15 Μαϊ. 2017

Οι τοξικοί άνθρωποι αψηφούν τη λογική. Έχουν άγνοια για τις αρνητικές επιπτώσεις που προκαλούν στους γύρω τους και αντλούν ικανοποίηση από το χάος που δημιουργούν βλέποντας τους άλλους εξοργισμένους. Προκαλούν διαμάχες και μας γεμίζουν με άγχος.

Το στρες που μας προκαλούν είναι η πιο σοβαρή συνέπεια, επειδή μπορεί να έχει διαρκείς αρνητικές επιδράσεις στον εγκέφαλο. Ακόμη και μερικές ημέρες εκτεθειμένοι σε άγχος, θέτουν σε κίνδυνο την αποτελεσματικότητα των νευρώνων στον ιππόκαμπο, ένας τομέας του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνος για τον συλλογισμό και τη μνήμη. Έκθεση σε στρεσογόνες καταστάσεις για μερικές εβδομάδες, προκαλούν βλάβες στους δενδρίτες των νευρώνων, ενώ συνεχής έκθεση σε μεγαλύτερα διαστήματα μπορεί να καταστρέψουν μόνιμα τους νευρώνες. Όταν το άγχος ξεφεύγει από τον έλεγχο, οι στόχοι σας εκτροχιάζονται και η απόδοση σε ό,τι κάνετε πέφτει κατακόρυφα.

Οι περισσότερες πηγές άγχους στην εργασία εύκολα εντοπίζονται και υπάρχει τρόπος διαχείρισής τους. Απ’ την άλλη, οι απρόσμενες πηγές άγχους που σας δημιουργούν άλλοι, σας αιφνιδιάζουν και σας βλάπτουν περισσότερο. Έχει διαπιστωθεί πως η έκθεση σε ερεθίσματα που προκαλούν ισχυρά αρνητικά συναισθήματα, όπως γίνεται με τους τοξικούς ανθρώπους, προκαλούν υπερβολικό άγχος. Είτε πρόκειται για άτομα αρνητικά, επιβλητικά ή απλά μίζερα, τέτοιοι τοξικοί άνθρωποι στρεσάρουν το μυαλό σας, κάτι που θα πρέπει να αποφευχθεί με κάθε κόστος.

Η ικανότητα σας να διαχειρίζεστε τα συναισθήματά σας και να παραμένετε ήρεμοι όταν είστε υπό πίεση έχει άμεση σχέση με την απόδοση στην εργασία σας. Ένα από τα καλύτερα χαρίσματα των επιτυχημένων ανθρώπων είναι η ικανότητά τους να εξουδετερώνουν τα τοξικά άτομα. Έχουν αναπτύξει έξυπνες στρατηγικές αντιμετώπισης, ώστε να κρατούν τέτοια άτομα μακριά τους.

Ακολουθούν εννιά από τις καλύτερες στρατηγικές για να διαχειριστείτε τους τοξικούς ανθρώπους αποτελεσματικά. Διαβάστε τες και εφαρμόστε τες και εσείς στην ζωή σας.

Βάλτε όρια (ειδικά σε αυτούς που παραπονιούνται συνεχώς)

Αυτοί που παραπονιούνται και διαμαρτύρονται συνεχώς είναι ό,τι χειρότερο, επειδή μας βυθίζουν στα προβλήματά τους και δεν ακούν τις συμβουλές που τους δίνουμε. Θέλουν να επιδοκιμάζουμε τη μίζερη άποψή τους για να μπορούν να αισθάνονται καλύτερα για τον εαυτό τους. Συχνά τους ανεχόμαστε, επειδή δεν θέλουμε να μας θεωρούν αγενείς, αλλά υπάρχει μια λεπτή γραμμή, που δεν πρέπει να ξεπερνάμε (η υπομονή έχει τα όριά της).

Μπορείτε να τους αποφύγετε θέτοντας κάποια όρια, που αν ξεπεραστούν θα αποστασιοποιηθείτε. Ένας πολύ καλός τρόπος για να θέσετε όρια είναι να ρωτήσετε το άτομο αυτό πώς σκοπεύει να διορθώσει το πρόβλημα για το οποίο παραπονιέται. Είτε θα σιωπήσει, είτε θα αλλάξει την κουβέντα σε μια εποικοδομητική κατεύθυνση.

