1 Ιουν. 2017

Αυτό το μικρό αλφαβητάρι μοιάζει με εγχειρίδιο εργόχειρου, καθημερινού στοχασμού πάνω στην οδύνη και στην ομορφιά της ζωής –ομορφιά που είναι πιο δυνατή από τον κακάσχημο κόσμο και πολύ πιο μεγάλη, πάνω στον θάνατο που είναι ένα μικρό κομμάτι της ζωής, πάνω στον άνθρωπο, και κυρίως πάνω στον άνθρωπο που αφηγείται, τον «Homo Fabulator».

Πάνω απ’ όλα, είναι μια ελεγεία για τα λαϊκά παραμύθια, αυτές τις φαινομενικά ανώδυνες ιστορίες που μπορούν να μας σώσουν από ανίατη οδύνη, ανίατη κενότητα, ανίατη δειλία, ανίατη μιζέρια, ανίατη ανία –όλα τα κακά που οδηγούν σε άσκοπο παραγέμισμα ελεύθερου χρόνου και ελεύθερου πόνου. Σύντροφοι πιστοί, αυτά τα παμπάλαια αφηγήματα μας συντροφεύουν στον νόστο για τη δικιά μας Ιθάκη χωρίς να γίνονται γουρούνια στην ποδιά της Κίρκης, χωρίς να τρώνε τα βόδια του Ήλιου. Μας διδάσκουν εμπιστοσύνη στην ζωή, μας προσφέρουν δύναμη και ομορφιά κι αντέχουν να μας ομορφαίνουν το ταξίδι ως το τέλος.

sharpdialogue.com

23 Μαϊ. 2017

H πρόσφατη ομότιτλη έκδοση του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τράπεζας (ΜΙΕΤ) θα παρουσιαστεί από την Κατερίνα Τικτοπούλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Φιλολογίας του Α.Π.Θ., η οποία και έγραψε τα Επιλεγόμενα της έκδοσης, την Τετάρτη 31 Μαΐου 2017, στις 20.00, στο Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης του Ιδρύματος (Βίλα Καπαντζή – Βασιλίσσης Όλγας 108).

Θα ακολουθήσει ανάγνωση του έργου του Διονυσίου Σολωμού  από τους ηθοποιούς Δημήτρη Ναζίρη, Έφη Σταμούλη και Νίκο Ράμμο (επιμέλεια: Νικηφόρος Παπανδρέου).

 

Τι είναι η Γυναίκα της Ζάκυθος

 

Από το 1826 έως το 1833 ο Σολωμός συλλαμβάνει και επεξεργάζεται ένα έργο σημαντικό και από πολλές απόψεις εμβληματικό: της ιστορικής πραγματικότητας, των λογοτεχνικών ρευμάτων, των προσωπικών του αναζητήσεων. Συγχρόνως, για τον βαθμό της καλλιτεχνικής πραγμάτωσης, ένα έργο διαχρονικό, κλασικό –για πολλούς, το καλύτερο του Σολωμού. Πρόκειται για το εν προόδω κείμενο που άφησε ο ποιητής, ένα κείμενο που εμπεριέχει τα ίχνη της διαδικασίας της δημιουργίας του.

 

Το έργο εκτυλίσσεται στα χρόνια της επανάστασης και μάλιστα στις παραμονές της μαρτυρικής εξόδου του Μεσολογγιού και έχει ως θέμα του τον ανήθικο και αντεθνικό βίο και πολιτεία της Γυναίκας της Ζάκυθος. Πίσω από την ηθελημένα ανώνυμη πρωταγωνίστρια κρύβεται ασφαλώς ένα συγκεκριμένο γυναικείο πρόσωπο, το οποίο ο Σολωμός επιδιώκει να πλήξει με τη δύναμη του σατιρικού λόγου του. Αλλά η προσωπική εκτόνωση μετατρέπεται σε κείμενο υψηλής λογοτεχνίας. Ο αφηγητής Ιερομόναχος Διονύσιος, σατιρικό προσωπείο του συγγραφέα, παρασύρει με τη ρυθμική αφήγησή του τον αναγνώστη σε ένα ταξίδι μεταφυσικής διάστασης και ρεαλιστικής επίφασης, που επιδιώκει να πραγματευτεί την ανθρώπινη φύση, το σκοτάδι και το φως της, τον έρωτα και τον θάνατο, την αθλιότητα και το μεγαλείο. Είναι όμως ο Ιερομόναχος το καλό που ορθώνεται για να στιγματίσει τη Γυναίκα της Ζάκυθος, η οποία εκπροσωπεί το κακό; Πάντως, στο τελευταίο στάδιο επεξεργασίας του έργου το σχέδιο αλλάζει και τον κυρίαρχο ρόλο του αφηγητή μοιάζει να αναλαμβάνει ο διάβολος. «Έτσι, θα τους οδηγεί όλους ο Διάβολος» σημειώνει ο Σολωμός στο περιθώριο των ανολοκλήρωτων αυτών επανεπεξεργασιών.

