17 Φεβ. 2017

«Από τη Συλλογή του Γιώργη Μελίκη»

Είναι ο τίτλος της Έκθεσης που διοργανώνουν η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους και ο Δήμος Πολυγύρου Χαλκιδικής, σε συνεργασία με το Εθνογραφικό Κέντρο Γιώργη Μελίκη - Κέντρο Έρευνας Μάσκας, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πολυγύρου (Σταδίου 1, Πλατεία Ηρώων), από τις 18 έως τις 26 Φεβρουαρίου 2017.

Παράλληλα με την παραπάνω Έκθεση, θα φιλοξενείται στον ίδιο χώρο Έκθεση με δημιουργίες των μελών του Συλλόγου Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Πολυγύρου, με θέμα τη σύγκρουση του Απολλώνιου με το Διονυσιακό στοιχείο.

 

Ωράριο λειτουργίας:

8.30–15.00.

Πληροφορίες: 23710 22148.

 sharpdialogue.com

5 Ιαν. 2017

 

Η πρώτη της παρουσίαση.

 

Είναι ο τίτλος της Έκθεσης που εγκαινιάστηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2016 και θα παραμείνει ανοιχτή στο κοινό μέχρι στις 5 Φεβρουαρίου 2017.

Αντιπροσωπευτικοί πίνακες ζωγραφικής και γλυπτά σημαντικών Ελλήνων δημιουργών όπως των Καντούνη, Κουτούζη, Γύζη, Ιακωβίδη, Βολανάκη, Πανταζή, Αλταμούρα, Γαλάνη, Παρθένη, Μαλέα, Κόντογλου, Αστεριάδη, Στέρη, Σπυρόπουλου, Εγγονόπουλου, Διαμαντόπουλου, Τσίγκου, Γαΐτη, Βενετούλια, Γεωργιάδη, Μυταρά, Σόρογκα, Τζομπανάκη, Πατσόγλου, Καμπαδάκη, Νικολαΐδη και άλλων παρουσιάζονται στην Αθήνα αποκαλύπτοντας το εύρος των αισθητικών επιλογών των ιδρυτών της πολυσυζητημένης συλλογής Νέστορα και Αλίκης Τέλλογλου. Πρόκειται για αντιπροσωπευτικά έργα ζωγραφικής και γλυπτικής από τον 19ο έως τον 20ό αι. που οι επιλογές τους σε μεγάλο βαθμό σχετίζονται με την προσωπικότητα των συλλεκτών που έθεσαν σκοπό ζωής τους την προσφορά στην παιδεία και τον πολιτισμό. Δώρισαν δε ολόκληρη τη συλλογή τους με τα 7000 έργα τέχνης και την περιουσία τους στο Α.Π.Θ. και το Τελλόγλειο Ίδρυμα. Η Διευθύντρια του Τελλογλείου Ιδρύματος, Καθηγήτρια της Ιστορίας της Τέχνης στο Α.Π.Θ., Αλεξάνδρα Γουλάκη-Βουτυρά, επισημαίνει: «Η συλλογή του Νέστορα και της Αλίκης Τέλλογλου αποτελεί πλούσια συγκομιδή μακροχρόνιας αναζήτησης που έγινε με πάθος, ένστικτο και κυρίως «αγάπη για τον άνθρωπο». Δεν είναι σίγουρα τυχαίο ότι η ανθρώπινη μορφή κυριαρχεί αριθμητικά στα έργα της συλλογής. Οι Τέλλογλου, επιθυμώντας να συμβάλλουν στην παιδεία του τόπου και στην καλλιέργεια του καθημερινού ανθρώπου, δώρισαν τη συλλογή τους, καθώς και ολόκληρη την περιουσία τους στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Κύριος πυρήνας της Συλλογής Τέλλογλου είναι τα έργα νεοελληνικής τέχνης».

