«Αριστοτέλης και Χριστιανισμός»

Είναι ο τίτλος του Διεθνούς Συνεδρίου που διοργανώνει στην Αθήνα η Θεολογική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών την Πέμπτη 24 και την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου στο Αμφιθέατρο «Ιωάννης Δρακόπουλος» και στο Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (Θόλου 5, στην Πλάκα). Αφορμή για τη διοργάνωση του συνεδρίου αποτέλεσε η ανακήρυξη από την UNESCO της φετινής χρονιάς 2016 ως «έτους Αριστοτέλη», εξαιτίας της συμπλήρωσης 2400 χρόνων από τη γέννηση του μεγάλου φιλοσόφου.

Το έργο του Αριστοτέλη βρίσκεται πίσω από κάθε προσπάθεια θεωρητικής περιγραφής και ερμηνείας του τρόπου που λειτουργεί ο φυσικός κόσμος και η ανθρώπινη γνώση. Συνεχίζει το έργο του Πλάτωνα και διαλέγεται κριτικά μ' αυτό, ενώ γίνεται αντικείμενο επεξεργασίας και προσλαμβάνεται από κάθε μεταγενέστερη κοσμοθεωρία ή φιλοσοφία όχι μόνο στην δυτική Ευρώπη αλλά και στον μη δυτικό κόσμο της Χριστιανικής αλλά και της Ισλαμικής Ανατολής. Απ' αυτήν τη θέση σχετίζεται άμεσα και με τη συγκρότηση του θεωρητικού λόγου του Χριστιανισμού πότε χρησιμοποιούμενος και πότε πολεμούμενος από αυτόν.

Η Θεολογική Σχολή των Αθηνών, ως η αρχαιότερη Σχολή του ιδρύματος που εμφορείται από την πνευματική παράδοση των αρχαίων Σχολών των Αθηνών, προσκαλεί στον τόπο όπου δίδαξε και παρήγαγε όχι μόνο ο ίδιος ο Αριστοτέλης, αλλά και διάσημοι Χριστιανοί θεολόγοι και στοχαστές σε κριτικό διάλογο προς αυτόν (όπως ο Μέγας Βασίλειος), Έλληνες και ξένους στοχαστές και επιστήμονες από διάφορες τάσεις και γενεές για να συζητήσουν θέματα, όπως ο ρόλος της αριστοτελικής σκέψης στην εκφορά του θεολογικού λόγου, στην ανάπτυξη της Χριστιανικής Ηθικής, αλλά και της πολιτικής σκέψης, η χρήση του Αριστοτέλη στην Ανατολική και τη Δυτική Εκκλησία, καθώς και στα εκπαιδευτικά προγράμματα της βυζαντινής και μεταβυζαντινής εποχής κ.λ.π.

Οι ανακοινώσεις θα γίνονται στην ελληνική ή αγγλική γλώσσα.

Η είσοδος είναι ελεύθερη στο κοινό. Θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης.

sharpdialogue.com