 

Όλο το κείμενο του έργου, με τα καθαρογραμμένα ή τα μισοσχεδιασμένα κεφάλαια, τον έντεχνα επεξεργασμένο λόγο των προσώπων καθώς και τα ιταλόγλωσσα προσχέδια για περαιτέρω ανάπτυξη γίνονται τώρα και πάλι προσιτά χάρη στην έκδοση του ΜΙΕΤ. Στο βιβλίο αυτό, ο αναγνώστης έχει την ευκαιρία όχι μόνον να απολαύσει το κείμενο του έργου αλλά να έχει μια ιδιαίτερη αναγνωστική εμπειρία: να διακρίνει τους αρμούς του, να ανιχνεύσει την ενδεχόμενη συγγραφική προθετικότητα, να δει τη γραφή του έργου και εκ των έσω.

 Κατερίνα Τικτοπούλου

 

Ιστορικό των εκδόσεων της Γυναίκας της Ζάκυθος

 

Η παρούσα έκδοση της Γυναίκας της Ζάκυθος συστήνει εκ νέου στο αναγνωστικό κοινό αυτό το σημαντικό σολωμικό έργο σε εκδοτική επιμέλεια της Ελένης Τσαντσάνογλου, η οποία το είχε μελετήσει εξαντλητικά, ανασυνθέτοντας τη σταδιακή διαμόρφωσή του μέσα από τις διαδοχικές γραφές που σώζονται στα χειρόγραφα του ποιητή. Πρώτος καρπός της έρευνάς της ήταν η αναλυτική και σχολιασμένη έκδοση του έργου το 1991, η οποία περιλάμβανε όλο το επεξεργασμένο υλικό των χειρογράφων. Με βάση τη διάκριση του υλικού αυτού σε τρία στάδια επεξεργασίας, την οποία πρότεινε ο Γάλλος νεοελληνιστής Λουί Κουτέλ και υιοθέτησε η Ελένη Τσαντσάνογλου, το κείμενο του δεύτερου σταδίου είναι πληρέστερο από του πρώτου, ενώ το τρίτο αποτελεί ανασχεδιασμό του έργου, που ωστόσο παραμένει ελλιπής και δεν καταλήγει σε μια συνολική αναθεώρησή του. Η χρηστική έκδοση του 1993, με εικονογράφηση του Χρόνη Μπότσογλου, περιείχε το κείμενο που αντιστοιχεί στο δεύτερο στάδιο επεξεργασίας του έργου και, σε επίμετρο, το ελλιπές κείμενο του τρίτου σταδίου, ενώ στη θέση του εκτενούς σχολιασμού υπήρχε η κατατοπιστική Εισαγωγή της επιμελήτριας. Η παρούσα έκδοση περιλαμβάνει την εισαγωγή, το χρηστικό κείμενο και το γλωσσάρι της έκδοσης του 1993, πέραν αυτών όμως εμπλουτίζεται με τα Επιλεγόμενα της Κατερίνας Τικτοπούλου και με μια επιλεκτική βιβλιογραφία όπου συγκεντρώνονται οι βασικές εκδόσεις και ερμηνευτικές προσεγγίσεις του έργου.

 

Στα Επιλεγόμενά της η Κατερίνα Τικτοπούλου, μεταξύ άλλων, περιγράφει τις προηγούμενες εκδοτικές προσπάθειες που, με αφετηρία την έκδοση του Πολυλά, επιχειρούν να ανασυστήσουν το κείμενο μέσα από την αταξία των σολωμικών χειρογράφων, αλλά και να το καταστήσουν προσιτό στον μη ειδικό αναγνώστη.

