16 Ιαν. 2017

«Ὡς σκιᾶς ὄναρ - Σαν ονείρου σκιά»

 

της Βικτωρίας Ιωσηφίδου

 

«Ὡς σκιᾶς ὄναρ - Σαν ονείρου σκιά»… είναι τα ωραία αυτού του κόσμου, τόσο άυλα, τόσο εφήμερα, τόσο βιαστικά…, πριν καλά-καλά φανούν… χάνονται!

Ο Aρχαιολόγος Δρ. Νικόλαος Παππάς χρόνια τώρα μελετά τις μεγάλες του αγάπες, την ιστορία και την αρχαιολογία. Μελετά με ζήλο και πάθος. Κάποια πρόσωπα, κάποια γεγονότα τον αγγίζουν περισσότερο, συνταράζεται, συγκινείται, μια στάση σε αυτά του είναι επιβεβλημένη.

Έτσι τον συνεπαίρνει και η ιστορία του μεγάλου στρατηλάτη Αλέξανδρου. Εξερευνά με πάθος την επική και πολυτάραχη ζωή του. Μέσα από αυτή κάποια παράπλευρα γεγονότα, κάποιες ιστορίες «ανιστόρητες» τον αγγίζουν και θέλει να τις αφηγηθεί. Μια από αυτές, το δράμα των χιλιάδων στρατιωτών του, που ξεκινούν θέλοντας και μη για τη μεγάλη εκστρατεία. Η πρόκληση μεγάλη, το ταξίδι δελεαστικό, η επιστροφή αμφίβολη, ο αποχωρισμός από τα αγαπημένα πρόσωπα αναπόφευκτος.

Δίπλα σε αυτούς, παράλληλα με αυτούς και μια σειρά από κοντινούς ανθρώπους του Αλέξανδρου, κυρίως γυναίκες, που αναγκάζονται επίσης να ακολουθήσουν τον δρόμο της ξενιτιάς. Γάμοι ανάγκης, εξορίες και άλλες αντίξοες συνθήκες τις οδηγούν και αυτές μακριά από την ποθητή πατρίδα με άγνωστο και αμφίβολο τον πιθανό γυρισμό. Η σκληρή και αδίστακτη Ολυμπιάδα, η βασιλομήτωρ, που θα λυγίσει μόνο με τον χαμό του γιου της, η λαμπερή πριγκίπισσα Κλεοπάτρα, αδερφή του Αλέξανδρου, η ευγενική Βαρσίνη που είχε την «τύχη» να γνωρίσει τον Αλέξανδρο στα παιδικά της χρόνια, ώσπου η μοίρα να τους ενώσει ξανά πολύ αργότερα, η θρυλική εταίρα Θαΐδα, η καλλονή Περσίδα σύζυγός του Ρωξάνη, η στοργική τροφός του Λανίκη και τέλος ο συνετός και αφοσιωμένος στρατηγός του Κοίνος αφηγούνται μέσα από την πένα του κ. Παππά καθένας τη δική του ιστορία. Ο συγγραφέας διεισδύει με οξυδέρκεια αλλά και περισσό συναίσθημα στο ψυχογράφημα του καθενός και μας κάνει κοινωνούς και συμπάσχοντες στις δικές τους ζωές.

Μέσα από αυτές αλλά και μέσα από μια παράλληλη αφήγηση ζωντανεύει μπροστά μας και η ίδια η ζωή του μεγάλου στρατηλάτη καθώς και οι ζωές, τα πάθη και τα βάσανα των απλών ανθρώπων, των απλών στρατιωτών και των αγαπημένων τους που άφησαν πίσω στην πατρίδα. Κοινός παρανομαστής για όλους ο πολυπόθητος νόστος, η επιστροφή στον τόπο που γεννήθηκαν. Για πόσους άραγε από αυτούς θα γίνει πραγματικότητα;

Όλοι αυτοί, οι εκλεκτοί, οι τυχεροί, απόλαυσαν το σπάνιο δώρο να γνωρίσουν τον  μοναδικό Αλέξανδρο και να ζήσουν κοντά του. Μόνο που το δώρο αυτό συχνά το πληρώνουν πολύ ακριβά, το εξαργυρώνουν με τις ίδιες τους τις ζωές. Οι στρατιώτες γιατί αυτά φέρνει πάντα ο πόλεμος, κάποιοι κοντινοί του άνθρωποι γιατί δεν μπορούν παρά να είναι στο στόχαστρο από τους αντιπάλους του και διεκδικητές της εξουσίας.

Ακόμη και όσοι γνωρίζουν και διάβασαν ιστορία φεύγουν από την παράσταση ευχαριστημένοι από τα περισσότερα που έμαθαν αλλά και προβληματισμένοι για το νόημα της ζωής, την αξία της όμορφης καθημερινότητας αλλά και της παρουσίας των αγαπημένων προσώπων που πολύ συχνά θεωρούμε δεδομένα και δεν τα απολαμβάνουμε όσο θα έπρεπε. Το αναλόγιο είναι διανθισμένο από όμορφα τραγούδια της ξενιτιάς.

Τα πρόσωπα ζωντανεύουν στη σκηνή με τις αφηγήσεις τους τα μέλη της θεατρικής ομάδας «Έλεος» υπό τη σκηνοθετική και εικαστική επιμέλεια της σκηνοθέτιδας και ηθοποιού κ. Αφροδίτης Ιωαννίδου. Τα τραγούδια ερμηνεύει το φωνητικό-μουσικό σύνολο ΜεΜνηΑ σε ενορχήστρωση και μουσική διδασκαλία του μαέστρου κ. Σάκη Δερμιτζάκη.

Το θεατρικό αναλόγιο του κ. Παππά παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πέλλας και έκτοτε ανέβηκε σε άλλες τέσσερις σκηνές της Θεσσαλονίκης, ευελπιστώντας ότι θα υπάρξει συνέχεια. Εάν σας δοθεί η ευκαιρία, παρακολουθήστε κι εσείς την όμορφη αυτή δουλειά και ταξιδέψτε μαζί με τους πρωταγωνιστές της στους τόπους, τις ζωές και τα βάσανα μιας άλλης εποχής, τόσο μακρινής αλλά και τόσο κοντινής, μιας και κάποια στοιχεία παραμένουν διαχρονικά. Γιατί «τίποτα δεν είναι τα ωραία αυτού του κόσμου, πριν καλά φανούν χάνονται, σαν ονείρου σκιά…».

sharpdialogue.com