16 Οκτ. 2018

Θεατρικό αναλόγιο που θα παρουσιαστεί το Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2018, ώρα 19.00, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας, στο πλαίσιο της επικοινωνιακής δράσης πανελλήνιας εμβέλειας με τίτλο «Περιβάλλον και Πολιτισμός», αφιερωμένη κατά τη διετία 2017-2018 στις «Πνοές Ανέμων».

Θέμα του οι ευεργετικές και καταστρεπτικές πνοές των ανέμων, που ανατρέπουν τις ισορροπίες και την υπερηφάνεια της ανθρώπινης επινόησης και δημιουργικότητας, αλλά και που διασφαλίζουν αδιατάρακτο τον κύκλο της ζωής και την ισορροπία της φύσης. Μελτέμια, μπουρίνια, θύελλες και καταιγίδες μας εχτύπησαν και πάντοτε θα μας χτυπούν, θα περνούν βίαια, θα σαρώνουν, συχνά θα λεηλατούν, θα ανατρέπουν, θα αναστατώνουν, θα τραυματίζουν θανάσιμα, τουλάχιστον συναισθηματικά τις ζωές των ανθρώπων, αφήνοντας στο πέρασμά τους ερείπια παθών, αποκαΐδια πόθων. Όμως τι κάνουμε; Λιποψυχούμε και καταποντιζόμαστε; Ή παλεύουμε και προχωρούμε;

 

Συντελεστές της παράστασης:

Κείμενο-μουσική επιμέλεια: Δρ. Νικόλαος Β. Παππάς, Αρχαιολόγος

Σκηνοθετική επιμέλεια: Αφροδίτη Ιωαννίδου, Ηθοποιός

Πιάνο-Μουσική Διεύθυνση: Σάκης Δερμιτζάκης, Μουσικός

 

Θεατρική Ομάδα «Έλεος» (με τη σειρά εμφάνισης):

Νικόλαος Παππάς (Αφηγητής Α)

Αφροδίτη Ιωαννίδου (Αφηγητής Β)

Δημοσθένης Ιωαννίδης (Αφηγητής Γ)

Δέσποινα Σφάντζικα (Αφηγητής Δ)

 

Μουσικό-Φωνητικό Σύνολο ΜέΜνηΑ:

Σάκης Δερμιτζάκης (πιάνο)

Αρετή Τάχου (τραγούδι)

Ειρήνη Μπάρλα (τραγούδι)

Σταύρος Ακτίνης (κιθάρα, τραγούδι)


Sharpdialogue.com

25 Σεπ. 2018

Στο πλαίσιο του εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018, που λαμβάνει χώρα από τις 28 έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2018, με τον γενικό τίτλο ΠΟΛ(ε)ΙΣ, θα παρουσιαστεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας, το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2018 και ώρα 19:00, το θεατρικό αναλόγιο «Πόλη, Πόλη... ποῦ ἔδυ σου τό κάλλος;».

Με κεντρικό θέμα τη μοίρα των ηττημένων, τέσσερα ιστορικά πρόσωπα, δύο από τη μακεδονική βασιλική Αυλή (η Λαοδίκη, η γυναίκα του Περσέα και ο γιος του Αλέξανδρος) και άλλα δύο από τη βυζαντινή αυτοκρατορική Αυλή (η Άννα Παλαιολογίνα Νοταρά, μνηστή του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου και η Ελένη Φραντζή, σύζυγος του επιστήθιου φίλου του) έρχονται από το παρελθόν και μας διηγούνται τις τελευταίες στιγμές των δύο φημισμένων πόλεων, της Πέλλας και της Κωνσταντινούπολης. Δύο ένδοξες πόλεις, δύο οικουμενικές πρωτεύουσες, δύο διαφορετικοί κόσμοι, με ένα λαμπρό αλλά συνάμα πικρό παρελθόν... 

