις δύο γλώσσες: στα Ελληνικά από την ηθοποιό Αφροδίτη Ιωαννίδου, και στα Ρουμανικά από τις Ioana Valvis και Ruxandra Trăsnea. Η παρουσίαση του κειμένου συμπληρώνεται με τη συμμετοχή των χορευτών του συνόλου Vertige. Τη χορογραφία υπογράφει η Αμαλία Στρινοπούλου, σε μουσική Γιάννη Μαρκόπουλου και Rene Aubry, και τα κουστούμια ο Cristian Marin.

sharpdialogue.com