19 Μαρ. 2017

«...για την οικονομική ανάπτυξη

και την αντιμετώπιση της κρίσης»

 

Είναι ο τίτλος της Ημερίδας που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017, στις 10.00, στον χώρο της Bissell Library του Anatolia College of Thessaloniki.

Η Ημερίδα αποτελεί την αρχή μιας σειράς δράσεων και ενεργειών που έχουν ως σκοπό τον συγκερασμό της παράδοσης και της πολιτιστικής κληρονομιάς με τις νέες τεχνολογίες και την καινοτομία, διατηρώντας την αρχή της αυθεντικότητας ως όχημα για τη ρήξη με τα ποικίλα παράγωγα της κρίσης.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών της θα αναζητηθούν λύσεις υπό το πρίσμα του πολιτισμού και του τουρισμού, αγκαλιάζοντας τις κοινωνικές ανάγκες και την αξιοποίηση καινοτόμων παρεμβάσεων και εναλλακτικών τρόπων δράσης. Θα τονιστεί ιδιαίτερα η σημασία της συνεργασίας, της δικτύωσης, της υποστήριξης των τοπικών ομάδων σε συνδυασμό όμως με την εξωστρέφεια και το άνοιγμα σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

ΟΜΙΛΗΤΕΣ

Βλάσης Βλασίδης
Επίκουρος καθηγητής Πανεπιστημίου Μακεδονίας


Θανάσης Δερμετζόπουλος
Καθηγητής American College of Thessaloniki


Φανή Καλοκαιρινού
Προϊσταμένη Λαογραφικού Μουσείου Λάρισας


Στέλλα Κωστοπούλου
Αναπληρώτρια καθηγήτρια Οικονομικών ​Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης


Πρόδρομος Μοναστηρίδης
Προϊστάμενος Τμήματος Marketing, Χορηγιών, Πωλήσεων και Δημοσίων Σχέσεων
Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης


Σταύρος Μπένος
Πρόεδρος Σωματείου Διάζωμα


Παρασκευή (Βούλα) Πατουλίδου
Αντιπεριφερειάρχης. ​Πρόεδρος του Οργανισμού Τουριστικής Προβολής και Μάρκετινγκ Νομού Θεσσαλονίκης


Σπύρος Πέγκας
Αντιδήμαρχος Τουριστικής Ανάπτυξης και Διεθνών Σχέσεων του Δήμου Θεσσαλονίκης


Παύλος Σιούφας
Δικηγόρος


Σταυρούλα (Βίλλυ) Φωτοπούλου
Διευθύντρια Νεώτερου Πολιτιστικού Αποθέματος και Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Είσοδος ελεύθερη
Θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης σε όσους το επιθυμούν.
Απαραίτητη η προεγγραφή εδώ.

sharpdialogue.com

13 Μαρ. 2017

«...Από την αρχαιότητα έως σήμερα»

Πρόκειται για την Επιστημονική Ημερίδα που διοργανώνει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πέλλας το Σάββατο 18 Μαρτίου 2017, ώρα 10.00, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας, με αφορμή τη λήξη της περιοδικής εικαστικής έκθεσης «Πέλλα / Επεισόδια Μνήμης» (είχε εγκαινιαστεί στις 20 Νοεμβρίου 2016 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας).

Σκοπός της Ημερίδας είναι να προσεγγίσει διαχρονικά τον ρόλο που διαδραμάτισε η τέχνη στην ζωή του ανθρώπου, τυχόν μηνύματα που ήθελε να περάσει μέσα από αυτήν ο ίδιος ο δημιουργός, τη χρησιμοποίησή της από τους εκάστοτε παραγγελιοδότες της και, τέλος, τον ρόλο του ίδιου του καλλιτέχνη, την ελευθερία και τους περιορισμούς του, σε όλην αυτήν τη διαδικασία.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ

Προεδρείο

 

Δρ. Μαρία Λιλιμπάκη-Ακαμάτη, Αρχαιολόγος, Επίτιμη Διευθύντρια Υπουργείου Πολιτισμού

10.00

 

Χαιρετισμοί

 10.20              

 

 

Δρ. Ευστράτιος Νανόγλου, Αρχαιολόγος, Εφορεία Αρχαιοτήτων Πέλλας

Το αντικείμενο της τέχνης στην Προϊστορία

10.40

 

Παναγιώτα Ατζακά, Ομότιμη Καθηγήτρια Αρχαιολογίας Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Ψηφιδωτά δάπεδα: Γενική επισκόπηση της τέχνης του ψηφιδωτού με έμφαση στον ρόλο του θεματολογίου

11.00

 

Δρ. Νικόλαος Β. Παππάς, Αρχαιολόγος, Εφορεία Αρχαιοτήτων Πέλλας

«Κα σιωπσα λαλε»: Ο ρόλος της τέχνης και η έκφραση του καλλιτέχνη στο Βυζάντιο

11.20

 

Δρ. ΤριαντάφυλλοςΤρανός, Ζωγράφος, Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών Πανεπιστημίου Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Ζωγραφική χωρίς ήρωες

11.40

 

Συζήτηση

12.00

 

Διάλειμμα

 

 

 

Προεδρείο

 

Γεώργιος Τσακίρης, Ζωγράφος, Καθηγητής Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

12.20                

 

 

Δ.Ζουρούδης, Ζωγράφος, Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Η μελέτη της αφαίρεσης ως εργαλείο χειραφέτησης και συστηματοποίησης της εικαστικής έρευνας ταυτόχρονα

12.40

 

Γιάννης Ζιώγας, Ζωγράφος, Επίκουρος Καθηγητής Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας

Tα όρια της σωματομετρικής προσέγγισης της εικαστικής πρακτικής

13.00

 

Δρ. Στέλλα Συλλαίου, Μουσειολόγος, Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας

Εξερευνώντας τα όρια της τέχνης στην ψηφιακή εποχή

13.20

 

Δρ. Δωροθέα Κοντελετζίδου, Ιστορικός της Τέχνης, Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας

Τα μη όρια της τέχνης

13.40

 

Συζήτηση

sharpdialogue.com

14 Δεκ. 2016

Είναι ο τίτλος της Ημερίδας που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2016, ώρα 09.00, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (Αίθουσα «Μανόλης Ανδρόνικος»).