Μην μαλώνετε μαζί τους

Οι επιτυχημένοι άνθρωποι γνωρίζουν πόσο σημαντικό είναι να διαβάζουν τον εχθρό τους και να κρίνουν πότε θα μπουν σε μια διαμάχη με κάποιον, ειδικά όταν ο εχθρός τους είναι ένα τοξικό άτομο. Αν αφήσετε τα συναίσθηματά σας ανεξέλεγκτα, η διαμάχη με ένα τέτοιο άτομο μπορεί να σας προκαλέσει σοβαρές ζημιές.

Πάρτε στη συζήτηση το πάνω χέρι

Οι τοξικοί άνθρωποι μας τρελαίνουν, γιατί η συμπεριφορά τους είναι παράλογη. Δεν πρέπει να ανταποκριθείτε σε αυτούς συναισθηματικά. Όσο πιο παράλογος και εκτός λογικής είναι κάποιος, τόσο πιο εύκολο είναι για σας να απεγκλωβίσετε τον εαυτό σας από τις παγίδες του. Προσπαθήστε να τους νικήσετε στο δικό τους παιχνίδι. Αποστασιοποιηθείτε από τα συναισθήματά τους και προσεγγίστε τους με τη λογική. Δεν χρειάζεται να ανταποκριθείτε στο συναισθηματικό χάος τους, επικεντρωθείτε μόνο στα γεγονότα αυτών που σας λένε.

Ελέγξτε τα συναισθήματα που σας προκαλούν

Πρέπει να αντιμετωπίζετε από μια ουδέτερη οπτική την κουβέντα για να έχετε μια συναισθηματική απόσταση από τον συνομιλητή σας. Δεν μπορείτε να σταματήσετε κάποιον να σας ερεθίζει, αν δεν έχετε επίγνωση ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο. Μερικές φορές θα βρεθείτε σε καταστάσεις όπου θα πρέπει να ανασυνταχθείτε και να επιλέξετε τον καλύτερο δρόμο προς τα εμπρός. Σταματήστε κάποια στιγμή και κερδίστε λίγο χρόνο για να το πράξετε.

Οριοθετήστε την περιοχή σας

Μερικές φορές αισθανόμαστε ότι, επειδή εργαζόμαστε ή ζούμε με κάποιους αναγκαστικά, δεν έχουμε κανέναν τρόπο να ελέγξουμε το χάος που μας προκαλούν. Μόλις συνηθίστε τα άτομα αυτά και δουν ότι στις συζητήσεις μαζί σας δεν περνάει το δικό τους, θα αρχίσετε να βλέπετε τη συμπεριφορά τους πιο προβλέψιμη και πιο κατανοητή. Αυτό θα σας προϊδεάσει να σκεφθείτε λογικά για το πότε και πού θα πρέπει να βρίσκεστε ή να μην βρίσκεστε μαζί τους.

Οριοθετήστε την περιοχή που κινήστε και αφήστε τα πράγματα να συμβούν φυσικά, χωρίς να εμπλέκεστε σε δυσάρεστες συνομιλίες, έτσι θα μπορέσετε να ελέγξετε αρκετά το χάος που σας δημιουργούν.

Μην επηρεάζεστε από τη γνώμη τους για σας

Όταν η αίσθηση ικανοποίησης προέρχεται από τις γνώμες των άλλων, δεν είστε, πλέον, ο κύριος της δικής σας ευτυχίας. Οι συναισθηματικά ευφυείς άνθρωποι ικανοποιούνται με όσα κάνουν και δεν θα αφήνουν τις απόψεις ή τους υπαινιγμούς κανενός να τους επηρεάζουν. Δεν χρειάζεται να συγκρίνετε τον εαυτό σας με τους άλλους και μην παίρνετε βαρέως τις απόψεις των άλλων. Έτσι, δεν έχει σημασία τι σκέφτονται οι τοξικοί άνθρωποι για σας. Η αυτοεκτίμησή σας έρχεται από μέσα σας.

Μην δίνετε έμφαση στο πρόβλημα, παρά μόνο στη λύση

Όταν εστιάζουμε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, παρατείνουμε τα αρνητικά συναισθήματα και το άγχος που μας δημιουργούνται μέσα μας. Όταν πρόκειται για τους τοξικούς ανθρώπους, επικεντρωθείτε στο πώς η τρέλα και ο παραλογισμός τους επιδρούν αρνητικά σε σας. Μην σκεφτόσαστε την ανησυχία που σας προκαλούν, αλλά το πώς θα τους χειριστείτε. Αυτό θα μειώσει το στρες που βιώνετε όταν αλληλεπιδράτε μαζί τους.

