7 Ιουν. 2018

Στο πλαίσιο της επετειακής επικοινωνιακής δράσης «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πέλλας θα πραγματοποιήσει τις ακόλουθες εκπαιδευτικές δράσεις για σχολικές μονάδες και οικογένειες:

 

Ι. Για σχολικές μονάδες

«Υιοθετώ και προστατεύω ένα μνημείο»: Σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, σε συνεργασία με το αντίστοιχο Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Έδεσσας-Γιαννιτσών, «υιοθετούν» ένα μνημείο (αρχαίο, βυζαντινό, οθωμανικό, νεότερο) της περιοχής τους και προτείνουν τρόπους για την προστασία (καθαρισμό από σκουπίδια, αφισοκολλήσεις και graffiti, από βανδαλισμούς, από κλοπές διάφορων διακοσμητικών και αρχιτεκτονικών στοιχείων, κλ.π.) και την ανάδειξή του. Οι προτάσεις θα παρουσιαστούν σε ειδική Ημερίδα, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 8 Ιουνίου 2018 και ώρα 09:30 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας.

 

ΙΙ. Για σχολικές μονάδες και οικογένειες

«Βυζαντινό κάστρο Μογλενών: από τη θεωρία στην πράξη»: Σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, σε συνεργασία με το αντίστοιχο Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Έδεσσας-Γιαννιτσών, αλλά και οικογένειες θα γνωρίσουν ένα από τα σημαντικότερα βυζαντινά μνημεία της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας και θα συνδράμουν στον ευπρεπισμό του περιβάλλοντος χώρου του, συλλέγοντας τυχόν σκουπίδια και άχρηστα αντικείμενα και επισημαίνοντας τυχόν σημεία ανάπαυσης και αξιοποίησης από τους συμμετέχοντες. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 9 Ιουνίου 2018, ώρα 09:30, στην είσοδο του Βυζαντινού Κάστρου Μογλενών (Χρυσή Αλμωπίας). Δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πέλλας.

Υπεύθυνοι δράσεων: Νικόλαος Β. Παππάς - Γεώργιος Σταλίδης (Αρχαιολόγοι).

 

Πρόγραμμα Ημερίδας

Παρασκευή 8 Ιουνίου 2018 - Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας


09:30. Ελισάβετ Τσιγαρίδα, Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πέλλας,

Χαιρετισμός.

 

09:35. Νικόλαος Β. Παππάς, Αναπληρωτής Προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πέλλας,

«Υιοθετώ και προστατεύω ένα μνημείο»: η ιδέα, η ευαισθητοποίηση, η πράξη.

 

09:45. Ελισάβετ Φράγκου, Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πέλλας,

«Πολιτιστικές - Περιβαλλοντικές διαδρομές, σε αξίες διαχρονικές».

 

09:55. Βασιλική Νίκα,Προϊσταμένη του Νηπιαγωγείου Πέλλας,

«Η κρήνη του μουσείου».

 

10:05. Αικατερίνη Μαυρογονάτου, Προϊσταμένη του 13ου Νηπιαγωγείου Γιαννιτσών,

«Ο Βουκεφάλας στο Δημαρχείο».

 

10:15.  Σοφία Θεοδωρίδου, Υπεύθυνη του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Κ.Π.Ε.) Έδεσσας-Γιαννιτσών,

«Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές. Η συμβολή του Κ.Π.Ε. Έδεσσας-Γιαννιτσών».

 

10:25. Μαρία Μπούζουρα, Προϊσταμένη του 9ου Δημοτικού Σχολείου Έδεσσας,

«Ο μύλος Σαλαμπάση στο υπαίθριο μουσείο νερού Έδεσσας».

 

10:35. Χρυσούλα Πολυτίδου, Μουσικοπαιδαγωγός, Μουσικό Νηπιαγωγείο Δημοτικού Ωδείου Έδεσσας,

«Νερόμυλος Σαλαμπάση και Υπεραιωνόβια Δέντρα Πάρκου Καταρρακτών».