 

Συντελεστές της παράστασης:

Κείμενο - μουσική επιμέλεια: Δρ. Νικόλαος Β. Παππάς, Αρχαιολόγος της ΕΦ.Α. Πέλλας 

Σκηνοθετική επιμέλεια: Αφροδίτη Ιωαννίδου, Ηθοποιός 

Πιάνο - Μουσική Διεύθυνση: Σάκης Δερμιτζάκης, Μουσικός 

 

Θεατρική Ομάδα «Έλεος» (με τη σειρά εμφάνισης): 

Νικόλαος Παππάς (Αφηγητής) 

Αφροδίτη Τσέτσικα (Λαοδίκη) 

Δέσποινα Σφάντζικα (Ελένη Φραντζή) 

Αφροδίτη Ιωαννίδου (Άννα Παλαιολογίνα Νοταρά) 

Δημοσθένης Ιωαννίδης (Αλέξανδρος) 

 

Μουσικό-Φωνητικό Σύνολο ΜέΜνηΑ

Σάκης Δερμιτζάκης (πιάνο) 

Αρετή Τάχου (τραγούδι) 

Ειρήνη Μπάρλα (τραγούδι) 

Στέλιος Κοτζαμάνης (τραγούδι)


sharpdialogue.com

24 Απρ. 2018

Η θεατρική ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Ελλήνων Ρουμανίας – «ΝΟΣΤΟΣ», σε συνεργασία με το Εθνικό Θέατρο «Ι. Λ. Καρατζιάλε» του Βουκουρεστίου και υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ελλάδας στο Βουκουρέστι, παρουσιάζουν τη «ΛΥΣΙΣΤΡΑΤΗ» του ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗ.

Η διαχρονική αυτή και πάντα επίκαιρη κωμωδία του Αριστοφάνη δείχνει τον θαυμασμό και την εκτίμησή του στο γυναικείο φύλο, σε αντίθεση με τις αντιλήψεις του γενικότερου κοινωνικού συνόλου της εποχής που ήθελε τη γυναίκα περιορισμένη στα οικιακά, τα συζυγικά και τα μητρικά της καθήκοντα.

Στο πρόσωπο της Λυσιστράτης εκθειάζει τις αντιθέσεις της γυναικείας ψυχοσύνθεσης που κάνουν τη γυναίκα ελκυστική και αποτελεσματική. Είναι ευαίσθητη και ταυτόχρονα δυναμική, είναι υποταγμένη και μαζί επαναστάτρια, είναι ρομαντική και ρεαλίστρια, είναι διορατική και πρακτική. Με αυτές τις ιδιότητες που τη χαρακτηρίζουν, διακρίνει και συνειδητοποιεί πόσο παράλογος είναι ο πόλεμος που, όποια κι αν είναι η έκβασή του, μόνο συντρίμμια και καταστροφές αφήνει πίσω του τόσο για τους ηττημένους όσο και για τους νικητές.

Επινοεί λοιπόν έναν έξυπνο τρόπο να εκβιάσει τους άνδρες και να τους αναγκάσει να πάψουν τον πόλεμο και να γυρίσουν στα σπίτια και τις οικογένειές τους. Παρακινεί τις γυναίκες -Αθηναίες και Σπαρτιάτισσες- σε ερωτική αποχή και τις ορκίζει να μην ενδώσουν στις πιέσεις των ανδρών για ερωτική συνεύρεση, αν πρώτα δεν συνθηκολογήσουν και δεν κάνουν Ειρήνη. Αμείλικτο το δίλημμα για τους άνδρες!!!

Ακατανίκητο το όπλο του έρωτα!!! Και όταν πια η κατάσταση φτάνει στο απροχώρητο, οι άνδρες αναγκάζονται να υποχωρήσουν και να συνάψουν Ειρήνη.