Να συγχωρείτε, αλλά να μην ξεχνάτε

Οι συναισθηματικά ευφυείς άνθρωποι είναι καλοί στο να συγχωρούν, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ξεχνούν τα όσα έγιναν. Η συγχώρεση χρειάζεται για να δώσετε τόπο στην οργή, ώστε να προχωρήσετε, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα δώσετε στον απέναντι άλλη μια ευκαιρία να επαναλάβει τα ίδια. Οι επιτυχημένοι άνθρωποι είναι απρόθυμοι να καθηλώνονται, χωρίς λόγο, από τα λάθη των άλλων. Έτσι, τους συγχωρούν γρήγορα και προστατεύουν τον εαυτό τους από παρόμοιες καταστάσεις στο μέλλον.

Να δαμάζετε τις αρνητικές σκέψεις της εσωτερικής σας φωνής

Μερικές φορές μπορεί να απορροφήσετε την αρνητικότητα των άλλων ανθρώπων. Δεν είναι κακό να μπαίνετε στη θέση κάποιου και να αισθάνεστε άσχημα, αλλά η εσωτερική σας φωνή μπορεί να εντείνει την αρνητικότητα. Τέτοιες αρνητικές σκέψεις λόγω άλλων είναι μη ρεαλιστικές, περιττές και αυτοκαταστροφικές. Θα σας εγκλωβίσουν σε μια καθοδική συναισθηματική σπείρα που είναι δύσκολο να βγείτε από αυτή. Θα πρέπει να αποφεύγετε τέτοιες αρνητικές σκέψεις με κάθε κόστος.

Περιορίστε την πρόσληψη καφεΐνης

Πίνοντας καφεΐνη απελευθερώνετε αδρεναλίνη στον οργανισμό σας. Η αδρεναλίνη ενεργοποιεί τον μηχανισμό επιβίωσης, που σας αναγκάζει να μπείτε σε διαμάχη με κάποιον ή να φύγετε μακριά, όταν αντιμετωπίζετε μια απειλή. Ο μηχανισμός αυτός παρακάμπτει τη λογική σκέψη υπέρ μιας ταχύτερης απόκρισης και είναι χρήσιμος όταν δείτε κοντά σας ένα λιοντάρι, αλλά όχι τόσο αποτελεσματικός όταν διασταυρωθείτε στον διάδρομο με ένα θυμωμένο συνάδελφο.

Να κοιμάστε φυσιολογικά και όπως πρέπει

Ο ύπνος αυξάνει τη συναισθηματική νοημοσύνη και σας κάνει να διαχειρίζεστε καλύτερα τα επίπεδα του άγχους σας. Ο αυτοέλεγχος, η προσοχή και η μνήμη μειώνονται όταν δεν κοιμάστε σωστά. Η στέρηση ύπνου αυξάνει τα επίπεδα των ορμονών του στρες από μόνη της, ακόμη και χωρίς κάποιο στρεσογόνο παρόν. Ο βραδινός ύπνος σας κάνει πιο ευδιάθετους, πιο δημιουργικούς και δυναμικούς στην προσέγγιση των τοξικών ανθρώπων, δίνοντάς σας τα εφόδια που χρειάζεστε για την αποτελεσματική αντιμετώπιση τους.

Συνδυάστε τα παραπάνω μαζί και θα ανακαλύψετε και μόνοι σας νέες τακτικές που θα σας βοηθήσουν να κρατήσετε την επιρροή των αρνητικών ανθρώπων μακριά σας.

Πηγή: share24.gr 

9 Δεκ. 2016

 

της Βασιλικής Β. Παππά*

vas_nikpap@yahoo.gr

 

Ένας μεγάλος αριθμός διαφημίσεων στην τηλεόραση απευθύνεται, με άμεσο ή έμμεσο τρόπο, στα παιδιά ή έχει ως πρωταγωνιστές τα ίδια τα παιδιά[1]. Οι διαφημιστές, εκμεταλλευόμενοι την παιδική αθωότητα και το γεγονός ότι τα παιδιά χειραγωγούνται ευκολότερα, προσεγγίζουν τους στόχους τους ανεξάρτητα από τις επιπτώσεις που μπορεί να επιφέρουν στην παιδική ψυχοσύνθεση[2]. Προκειμένου να δημιουργηθεί μια σχέση οικειότητας και συνενοχής ανάμεσα στο μήνυμα και στον δέκτη, χρησιμοποιούνται σκηνές από την καθημερινή ζωή των παιδιών, εικόνες από τις προσωπικές τους εμπειρίες, αλλά και στοιχεία από το παιχνίδι και το παραμύθι[3]. Επιπλέον, διάφορα άλλα τεχνάσματα, όπως η υπερβολή, τα εντυπωσιακά χρώματα, η δράση, η βία, η επιθετικότητα, η ελκυστική μουσική χρησιμοποιούνται για εικόνες διαφημίσεων που προορίζονται για αγόρια, σε αντίθεση με τις αντίστοιχες που έχουν αποδέκτη τα κορίτσια, όπου κυριαρχεί η τρυφερότητα, η δημιουργία αισθήματος ευτυχίας, ο ρομαντισμός, τα απαλά χρώματα.