 

10:45. Αντωνία Σελίδου, Προϊσταμένη του Παιδικού Σταθμού – ΚΔΑΠ – «Πολύχρωμο Δεντράκι»,

«Σιδηροδρομικός Σταθμός Σκύδρας».

 

Συζήτηση


sharpdialogue.com

19 Μαρ. 2017

«...για την οικονομική ανάπτυξη

και την αντιμετώπιση της κρίσης»

 

Είναι ο τίτλος της Ημερίδας που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017, στις 10.00, στον χώρο της Bissell Library του Anatolia College of Thessaloniki.

Η Ημερίδα αποτελεί την αρχή μιας σειράς δράσεων και ενεργειών που έχουν ως σκοπό τον συγκερασμό της παράδοσης και της πολιτιστικής κληρονομιάς με τις νέες τεχνολογίες και την καινοτομία, διατηρώντας την αρχή της αυθεντικότητας ως όχημα για τη ρήξη με τα ποικίλα παράγωγα της κρίσης.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών της θα αναζητηθούν λύσεις υπό το πρίσμα του πολιτισμού και του τουρισμού, αγκαλιάζοντας τις κοινωνικές ανάγκες και την αξιοποίηση καινοτόμων παρεμβάσεων και εναλλακτικών τρόπων δράσης. Θα τονιστεί ιδιαίτερα η σημασία της συνεργασίας, της δικτύωσης, της υποστήριξης των τοπικών ομάδων σε συνδυασμό όμως με την εξωστρέφεια και το άνοιγμα σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

ΟΜΙΛΗΤΕΣ

Βλάσης Βλασίδης
Επίκουρος καθηγητής Πανεπιστημίου Μακεδονίας


Θανάσης Δερμετζόπουλος
Καθηγητής American College of Thessaloniki


Φανή Καλοκαιρινού
Προϊσταμένη Λαογραφικού Μουσείου Λάρισας


Στέλλα Κωστοπούλου
Αναπληρώτρια καθηγήτρια Οικονομικών ​Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης


Πρόδρομος Μοναστηρίδης
Προϊστάμενος Τμήματος Marketing, Χορηγιών, Πωλήσεων και Δημοσίων Σχέσεων
Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης


Σταύρος Μπένος
Πρόεδρος Σωματείου Διάζωμα


Παρασκευή (Βούλα) Πατουλίδου
Αντιπεριφερειάρχης. ​Πρόεδρος του Οργανισμού Τουριστικής Προβολής και Μάρκετινγκ Νομού Θεσσαλονίκης


Σπύρος Πέγκας
Αντιδήμαρχος Τουριστικής Ανάπτυξης και Διεθνών Σχέσεων του Δήμου Θεσσαλονίκης


Παύλος Σιούφας
Δικηγόρος


Σταυρούλα (Βίλλυ) Φωτοπούλου
Διευθύντρια Νεώτερου Πολιτιστικού Αποθέματος και Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Είσοδος ελεύθερη
Θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης σε όσους το επιθυμούν.
Απαραίτητη η προεγγραφή εδώ.

sharpdialogue.com

13 Μαρ. 2017

«...Από την αρχαιότητα έως σήμερα»

Πρόκειται για την Επιστημονική Ημερίδα που διοργανώνει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πέλλας το Σάββατο 18 Μαρτίου 2017, ώρα 10.00, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας, με αφορμή τη λήξη της περιοδικής εικαστικής έκθεσης «Πέλλα / Επεισόδια Μνήμης» (είχε εγκαινιαστεί στις 20 Νοεμβρίου 2016 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας).