 
ΔΙΑΝΟΜΗ
Ιέρεια Λυσιμάχη
: Αφροδίτη Ιωαννίδου

Λυσιστράτη: Μαρία Τσιτσιπίνη
Πρόβουλος: Ανδρέας Νικηφορίδης
Καλονίκη: Σάντυ Σιβρή
Μυρρίνη: Ηλέκτρα Γραμματικούδη
Κινησίας: Γιώργος Παπαδόπουλος
Λαμπιτώ:  Έφη Βαλσαμάκη
Συμφιλίωση/ Γριά/ Έγκυος: Νατάσσα Καραλιά
Γέρος: Παναγιώτης Μπλίτσας
Χορός Γυναικών: Χαρά Λιάτη, Σιμόνα Μπαλού, Έφη Ιωαννίδου, Αλίκη Τσιομπάνου
Χορός Ανδρών: Δημήτρης Κωνσταντακέλης, Ιουλιάν Μαρμαντίου, Χρήστος Παπαδημητρίου, Νίκος Χούμκοσλης

Ο «ΝΟΣΤΟΣ» ευχαριστεί το Ελληνικό Σχολείο Βουκουρεστίου «ΑΘΗΝΑ» για την απλόχερη φιλοξενεία, τη Στέλλα Γκουτσάνου για τη συμμετοχή στην ερμηνεία των τραγουδιών και τον Ηρακλή Χριστόπουλο για την ηχογράφηση της μουσικής.

 

«ΛΥΣΙΣΤΡΑΤΗ» του ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗ

Μετάφραση: Γιάννης Βαρβέρης
Σκηνοθεσία: Αφροδίτη Ιωαννίδου
Χορογραφία: Αμαλία Στρινοπούλου
Μουσική Σύνθεση: Παντελής Τερεζάκης
Κοστούμια: Αφροδίτη Ιωαννίδου, Αμαλία Στρινοπούλου
Μετάφραση: Ρουμανικά, Υπερτιτλισμός: Γιώργος Παπαδόπουλος

Παραστάσεις: Παρασκευή, 27.04.2018 και Παρασκευή, 04.05.2018, ώρα 19:30, Αίθουσα «Στούντιο».

Διάρκεια: 1 ώρα και 15 λεπτά
Υπερτιτλισμός: Ρουμανικά

 sharpdialogue.com


 

 

Trupa de teatru Asociației Culturale Grecești din Romania - NOSTOS în colaborare cu Teatrul Național "I. L. Caragiale" din București și sub egida Ambasadei Grecesti din București prezintă LYSISTRATA DE ARISTOFAN.

Această comedie diacronică și mereu actuală a lui Aristofan arată admirația și respectul lui față de sexul feminin, în contrast cu percepția generală a societății vremii ce dorea ca femeia să se limiteze la gospodărie, căsnicie și îndatoririle materne.

Prin personajul Lysistrata, Aristofan prezintă contrastele psihologiei feminine ce fac femeia atrăgătoare și eficientă. Este delicată și în același timp dinamică, supusă și revoltată împeună, romantică și realistă, perspicace și pragmatică. Cu aceste trăsături, Lysistrata își dă seama cât de absurd este războiul; indiferent de rezultat, nu există decât haos și distrugere lăsate în urmă de ambele părți, învinși și invingători.

Ea născocește un mod inteligent de șantaj asupra bărbaților, forțându-i astfel să pună capăt războiului și să se întoarcă la casele și familiile lor. Îndeamnă femeile - ateniene si spartane - la abstinență sexuala, și le pune să jure că nu vor ceda dorințelor sexuale ale bărbaților, dacă nu capitulează și nu semnează pace. Ce dilemă implacabilă pentru bărbați!!!

Dar de neînvins arma dragostei!!! Iar când situația ajunge la limită, bărbații se văd nevoiți să se retragă și să facă pace.

 

DISTRIBUȚIE
Preoteasca Lysimaha: Afroditi Ioannidou
Lysistrata: Maria Tsitsipini
Provoulos: Andreas Nikiforidis
Kaloniki: Sandy Sivri
Myrini: Elektra Grammatikoudi
Kinisias: Giorgos Papadopoulos
Labito: Efi Valsamaki
Păciuitoare/Bătrână/ Gravidă: Natassa Karalia
Bătrân: Panagiotis Blitsas
Cor Femei: Simona Balu, Efi Ioannidou, Hara Liati, Aliki Tsiobanou
Cor Barbati: Nicos Houmkoslis, Dimitris Konstantakelis, Iulian Marmandiu, Christos Papadimitriou


Mulțumiri: Școlii Grecești din București ATHENA pentru generoasa sa ospitalitate, Stelei Guțanu pentru participare la interpretarea cântecelor, și Iraklis Christopoulos pentru înregistrarea muzicii.