 

Πληροφορίες: 2310 295170, 2310 295171.

sharpdialogue.com

 

5 Μαϊ. 2017
Είναι ο τίτλος της ποιητικής συλλογής του Κώστα Ευαγγελάτου, Ζωγράφου, Λογοτέχνη, Θεωρητικού της Τέχνης και μέλους της Εθνικής Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών (Ε.Ε.Ε.Λ.), που θα παρουσιαστεί στο εντευκτήριο της Εταιρίας στην Αθήνα, τη Δευτέρα 15 Μαΐου 2017, στις 19.00. Το βιβλίο θα παρουσιάσει η Δρ. Σοφία Μωραΐτη, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ε.Ε.Ε.Λ.
 
Ο Κώστας Ευαγγελάτος θα μιλήσει θεωρητικά για τα ζωγραφικά έργα του Λεονάρντο Ντα Βίντσι και της Αρτεμισίας Τζεντιλέσκι, που ενέπνευσαν τη συγγραφή των ποιημάτων του, απευθείας μετά τη θέαση και μελέτη τους, σε μεγάλα μουσεία στο Παρίσι. Θα ακολουθήσει απαγγελία ποιημάτων από την ηθοποιό Βίκυ Πρωτογεράκη.
 

Ε.Ε.Ε.Λ.

Ιπποκράτους 63, 3ος όροφος, Αθήνα 106 80.

Πληροφορίες: 210 3608239.

sharpdialogue.com

27 Μαρ. 2017
Ο Αστέρης και ο Βίδας κατοικούν σε διαφορετικούς πλανήτες και δεν μοιάζουν καθόλου, μα καθόλου μεταξύ τους, αλλά τους ενώνουν η ελπίδα και η τόλμη. Είναι διατεθειμένοι να κάνουν τα πάντα, για να γίνει καθαρό το περιβάλλον, στο οποίο ζουν. Θα τα καταφέρουν άραγε; Θα μπορέσει τελικά η Ονειροχώρα να απαλλαγεί από τα σκουπίδια;
 
Πρόκειται για μια τρυφερή, διδακτική ιστορία δυο χαρακτήρωναπό διαφορετικούς πλανήτες, με μεγάλη θέληση και όρεξη να σώσουν τον κόσμο τους.
 
Ο διδακτικός χαρακτήρας του παραμυθιού μπορεί να αποτελέσει την αφορμή για την προσέγγιση περιβαλλοντικών θεμάτων, στην προσχολική και πρωτοσχολική ηλικία. Επίσης, μπορεί να γίνει κινητήριο μέσο για τους γονείς, ώστε να προκαλέσουν συζητήσεις, να ενημερώσουν και να ευαισθητοποιήσουν τα παιδιά τους για περιβαλλοντικά ζητήματα.
 
Το βιβλίο της Ελευθερίας Λαφτσίδη, για παιδιά 4-9 ετών, περιλαμβάνει -εκτός από το παραμύθι- ερωτήσεις σχετικές με την ανακύκλωση για την κατανόηση της έννοιας και την ανάπτυξη συζητήσεων, όπως επίσης και ένα ενδεικτικό ιστόγραμμα διαθεματικών δραστηριοτήτων.
 
 
Λίγα λόγια για τη συγγραφέα
 
Η Ελευθερία Λαφτσίδη γεννήθηκε, μεγάλωσε και «ζει» σε μία από τις γειτονιές της Ονειροχώρας, τη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε τις Επιστήμες της Αγωγής και της  Εκπαίδευσης στην Προσχολική Ηλικία, στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και εξειδικεύτηκε στην Ποιοτική Αξιολόγηση της Διδασκαλίας στο Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας. Αγάπη της μεγάλη τα παραμύθια. Έμπνευση της τα παιδιά, μεγάλα και μικρά. Η περιβαλλοντική της ευαισθησία έγινε λέξεις και οι λέξεις ιστορία… η περίεργη αυτή ιστορία του Αστέρη και του Βίδα. Και κάπως έτσι, το ταξίδι ξεκινά, με το πρώτο της εικονογραφημένο παραμύθι.
 