Σκοπός της Ημερίδας είναι να προσεγγίσει διαχρονικά τον ρόλο που διαδραμάτισε η τέχνη στην ζωή του ανθρώπου, τυχόν μηνύματα που ήθελε να περάσει μέσα από αυτήν ο ίδιος ο δημιουργός, τη χρησιμοποίησή της από τους εκάστοτε παραγγελιοδότες της και, τέλος, τον ρόλο του ίδιου του καλλιτέχνη, την ελευθερία και τους περιορισμούς του, σε όλην αυτήν τη διαδικασία.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ

Προεδρείο

 

Δρ. Μαρία Λιλιμπάκη-Ακαμάτη, Αρχαιολόγος, Επίτιμη Διευθύντρια Υπουργείου Πολιτισμού

10.00

 

Χαιρετισμοί

 10.20              

 

 

Δρ. Ευστράτιος Νανόγλου, Αρχαιολόγος, Εφορεία Αρχαιοτήτων Πέλλας

Το αντικείμενο της τέχνης στην Προϊστορία

10.40

 

Παναγιώτα Ατζακά, Ομότιμη Καθηγήτρια Αρχαιολογίας Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Ψηφιδωτά δάπεδα: Γενική επισκόπηση της τέχνης του ψηφιδωτού με έμφαση στον ρόλο του θεματολογίου

11.00

 

Δρ. Νικόλαος Β. Παππάς, Αρχαιολόγος, Εφορεία Αρχαιοτήτων Πέλλας

«Κα σιωπσα λαλε»: Ο ρόλος της τέχνης και η έκφραση του καλλιτέχνη στο Βυζάντιο

11.20

 

Δρ. ΤριαντάφυλλοςΤρανός, Ζωγράφος, Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών Πανεπιστημίου Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Ζωγραφική χωρίς ήρωες

11.40

 

Συζήτηση

12.00

 

Διάλειμμα

 

 

 

Προεδρείο

 

Γεώργιος Τσακίρης, Ζωγράφος, Καθηγητής Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

12.20                

 

 

Δ.Ζουρούδης, Ζωγράφος, Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Η μελέτη της αφαίρεσης ως εργαλείο χειραφέτησης και συστηματοποίησης της εικαστικής έρευνας ταυτόχρονα

12.40

 

Γιάννης Ζιώγας, Ζωγράφος, Επίκουρος Καθηγητής Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας

Tα όρια της σωματομετρικής προσέγγισης της εικαστικής πρακτικής

13.00

 

Δρ. Στέλλα Συλλαίου, Μουσειολόγος, Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας

Εξερευνώντας τα όρια της τέχνης στην ψηφιακή εποχή

13.20

 

Δρ. Δωροθέα Κοντελετζίδου, Ιστορικός της Τέχνης, Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας

Τα μη όρια της τέχνης

13.40

 

Συζήτηση

sharpdialogue.com

14 Δεκ. 2016

Είναι ο τίτλος της Ημερίδας που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2016, ώρα 09.00, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (Αίθουσα «Μανόλης Ανδρόνικος»).

Την Ημερίδα διοργανώνουν η Εφορεία Αρχαιοτήτων Περιφέρειας Θεσσαλονίκης και το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

Το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2016 (11.00-13.00) θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση στον Τάφο Μακρίδη Μπέη από αρχαιολόγο της διοργανώτριας Εφορείας. Μετάβαση με ιδιωτικά μέσα.

sharpdialogue.com

20 Νοε. 2016

Είναι ο τίτλος της ημερίδας που οργάνωσε το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, σε συνεργασία με τον οργανισμό Η & Μ, Heritage & Museums, τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου, ώρα 10.00, στο Αμφιθέατρο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Τη διοργάνωση της ημερίδας είχαν η Λίλα ντε Τσάβες-Χρονοπούλου, Πρόεδρος του Η & Μ, Heritage & Museums και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του European Museum Forum (EMF), Council of Europe, και η Δρ. Μαρία Λαγογιάννη, Διευθύντρια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.