Οι κούκλες Cindy και Barbie προβάλλονται ως τα γυναικεία πρότυπα για τα μικρά κορίτσια, ενώ για τα αγόρια τα ηλεκτρονικά κατευθυνόμενα που χαρακτηρίζονται από δύναμη και δράση. Έτσι, από μικρή ηλικία τα κορίτσια μαθαίνουν ότι πρέπει να εστιάζουν το ενδιαφέρον τους στην εξωτερική εμφάνιση, ενώ τα αγόρια ότι στην ζωή ο άνδρας χρειάζεται να είναι πολυμήχανος, δυνατός, δραστήριος, χωρίς αισθήματα[4]. Χωρίς αμφιβολία δημιουργούνται πρότυπα και επιθυμίες που έχουν σχέση με τα προσφερόμενα προϊόντα αυτών που τα διαφημίζουν. Και για να επιτευχθεί αυτό εσκεμμένα συγχέεται το διαφημιζόμενο προϊόν με ένα ευχάριστο θέαμα χωρίς κριτήρια ηθικής, ούτως ώστε να δημιουργείται στον παιδικό ψυχικό κόσμο ευχάριστη προδιάθεση χωρίς να είναι ευκρινές αν αυτή αναφέρεται στο προϊόν ή στο τηλεθέαμα.

Όλα αυτά ελκύουν την προσοχή των μικρών παιδιών, με αποτέλεσμα να παρακολουθούν τις διαφημίσεις με προσοχή και να θυμούνται τις επαναλαμβανόμενες λέξεις ή φράσεις (σλόγκαν), τους ήχους και τα ηχηρά ονόματα. Η επιρροή βέβαια είναι ακόμη μεγαλύτερη στα παιδιά της προσχολικής ηλικίας, καθώς δεν μπορούν από τη μια να διακρίνουν τη διαφορά μιας οποιασδήποτε εκπομπής από τις διαφημίσεις και από την άλλη να αντιληφθούν ότι σκοπός τους είναι η προώθηση των προϊόντων. Έτσι, φθάνουν στο σημείο να πιστεύουν ότι με την απόκτηση του συγκεκριμένου διαφημιζόμενου προϊόντος θα μπορέσουν να αποκτήσουν ευτυχία, κοινωνική καταξίωση ή ακόμη να υπερτερούν έναντι των άλλων ομηλίκων τους[5]. Κι έτσι ενώ το σχολείο και οι γονείς στην πλειονότητά τους προσπαθούν να μάθουν στα παιδιά και στους νέους ότι η απλότητα, το μέτρο και το ανεπιτήδευτο στην παρουσία του ανθρώπου είναι και ωραίο, βλέπουν στην τηλεόραση τα πανάκριβα ενδύματα της Sindy ή των σχεδιαστών μόδας και την αγαπημένη τους τραγουδίστρια με γυμνόστηθα, φανταχτερά και πανάκριβα ρούχα.