Την Ημερίδα διοργανώνουν η Εφορεία Αρχαιοτήτων Περιφέρειας Θεσσαλονίκης και το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

Το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2016 (11.00-13.00) θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση στον Τάφο Μακρίδη Μπέη από αρχαιολόγο της διοργανώτριας Εφορείας. Μετάβαση με ιδιωτικά μέσα.

sharpdialogue.com

20 Νοε. 2016

Είναι ο τίτλος της ημερίδας που οργάνωσε το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, σε συνεργασία με τον οργανισμό Η & Μ, Heritage & Museums, τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου, ώρα 10.00, στο Αμφιθέατρο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Τη διοργάνωση της ημερίδας είχαν η Λίλα ντε Τσάβες-Χρονοπούλου, Πρόεδρος του Η & Μ, Heritage & Museums και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του European Museum Forum (EMF), Council of Europe, και η Δρ. Μαρία Λαγογιάννη, Διευθύντρια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.

Στην ημερίδα παρουσιάστηκε η διαδικασία βράβευσης σημαντικών και καινοτόμων μουσείων της Ευρώπης από τον αρμόδιο φορέα EMF, παρουσία εκπρόσωπων μουσείων που τιμήθηκαν στον Ευρωπαϊκό διαγωνισμό για την καινοτομία και τη νεωτερικότητά τους, αλλά και εκπροσώπων μουσείων με άλλες διακρίσεις στο εξωτερικό. Πολλοί Διευθυντές βραβευμένων ελληνικών Μουσείων, όπως η Αικατερίνη Ρωμιοπούλου (βραβείο «Περιοδικών εκθέσεων» για την έκθεση «Θησαυροί της Αρχαίας Μακεδονίας» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκη, ΕΜΥΑ 1977), η Νανά Παπαντωνίου (πρώτο Βραβείο ΕΜΥΑ 1981 για το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα), η Αναστασία Τούρτα (Βραβείο του Συμβουλίου της Ευρώπης 2005 για το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης), η Άννα Καραπαναγιώτου (για την «Εύφημο Μνεία» ΕΜΥΑ 2015 για το Αρχαιολογικό Μουσείο της Τεγέας), αλλά και ομιλητές από άλλα μουσεία που είχαν κάποια συμμετοχή στον διαγωνισμό, τα χρόνια που πέρασαν, παρουσίασαν την εμπειρία τους, παρουσίασαν την εξέλιξη των μουσείων τους μέσα στον χρόνο, αλλά και θέματα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος, για τη μουσειακή πολιτική, την εξέλιξη μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών και την εμπειρία των βραβευμένων μουσείων, Ελληνικών και ξένων, κατά τη διάρκεια των σαράντα ετών, από την ίδρυση του φορέα ΕΜF, EMYA, του Συμβουλίου της  Ευρώπης, ενός από τους σημαντικότερους φορείς στον χώρο των Μουσείων, που ιδρύθηκε πριν 40 χρόνια από τον Βρετανό αντικομφορμιστή Μουσειολόγο, Κέννεθ Χάντσον. Σημειωτέον, ότι στην ημερίδα ήταν καλεσμένοι και οι Πολωνοί Διευθυντές των δύο βραβευμένων μουσείων, POLIN (EMYA 2016) και Solidarity Center, Gdansk (βραβείο του Συμβουλίου της Ευρώπης 2016). Χαιρετισμό απηύθυναν οι Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη (Γενική Γραμματέας του ΥΠ.ΠΟ.Α.), Έλενα Κόρκα (Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων του ΥΠ.ΠΟ.Α.), Λίλα ντε Τσάβες-Χρονοπούλου (Πρόεδρος Η & Μ Heritage & Museums, Mέλος ΔΣ του EMF, Council of Europe, Yπεύθυνη των εθνικών ανταποκριτών των Ευρωπαϊκών κρατών), Αλέξανδρος Μπουντούρης (Εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Σύμβουλος Πρεσβείας Α΄ Τμηματάρχης Συμβούλιο της Ευρώπης), A.E. Anna Barbarzak (Πρέσβης της Πολωνίας), Χρήστος Τεντόμας (Πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού - Αθλητισμού της Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων),  Βιβή Βασιλοπούλου (τέως Γενική Διευθύντρια ΥΠ.ΠΟ.Α.) και Δημήτρης Τρίκας (Δημοσιογράφος), ενώ στο Προεδρείο ήταν ο Τάκης Θεοδωρόπουλος (Συγγραφέας-Δημοσιογράφος).

Άνθρωποι λοιπόν των Μουσείων συνυπήρξαν για να συνομιλήσουν για την ελληνική και διεθνή μουσειακή εμπειρία και για τον τρόπο που ένα μουσείο, ως ζωντανό κύτταρο της κοινωνίας, βρίσκεται σε συνεχή αλληλεπίδραση με το κοινό του, αναπροσαρμόζοντας τις σχέσεις και την προσφορά του σε αυτό.

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Πολωνικής Πρεσβείας στην Ελλάδα και ολοκληρώθηκε με συναυλία στην αίθουσα του Βωμού, με τη Σοπράνο Ειρήνη Τσιρακίδου.

sharpdialogue.com