 

LYSISTRATA de ARISTOFAN

Traducerea: Giannis Varveris
Regia: Afroditi Ioannidou
Coregrafia: Amalia Strinopoulou
Compoziția de Muzica: Pantelis Terezakis
Costume: Afroditi Ioannidou, Amalia Strinopoulou
Traducere: Română, și Supratitrare: Giorgos Papadopoulos


Program: Vineri 27.04.18 și Vineri 04.05.18, ora 19:30, Sala Studio.

Durata: 1 h 15 min
Supratitrare: română

sharpdialogue.com

30 Νοε. 2017

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ελλήνων Ρουμανίας-«ΝΟΣΤΟΣ», στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του με σκοπό την προώθηση και ανάδειξη του Ελληνικού πολιτισμού στη Ρουμανία, παρουσιάζει το θεατρικό αναλόγιο «Ὡς σκιᾶς ὄναρ - Σαν ονείρου σκιά» του Δρ. Νικόλαου Παππά, Αρχαιολόγου και Επιμελητού του Αρχαιολογικού Μουσείου Πέλλας. Για πρώτη φορά το αναλόγιο παρουσιάστηκε στο αίθριο του παραπάνω Μουσείου με μεγάλη επιτυχία. Το θέμα του, ο πόνος της ξενιτιάς και ο μεγάλος Νόστος, όπως τον αφηγούνται επτά ιστορικά πρόσωπα του στενού κύκλου του Μεγάλου Αλεξάνδρου συνάδει απόλυτα τόσο με την επωνυμία του συλλόγου όσο και με τους στόχους του.

Πρόκειται για ένα μουσικοθεατρικό δρώμενο, το κείμενο του οποίου ερμηνεύει η Αφροδίτη Ιωαννίδου, καταξιωμένη ηθοποιός, η οποία για 25 συναπτά έτη υπηρέτησε το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Την κυρία Ιωαννίδου πλαισιώνει η θεατρική ομάδα του «Νόστου», η οποία ερμηνεύει και τα τραγούδια που παρεμβάλλονται, τραγούδια Ελληνικά παραδοσιακά και έντεχνα, με συνοδεία μουσικών οργάνων.

Η εκδήλωση, που τελεί υπό την Αιγίδα της Πρεσβείας της Ελλάδος στο Βουκουρέστι, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πέλλας και τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Lyris», θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2017, ώρα 19:30, στο ARCUB, Lipscani, Αίθουσα Arcelor, Οδός Λιπσκάνι αρ. 84-90.

Στον χώρο της εκδήλωσης θα εκτίθεται φωτογραφικό υλικό εκθεμάτων, σχετικών με τον Μ. Αλέξανδρο, του Αρχαιολογικού Μουσείου Πέλλας, τα οποία διέθεσε για τον σκοπό αυτό η ομώνυμη Εφορεία Αρχαιοτήτων.

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Με υπότιτλους στη Ρουμανική γλώσσα.

 

Συντελεστές της παράστασης

Κείμενο: Δρ. Νικόλαος Β. Παππάς

Εικαστική Επιμέλεια-Σκηνοθεσία: Αφροδίτη Ιωαννίδου

Ενορχήστρωση: Σάκης Δερμιτζάκης

Διδασκαλία Τραγουδιών: Στέλλα Γκουτσάνου

 

Το κείμενο και τα τραγούδια ερμηνεύουν:

