16 Δεκ. 2016

«Από τη σιωπή της προθήκης στον θεατρικό λόγο»

Το Μουσείο Μπενάκη υποδέχεται

το Εθνικό Θέατρο

Νοέμβριος 2016 - Μάρτιος 2017

 

Με τη δράση αυτή το Μουσείο Μπενάκη συνεχίζει τη συνεργασία του με το Εθνικό Θέατρο. Ως πρωταγωνιστές, τα αντικείμενα του Μουσείου αφηγούνται πτυχές της ιστορίας τους, με οδηγό τα δραματοποιημένα από τους ηθοποιούς κείμενα. Την ιδιαίτερα πετυχημένη πορεία της πρώτης θεματικής «Νεοπτολέμου Μύησις» διαδέχεται μια νέα θεατρική δράση αφιερωμένη στο Βυζάντιο.
Η δεύτερη παράσταση «Σκόρδα κεφάλια δώδεκα, κρομμύδια δεκαπέντε» πραγματοποιείται στην αίθουσα μεταβυζαντινής ζωγραφικής. Το στρωμένο αριστοκρατικό τραπέζι σε μια βυζαντινή εικόνα με τη Φιλοξενία του Αβραάμ και κεραμικά σκεύη με δρακοντομαχίες και χορευτές, που υμνούν τη χαρά της ζωής, δίνουν το έναυσμα για να δραματοποιηθούν για πρώτη φορά αποσπάσματα από τέσσερα επαιτικά ποιήματα του 12ου αιώνα. Τα Πτωχοπροδρομικά ποιήματα σατιρίζουν με καυστική γλαφυρότητα την πείνα και την πενία καθημερινών ανθρώπων: ενός φτωχού μοναχού, ενός καταπιεσμένου συζύγου, ενός πεινασμένου λόγιου και ενός οικογενειάρχη που δυσκολεύεται να θρέψει την δεκατριαμελή οικογένειά του. Γραμμένα στη γλώσσα του λαού, αποτελούν ένα από τα πρώτα κείμενα της νεοελληνικής λογοτεχνίας.

Σκηνοθετική επιμέλεια: Στρατής Πανούριος

Ενδυματολογική Επιμέλεια: Μάιρα Βαζαίου

Παίζουν (με σειρά εμφάνισης): Στρατής Πανούριος: ΜΟΝΑΧΟΣ, Έλενα Μαρσίδου: ΣΥΖΥΓΟΣ, Νίκος Γιαλελής: ΛΟΓΙΟΣ, Νέστορας Κοψιδάς: ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΡΧΗΣ

Τα αντικείμενα του Μουσείου παρουσιάζει η Αναστασία Δρανδάκη, Επιμελήτρια της Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Συλλογής

Παραστάσεις
13, 20, 27 Δεκεμβρίου 2016 και 10, 17 Ιανουαρίου 2017.

Έναρξη παραστάσεων: 20.30.

Πληροφορίες:

210 3671015 (Δευτέρα – Πέμπτη, 10.00 – 15.00).
210 3671057 (Παρασκευή - Κυριακή 9.00 - 17.00).

sharpdialogue.com