Ραφαέλα Μ.

sharpdialogue.com

26 Δεκ. 2016

 

Μια πετυχημένη Βιβλιοπαρουσίαση

 

Πραγματοποιήθηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία, στις 14 Δεκεμβρίου 2016 στο «ΠΑΝΘΕΟΝ» της Ηγουμενίτσας, η παρουσίαση του 18ου βιβλίου του Ευριπίδη Μακρή με τίτλο «ΑΣΗΜΕΝΙΕΣ ΧΑΝΤΡΕΣ»: δ ι η γ ή μ α τ α. Οργανωτής της βιβλιοπαρουσίασης ήταν «Ο Σύλλογος Σαρακατσαναίων Θεσπρωτίας». Στην παρουσίαση του βιβλίου συμμετείχαν οι: Γιώργος Κ. Καπρινιώτης, Eπίτιμος Σχολικός Σύμβουλος Φιλολόγων, η κ. Βασιλική Παππά, Δημοσιογράφος, Ποιήτρια και ο συγγραφέας. Την εκδήλωση συντόνισε η κ. Ιφιγένεια Ιωάννου.

Στην αρχή της εκδήλωσης απηύθυνε χαιρετισμό ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Νίκος Γιαννακός. Στη συνέχεια διαβάστηκε χαιρετισμός του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Γεωργίου Καψάλη, που επεκτάθηκε στην πολυσχιδή προσφορά του Ευριπίδη Μακρή, μέσω των βιβλίων του.

Σχετικά με την τοποθέτηση των ομιλητών, ο Γιώργος Κ. Καπρινιώτης αναφέρθηκε,   με τεκμηριωμένο λόγο, τόσο στο περιεχόμενο και την αξία του βιβλίου, όσο  και στις αρετές του συγγραφέα-λογοτέχνη Ευριπίδη Μακρή. Ακολούθως, η κ. Βασιλική Παππά, έκανε μια σύντομη αναφορά και αποτίμηση των διηγημάτων του βιβλίου. Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο συγγραφέας, που αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στον τίτλο του βιβλίου και στα ανεξίτηλα βιώματα, που τον οδήγησαν στη συγγραφή του βιβλίου του.

Η εξέλιξη ξάφνιασε λίγο το ακροατήριο, γιατί η κ Παππά πήρε συνέντευξη από τον συγγραφέα. Ο ζωντανός αυτός διάλογος, με ερωτήσεις και απαντήσεις, κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον του ακροατηρίου. Άλλωστε, η λήψη συνέντευξης σε παρουσίαση βιβλίου, αποτελεί μια ιδιαιτερότητα και πρωτοτυπία.

Ακολούθησε η βράβευση του συγγραφέα από τον Πρόεδρο του Συλλόγου Σαρακατσαναίων κ. Νίκο Γιαννακό για τη συνολική του προσφορά στη διατήρηση της Σαρακατσάνικης παράδοσης. Να σημειώσουμε ότι το βιβλίο του Ευριπίδη Μακρή «ΖΩΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΩΝ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΩΝ» αποτελεί σημαντικό βιβλίο αναφοράς για τους Σαρακατσαναίους. Το γεγονός ότι βραβεύτηκε αυτό το βιβλίο από την Ελληνική Λαογραφική Εταιρία αποδεικνύει περίτρανα την αξία του.

Η όλη εκδήλωση έκλεισε με μουσική. Η χορωδία του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Θεσπρωτίας έδωσε την ευκαιρία στους παρευρισκόμενους να ακούσουν τέσσερα (4) δημοτικά τραγούδια.

Από την πλευρά μας, συγχαίρουμε τον Ευριπίδη Μακρή για το πολύπλευρο συγγραφικό του έργο και  τη μεγάλη του προσφορά, όπως επίσης και τον «Σύλλογο Σαρακατσαναίων Θεσπρωτίας» που ανέλαβε αυτή την οργάνωση, γιατί  δείχνει τον δρόμο της προβολής και της τιμής σε ανθρώπους της δημιουργίας, του πνεύματος και της προσφοράς.

 Γεώργιος Καπρινιώτης, Eπίτιμος Σχολικός Σύμβουλος Φιλολόγων

sharpdialogue.com