Ολυμπιάδα (Μητέρα): Αφροδίτη Ιωαννίδου

Αφηγητής Α: Αμαλία Στρινοπούλου

Αφηγητής Β: Ανδρέας Νικηφορίδης

Κλεοπάτρα (Αδελφή): Ηλέκτρα Γραμματικούδη

Βαρσίνη (Αγαπημένη): Μαρία Τσιτσιπίνη

Θαΐς (Εταίρα): Έφη Βαλσαμάκη

Κοίνος (Στρατηγός): Δημήτρης Κωνσταντακέλης

Ρωξάνη (Σύζυγος): Νατάσσα Καραλιά

Λανίκη (Τροφός): Σάντυ Σιβρή

 

Στην ερμηνεία των τραγουδιών συμμετέχουν και οι:         

Χρήστος Παπαδημητρίου                                                      

Φωτεινή Τσόγια

 

Συνοδεύουν:

Στο βιολί: Στέλλα Γκουτσάνου

Στο πιάνο: Ina Craciun

Στο μπουζούκι: Ηρακλής Χριστόπουλος

 

Μετάφραση: Σιμόνα Μπαλού, με την επίβλεψη της Έλενας Λάζαρ.

 

Ευχαριστούμε θερμά το Ελληνικό Σχολείο Βουκουρεστίου «ΑΘΗΝΑ» για την απλόχερη φιλοξενία του.

 


sharpdialogue.com

29 Νοε. 2017

Asociaţia Culturală Greacă din România – NOSTOS ca parte a activităților sale pentru promovarea culturii grecești în România, va prezenta spectacolul “Ca o umbră de vis” a lui Dr. Nikolaοs Pappas, arheolog si curator al Muzeului Arceologic din Pella. Evenimentul a avut un mare succes în atriumul Muzeului respectiv in Grecia. Tema sa, durerea expatrierii, așa cum este relatata de șapte personaje istorice din cercul apropiat al lui Alexandru cel Mare, rezoneaza atât cu numele clubului nostru, cât și cu obiectivele acestuia.

Este un spectacol muzico-teatral, al cărui text si cântece tradiționale sunt interpretate de Aphroditi Ioannidou impreuna cu actorii grupului de teatru “Nostos”. Doamna Ioannidou este o actrita consacrata care timp de 25 de ani consecutivi a profesat la Teatrului Național din Grecia.

Evenimentul va avea loc sub auspiciile Ambasadei Greciei la București, miercuri 6 decembrie, la 19:30 în ARCUB, Lipscani, Sala Arcelor, str. Lipscani, nr. 84-90, in cooperare cu Departamentul de Arheologie din Pella si cu Asociatia Culturala “Lyris”. Trei banere, puse la dispoziție în acest scop de la Departament de Arheologie de mai sus, sunt expuse ca fundal la scena evenimentului, reprezentand renumite piese ale Muzeului Arheologic din Pella, adica bustul de marmura a lui Alexandru, mozaic de podea reprezentând vânătoarea unui leu, si un alt mozaic de podea reprezentând vânătoarea unui cerb. Aceste piese se refera la parcursul istoric a lui Alexandru cel Mare.

Intrarea va fi libera pentru public.

Subtitrare: română.  

 

Text: Dr. Niκolaos Pappas

Arctistic Design - Regia: Afroditi Ioannidou

Orchestratia: Sakis Dermitzakis

Predarea Cantacelor: Stella Gouțanu

 

Textul si Cantecele sunt interpretate de:

Olympiada (Mama): Afroditi Ioannidou

Narator A: Amalia Strinopoulou

Narator Β: Andreas Nikiforidis

Cleopatra (sora): Ilektra Grammatikoudi

Varsini (iubita): Maria Tsitsipini

Thais (hetairă): Effi Valsamaki

Koinos (Strateg): Dimitris Konstantakelis

Roxana (soția): Natasa Karalia

Laniki (doică): Sandy Sivri

 

La Interpretarea Cantecelor participa si:

Christos Papadimitriou

Fotini Tsogia

 

Insotesc:

La vioară: Stella Gouțanu

La pian: Ina Craciun

La bouzouki: Iraklis Christoforidis

 

Traducere: Simona Balu, sub indrumare Elenei Lazar.

 

Un calduros multumesc pentru Scoala Greaca din Bucuresti “ATHENA” pentru generoasa sa ospitalitate.


sharpdialogue.com