Αυτή η τηλεοπτική υπερπροβολή καθορίζει τελικά τις αγοραστικές προτιμήσεις και απαιτήσεις των παιδιών. Για παράδειγμα, η επιλογή των παιχνιδιών τους δε γίνεται πλέον από τους γονείς αλλά από τα ίδια, με αποτέλεσμα να προτιμούνται παιχνίδια που στην πλειονότητά τους δεν κινητοποιούν ούτε ερεθίζουν το πνεύμα[6]. Ακόμα και αν αρνηθούν οι γονείς να ικανοποιήσουν τις προτιμήσεις και τις επανειλημμένες απαιτήσεις των παιδιών τους, η άρνηση αυτή οδηγεί πολλές φορές σε αρνητικές αλληλεπιδράσεις[7]. Μπορεί τα σημερινά παιδιά να δίνουν την εντύπωση ότι γνωρίζουν πολλά, ουσιαστικά όμως οι γνώσεις τους είναι, όπως έχει εύστοχα ειπωθεί[8], «λίθοι και κέραμοι ατάκτως ερριμένοι». Η τηλεοπτική εικόνα δεν τα αφήνει περιθώρια να οξύνουν τη φαντασία τους, η οποία χειραγωγείται και δεν αφήνεται ελεύθερη να δημιουργήσει, αλλά επιβάλλει τα δικά της στερεότυπα[9]. Συνάμα, με την υποβολή και την ταύτιση δημιουργούν πρότυπα καταναλωτικά, προκαλώντας συχνά στα παιδιά πλαστές ανάγκες και μετατρέποντάς τα σταδιακά σε ακόρεστους καταναλωτές περιττών προϊόντων και ιδεών αμφίβολης αξίας[10]. Δεν είναι λίγες οι φορές που προϊόντα σχετιζόμενα με διάφορες ταινίες, όπως τα «Χάρι Πότερ», προωθήθηκαν στην αγορά μήνες πριν από την προβολή της ταινίας, προκειμένου αυτή να διαφημιστεί καλύτερα. Η προώθηση αυτή είχε σαν συνέπεια να δημιουργηθεί η λεγόμενη «χαριποτερομανία»[11]. Μέσα από την πλασματική αυτή εικόνα της κοινωνίας που δίδεται, είναι δυνατόν η παιδική προσωπικότητα να φθαρεί[12], καθώς μπολιάζεται με τα χαρακτηριστικά εκείνα που θα της επιτρέψουν αργότερα να στραφεί στον εύκολο δρόμο των ψευδαισθήσεων, των φυγών, των επιθυμιών[13], που, αν δεν πραγματοποιηθούν, μπορεί να την οδηγήσουν στα ναρκωτικά, στην πορνεία, στο έγκλημα ή στην καλύτερη περίπτωση, στη διαταραχή της ψυχικής της ισορροπίας.


Βασιλική Β. Παππά, Μsc, MA είναι Θεολόγος, Σύμβουλος Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού του ΚΕΣΥΠ Ηγουμενίτσας, συνεργάτης του ιστολογίου.

sharpdialogue.com



[1] Εφημ. Αγγελιοφόρος 25/06/2004, 20.

[2] Εφημ. Αγγελιοφόρος 25/06/2004, 20.

[3] Βλ. Κ. Βρύζα, Μέσα Επικοινωνίας και Παιδική Ηλικία, Θεσσαλονίκη (εκδ. Βάνιας) 1997, 111.

[4] Βλ. Τ. Δουλκέρη, Η εικόνα του παιδιού στην ελληνική τηλεόραση και στον ελληνικό τύπο. Εμπειρική έρευνα, Aθήνα (εκδ. Gutenberg) 1997, 99.

[5] Βλ. Γ. Γιάνναρη, «Το παιδί ως Τηλεθεατής», περ. Σύγχρονη Εκπαίδευση τεύχ. 104 (1999) 35.

[6] Βλ. Γ. Γιάνναρη, ό.π. (σημ. 5) 35.

[7] Βλ. Π. Σαρλικιώτου, «Διαφήμιση και παιδί», περ. Ψυχολογικό Σχήμα τεύχ. 6 (1991) 8.

[8] Βλ. Σ. Ασλανίδου, Εκπαιδευτική τεχνολογία και οπτικοακουστική αγωγή, 1992, 107.

[9] Βλ. Σ. Ασλανίδου, ό.π. (σημ. 8) 107.

[10] Βλ. Χ. Βάντσου, Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και η Εκκλησία, Θεσσαλονίκη 1992, 109-110. Βλ. και Σ. Καστόρα, Οπτικοακουστικά μέσα μαζικής επικοινωνίας, Αθήνα (εκδ. Παπαζήση) 1990, 78 με σημ. 4.

[11] Βλ. Κ.Γ. Παπαδημητρακόπουλου, Μαθήματα μαγείας και σατανισμού από τον Χάρι Πότερ, εκδ. Φωτοδότες, χ.χ., 22.

[12] Βλ. Χ. Βάντσου, ό.π. (σημ. 10) 99-101.

[13] Βλ. Γ. Κάρτερ, Τηλεόραση: Θέσεις και Καταθέσεις, εκδ. Δωδώνη 1986, 74. Βλ. και Σ. Μεσημέρη, «Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και η επίδρασή τους στην ψυχολογία του παιδιού», στον τόμο Το παιδικό θέαμα, Α΄ Πανελλήνιο Συνέδριο 1988, με συνεργασία του Δήμου Καρδίτσας και της ετήσιας έκδοσης έρευνας και μελέτης «Επιθεώρηση παιδικής λογοτεχνίας» υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, Αθήνα (εκδ. Καστανιώτη) 1989, 43.