Στην ημερίδα παρουσιάστηκε η διαδικασία βράβευσης σημαντικών και καινοτόμων μουσείων της Ευρώπης από τον αρμόδιο φορέα EMF, παρουσία εκπρόσωπων μουσείων που τιμήθηκαν στον Ευρωπαϊκό διαγωνισμό για την καινοτομία και τη νεωτερικότητά τους, αλλά και εκπροσώπων μουσείων με άλλες διακρίσεις στο εξωτερικό. Πολλοί Διευθυντές βραβευμένων ελληνικών Μουσείων, όπως η Αικατερίνη Ρωμιοπούλου (βραβείο «Περιοδικών εκθέσεων» για την έκθεση «Θησαυροί της Αρχαίας Μακεδονίας» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκη, ΕΜΥΑ 1977), η Νανά Παπαντωνίου (πρώτο Βραβείο ΕΜΥΑ 1981 για το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα), η Αναστασία Τούρτα (Βραβείο του Συμβουλίου της Ευρώπης 2005 για το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης), η Άννα Καραπαναγιώτου (για την «Εύφημο Μνεία» ΕΜΥΑ 2015 για το Αρχαιολογικό Μουσείο της Τεγέας), αλλά και ομιλητές από άλλα μουσεία που είχαν κάποια συμμετοχή στον διαγωνισμό, τα χρόνια που πέρασαν, παρουσίασαν την εμπειρία τους, παρουσίασαν την εξέλιξη των μουσείων τους μέσα στον χρόνο, αλλά και θέματα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος, για τη μουσειακή πολιτική, την εξέλιξη μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών και την εμπειρία των βραβευμένων μουσείων, Ελληνικών και ξένων, κατά τη διάρκεια των σαράντα ετών, από την ίδρυση του φορέα ΕΜF, EMYA, του Συμβουλίου της  Ευρώπης, ενός από τους σημαντικότερους φορείς στον χώρο των Μουσείων, που ιδρύθηκε πριν 40 χρόνια από τον Βρετανό αντικομφορμιστή Μουσειολόγο, Κέννεθ Χάντσον. Σημειωτέον, ότι στην ημερίδα ήταν καλεσμένοι και οι Πολωνοί Διευθυντές των δύο βραβευμένων μουσείων, POLIN (EMYA 2016) και Solidarity Center, Gdansk (βραβείο του Συμβουλίου της Ευρώπης 2016). Χαιρετισμό απηύθυναν οι Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη (Γενική Γραμματέας του ΥΠ.ΠΟ.Α.), Έλενα Κόρκα (Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων του ΥΠ.ΠΟ.Α.), Λίλα ντε Τσάβες-Χρονοπούλου (Πρόεδρος Η & Μ Heritage & Museums, Mέλος ΔΣ του EMF, Council of Europe, Yπεύθυνη των εθνικών ανταποκριτών των Ευρωπαϊκών κρατών), Αλέξανδρος Μπουντούρης (Εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Σύμβουλος Πρεσβείας Α΄ Τμηματάρχης Συμβούλιο της Ευρώπης), A.E. Anna Barbarzak (Πρέσβης της Πολωνίας), Χρήστος Τεντόμας (Πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού - Αθλητισμού της Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων),  Βιβή Βασιλοπούλου (τέως Γενική Διευθύντρια ΥΠ.ΠΟ.Α.) και Δημήτρης Τρίκας (Δημοσιογράφος), ενώ στο Προεδρείο ήταν ο Τάκης Θεοδωρόπουλος (Συγγραφέας-Δημοσιογράφος).

Άνθρωποι λοιπόν των Μουσείων συνυπήρξαν για να συνομιλήσουν για την ελληνική και διεθνή μουσειακή εμπειρία και για τον τρόπο που ένα μουσείο, ως ζωντανό κύτταρο της κοινωνίας, βρίσκεται σε συνεχή αλληλεπίδραση με το κοινό του, αναπροσαρμόζοντας τις σχέσεις και την προσφορά του σε αυτό.

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Πολωνικής Πρεσβείας στην Ελλάδα και ολοκληρώθηκε με συναυλία στην αίθουσα του Βωμού, με τη Σοπράνο Ειρήνη Τσιρακίδου.

sharpdialogue.com