16 Μαϊ. 2017

... and the origins of fiber technology

 

Είναι ο τίτλος της διάλεξης που θα δώσει ο Ofer Βar - Yosef, Καθηγητής του Τμήματος Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου του Harvard, τη Δευτέρα 22 Μαΐου 2017, στις 19.00, στο Μουσείο Εκμαγείων του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, στο νέο κτίριο (υπόγειο) της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

sharpdialogue.com

23 Απρ. 2017

"Αντίγραφα" και "απομιμήσεις" σφραγίδων

 

Είναι ο τίτλος της διάλεξης που θα δώσει η Δρ. Άρτεμις Καρναβά (Επιστημονική Συνεργάτρια Inscriptiones Graecae Ακαδημία Επιστημών Βερολίνου-Βραδεμβούργου) την Πέμπτη 27 Απριλίου 2017, στις 19.00, στο Μουσείο Εκμαγείων στο νέο κτίριο (υπόγειο) της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

sharpdialogue.com

 

20 Απρ. 2017

προκλήσεις και προοπτικές...

 

Είναι ο τίτλος της διάλεξης που θα δώσει ο Δρ. Παναγιώτης Αθανασόπουλος (Research Assistant Saxo Institute, Πανεπιστημίου Κοπεγχάγης, Assistant Director Lechaion Harbour Project, μέλος ερευνητικών ομάδων των αρχαίων λιμένων της Ζέας, της Κω, της Ρόδου, της Κορώνης, της Κύθνου και της Φαλάσαρνας) την Τετάρτη 26 Απριλίου 2017, στις 16.00, στο Μουσείο Εκμαγείων στο νέο κτίριο (υπόγειο) της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

sharpdialogue.com

27 Μαρ. 2017

Με δύο διαλέξεις παρουσιάζεται στο Μουσείο της Ρωμαϊκής Αγοράς στη Θεσσαλονίκη, την Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017, στις 19.30, το μεγαλόπνοο έργο με το οποίο το διαχρονικό κέντρο της πόλης, η Αγορά, ενσωματώθηκε στον σύγχρονο αστικό ιστό.

«Το ερευνητικό πρόγραμμα της Αρχαίας Αγοράς. Αρχιτεκτονική έρευνα και μελέτη εφαρμογής», είναι ο τίτλος της διάλεξης του Ομότιμου Καθηγητή Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ., Γιώργου Βελένη και  «Αρχαία Αγορά Θεσσαλονίκης. Από την ανασκαφή στο μουσείο», ο τίτλος της διάλεξης της Διευθύντριας του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, Δρ. Πολυξένης Αδάμ-Βελένη.

Το κοινό της Θεσσαλονίκης θα έχει τη δυνατότητα να ακούσει δύο διακεκριμένους ομιλητές που φρόντισαν για τη συντήρηση, την προστασία και την ανάδειξη του εμβληματικού αυτού χώρου της Θεσσαλονίκης, ξοδεύοντας αρκετή από την ενέργεια, τον εργασιακό και τον προσωπικό τους χρόνο, αφήνοντάς μας μια παρακαταθήκη.

Η εκδήλωση αποτελεί μια δράση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, η οποία έχει και την ευθύνη για τη διατήρηση και τη συντήρηση του συγκεκριμένου Αρχαιολογικού Χώρου και του Μουσείου, αλλά και την ένταξή τους στην κοινωνική και πολιτιστική ζωή της πόλης.

Είσοδος ελεύθερη.

Πληροφορίες: 2310 221266, 2313 310400.

sharpdialogue.com

1 Μαρ. 2017

«... Νέα αναλυτικά δεδομένα για το ορυκτό Βολκονσκοΐτης»

Είναι ο τίτλος της διάλεξης που θα δώσει ο Δρ. Θωμάς Κατσαρός, Συντηρητής έργων τέχνης - Αρχαιομέτρης με ειδίκευση στη μελέτη χρωστικών υλών, την Πέμπτη 2 Μαρτίου 2017, ώρα 19.00στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο (Βασ. Σοφίας 22, Αθήνα). 

Νέα αναλυτικά δεδομένα για το ορυκτό Βολκονσκοΐτης»

Τι σχέση θα μπορούσαν να έχουν το μυθιστόρημα «Πόλεμος και Ειρήνη» του Λέοντος Τολστόι και μία πράσινη χρωστική που αγαπήθηκε από τον Πάμπλο Πικάσο; 

Ο Τσάρος Αλέξανδρος Α’, ο υπασπιστής του Πρίγκιπα Πιότρ Μιχαήλοβιτς Βολκόνσκι, μια μυστική συνωμοσία κατά του Αυτοκράτορα, στην οποία φαίνεται να εμπλέκεται και ο φίλος του Πρίγκιπα Αλέξανδρου Υψηλάντη, Δεκεμβριστής Πάβελ Πέστελ, καθώς και ο Πρίγκιπας Σεργκέι Βολκόνσκι και μια μυστηριώδης πράσινη πέτρα που βρέθηκε στα Κεντρικά Ουράλια, πώς συνδέονται τελικά όλα αυτά με την παλέτα ενός ζωγράφου;

Σε αυτά και σε άλλα ερωτήματα, ακόμα πιο αναπάντεχα και συναρπαστικά, θα γίνει προσπάθεια, αν όχι να βρεθούν οριστικές απαντήσεις, τουλάχιστον  να σκιαγραφηθεί μεθοδικά και με ακρίβεια η πορεία της έρευνας γύρω από τη φύση ενός χρώματος.

Στη διάλεξη θα δοθεί η ευκαιρία να αναπτυχθεί η ιστορία του σπάνιου ορυκτού Βολκονσκοΐτη (Volkonskoite), το οποίο χρησιμοποιήθηκε ως πράσινη χρωστική στη Ρωσική Θρησκευτική Ζωγραφική αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ζωγραφική του 20ού αιώνα. Το υλικό αυτό προσδιορίστηκε ορυκτολογικά το 1831 στο μεταλλείο Αγία Ευφημία στην επαρχία Περμ των Ουραλίων. Ο διάσημος ορυκτολόγος Αύγουστος Κέμμερερ το μελέτησε και το χαρακτήρισε πρώτος, δίνοντάς του το όνομα Volkonskoite προς τιμήν του φίλου του υπουργού Τεχνών και Επιστημών του Τσάρου. 

Μια εκτεταμένη εφαρμογή νέων τεχνολογιών ανάλυσης υλικών έδωσαν την ευκαιρία για πρώτη φορά, σε αυτήν την κλίμακα, να εμπλουτιστούν οι γνώσεις μας για το συγκεκριμένο χρώμα.

Στη Ρωσία η έννοια της «πράσινης γης» συνδέεται άρρηκτα με την ιδέα της Μητέρας Πατρίδας και το ορυκτό Volkonskoite συχνά αναφέρεται και ως Russian Green.

Η διάλεξη εντάσσεται στον κύκλο ομιλιών που διοργανώνονται από το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο στο πλαίσιο της έκθεσης «Ερμιτάζ: Πύλη στην Ιστορία».

sharpdialogue.com