18 Ιαν. 2017

«Το έργο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας»

 

«...την τελευταία πενταετία»

 

Είναι ο τίτλος της διάλεξης που θα δώσει η Βαρβάρα Παπαδοπούλου, Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας, την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2017, στις 19.00, στην Αίθουσα Διαλέξεων της Γαλλικής Σχολής Αθηνών (Διδότου 6).

Στη διάλεξη θα παρουσιαστεί το έργο της Εφορείας κατά την τελευταία πενταετία, το οποίο επικεντρώνεται στην ανάδειξη του μεσαιωνικού παρελθόντος της πόλης αλλά και στην αποκάλυψη των λειψάνων της αρχαίας Αμβρακίας που βρίσκεται κάτω από την σύγχρονη Άρτα. Παράλληλα, μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων, η Εφορεία εκτελεί σημαντικά έργα αναστήλωσης και ανάδειξης μνημείων, κυρίως στο Κάστρο, στη δυτική νεκρόπολη της Αμβρακίας και στην Παναγία Κορωνησίας και συντήρησης τοιχογραφιών, όπως, για παράδειγμα, στη Βλαχέρνα.

Η Αμβρακία ιδρύθηκε στα τέλη του 7ου αι. π.Χ. από Κορίνθιους αποίκους. Η νέα πόλη, η οποία οργανώθηκε με βάση το γεωμετρικό πολεοδομικό σύστημα, οχυρώθηκε με επιβλητικά τείχη, αναδείχθηκε σε πλούσιο και δραστήριο εμπορικό κέντρο και γνώρισε τη μέγιστη ακμή της στις αρχές του 3ου αι. π.Χ.. Η πόλη γνώρισε μια επόμενη φάση μεγάλης ακμής στις αρχές του 13ου αι. μ.Χ., όταν, με το νέο της όνομα πια, έγινε το κέντρο του κράτους του Δεσποτάτου της Ηπείρου. Ο Μιχαήλ Α' Κομνηνός Δούκας και οι διάδοχοί του κυριάρχησαν στην Ήπειρο και κόσμησαν την Άρτα και την ευρύτερη περιοχή της με πολλά κοσμικά και εκκλησιαστικά μνημεία, αρκετά εκ των οποίων σώζονται ως τις μέρες μας.

sharpdialogue.com