26 Δεκ. 2016

Ευριπίδη Μακρή, «ΑΣΗΜΕΝΙΕΣ ΧΑΝΤΡΕΣ»: διηγήματα.

 

Μια πετυχημένη Βιβλιοπαρουσίαση

 

Πραγματοποιήθηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία, στις 14 Δεκεμβρίου 2016 στο «ΠΑΝΘΕΟΝ» της Ηγουμενίτσας, η παρουσίαση του 18ου βιβλίου του Ευριπίδη Μακρή με τίτλο «ΑΣΗΜΕΝΙΕΣ ΧΑΝΤΡΕΣ»: δ ι η γ ή μ α τ α. Οργανωτής της βιβλιοπαρουσίασης ήταν «Ο Σύλλογος Σαρακατσαναίων Θεσπρωτίας». Στην παρουσίαση του βιβλίου συμμετείχαν οι: Γιώργος Κ. Καπρινιώτης, Eπίτιμος Σχολικός Σύμβουλος Φιλολόγων, η κ. Βασιλική Παππά, Δημοσιογράφος, Ποιήτρια και ο συγγραφέας. Την εκδήλωση συντόνισε η κ. Ιφιγένεια Ιωάννου.

Στην αρχή της εκδήλωσης απηύθυνε χαιρετισμό ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Νίκος Γιαννακός. Στη συνέχεια διαβάστηκε χαιρετισμός του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Γεωργίου Καψάλη, που επεκτάθηκε στην πολυσχιδή προσφορά του Ευριπίδη Μακρή, μέσω των βιβλίων του.

Σχετικά με την τοποθέτηση των ομιλητών, ο Γιώργος Κ. Καπρινιώτης αναφέρθηκε,   με τεκμηριωμένο λόγο, τόσο στο περιεχόμενο και την αξία του βιβλίου, όσο  και στις αρετές του συγγραφέα-λογοτέχνη Ευριπίδη Μακρή. Ακολούθως, η κ. Βασιλική Παππά, έκανε μια σύντομη αναφορά και αποτίμηση των διηγημάτων του βιβλίου. Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο συγγραφέας, που αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στον τίτλο του βιβλίου και στα ανεξίτηλα βιώματα, που τον οδήγησαν στη συγγραφή του βιβλίου του.

Η εξέλιξη ξάφνιασε λίγο το ακροατήριο, γιατί η κ Παππά πήρε συνέντευξη από τον συγγραφέα. Ο ζωντανός αυτός διάλογος, με ερωτήσεις και απαντήσεις, κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον του ακροατηρίου. Άλλωστε, η λήψη συνέντευξης σε παρουσίαση βιβλίου, αποτελεί μια ιδιαιτερότητα και πρωτοτυπία.

Ακολούθησε η βράβευση του συγγραφέα από τον Πρόεδρο του Συλλόγου Σαρακατσαναίων κ. Νίκο Γιαννακό για τη συνολική του προσφορά στη διατήρηση της Σαρακατσάνικης παράδοσης. Να σημειώσουμε ότι το βιβλίο του Ευριπίδη Μακρή «ΖΩΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΩΝ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΩΝ» αποτελεί σημαντικό βιβλίο αναφοράς για τους Σαρακατσαναίους. Το γεγονός ότι βραβεύτηκε αυτό το βιβλίο από την Ελληνική Λαογραφική Εταιρία αποδεικνύει περίτρανα την αξία του.

Η όλη εκδήλωση έκλεισε με μουσική. Η χορωδία του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Θεσπρωτίας έδωσε την ευκαιρία στους παρευρισκόμενους να ακούσουν τέσσερα (4) δημοτικά τραγούδια.

Από την πλευρά μας, συγχαίρουμε τον Ευριπίδη Μακρή για το πολύπλευρο συγγραφικό του έργο και  τη μεγάλη του προσφορά, όπως επίσης και τον «Σύλλογο Σαρακατσαναίων Θεσπρωτίας» που ανέλαβε αυτή την οργάνωση, γιατί  δείχνει τον δρόμο της προβολής και της τιμής σε ανθρώπους της δημιουργίας, του πνεύματος και της προσφοράς.

 Γεώργιος Καπρινιώτης, Eπίτιμος Σχολικός Σύμβουλος Φιλολόγων

sharpdialogue.com