Ο Επιμελητής της Έκθεσης και Διευθυντής εικαστικού προγράμματος του Ιδρύματος Β. & Μ. Θεοχαράκη, Τάκης Μαυρωτάς, τονίζει στον πολυσέλιδο κατάλογο της έκθεσης: «Το Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη έχει ως μακροχρόνιο στόχο του πολιτιστικού του προγράμματος, την παρουσίαση των σημαντικών εκείνων ελληνικών συλλογών που άμεσα συνέβαλαν στη στερέωση της φυσιογνωμίας της νεοελληνικής τέχνης. Έτσι, μετά τις εκθέσεις «Τα Αριστουργήματα της Συλλογής Γ. Ι. Κατσίγρα – Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα» το 2011 και «Νεοελληνική Τέχνη: Θησαυροί από την Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ» το 2013, τώρα εκτίθεται μέρος της συλλογής Αλίκης και Νέστορα Τέλλογλου, με τον δηλωτικό τίτλο: «Η σπουδαία συλλογή του Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών Α.Π.Θ. στην Αθήνα. Η πρώτη της παρουσίαση». Το Τελλόγλειο Ίδρυμα, μετά από το σκληρό τριανταπεντάχρονο αγώνα της Αλίκης Τέλλογλου, εδραιώνει στην Ελλάδα το μοναδικό Ίδρυμα, το οποίο ανήκει εξ ολοκλήρου σε Πανεπιστήμιο και διακρίνεται για το μέτρο, τον αισθησιασμό, την ευαισθησία, τη σαφήνεια και το βάθος της ξεκινώντας από την κλασική ζωγραφική για να φτάσει στην τέχνη της εποχής μας. Οι Τέλλογλου, με το γόνιμο και μόνιμο έργο τους, έχεις την αίσθηση ότι πάλεψαν με τον θάνατο, απόκτημα της μοίρας και του χρόνου, κερδίζοντας την ελευθερία του εκλεπτυσμένου πνεύματος και την ελπίδα ότι συνέβαλαν με όλες τους τις δυνάμεις στο να προβάλλουν καθετί ωραίο, καθετί που αξίζει να αναμετρηθεί με την αιωνιότητα και τον λεπτεπίλεπτο καθρέφτη της πραγματικότητας, μιας καθαρής πραγματικότητας την οποία όλοι μπορούν να αισθανθούν, αφού εκφράζει μια ουσιαστική πτυχή της ανθρωπότητας αφήνοντάς μας τις συλλογές τους, που αντανακλούν το πνεύμα της μεγάλης τους προσφοράς στο έθνος».

Την Έκθεση συνοδεύει πολυτελές πολυσέλιδο λεύκωμα με τίτλο «Συλλογές Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών Α.Π.Θ. Νεοελληνική Τέχνη: Ζωγραφική, Χαρακτική, Γλυπτική» (εκδ. Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ.) με κείμενα των Αλίκης Τέλλογλου, Αλεξάνδρας Γουλάκη-Βουτυρά και Τάκη Μαυρωτά.

Στην εικόνα το έργο του Δημήτρη Μυταρά «Επιτύμβιο με μπουλντόγκ» (1974), Ακρυλικό σε μουσαμά, 160x125εκ-380x480.

 

Ωράριο λειτουργίας: 

Δευτέρα-Τετάρτη και Παρασκευή-Κυριακή: 10.00-18.00.

Πέμπτη: 10.00-20.00.

sharpdialogue.com

20 Δεκ. 2016

«Εικόνες της Μοντέρνας Τέχνης.

Η Συλλογή Σούκιν»

Είναι ο τίτλος της εμβληματικής έκθεσης που φιλοξενείται από τις 22 Οκτωβρίου 2016 έως τις 20 Φεβρουαρίου 2017 στο FondationLouisVuitton στο Παρίσι. Στην Έκθεση, στην οποία συμμετέχει και το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Κ.Μ.Σ.Τ.), εκτίθενται130 αριστουργήματα από την πλέον σημαντική συλλογή μοντέρνας τέχνης που δημιουργήθηκε στη Μόσχα από τον Ρώσο φιλότεχνο και συλλέκτη, Σεργκέι Σούκιν (Sergei Shchukin). Έργα σταθμοί των Κλοντ Μονέ, Πολ Σεζάν, Πολ Γκωγκέν, Ενρί Ματίς και του Πάμπλο Πικάσο, μεταξύ άλλων, από το Μουσείο Ερμιτάζ και το Μουσείο Πούσκιν, είναι μόνο λίγα από αυτά που έχει την τύχη να δει ο επισκέπτης σε αυτό το απόλυτο «μάθημα ζωγραφικής». Πέρα από τα έργα της συλλογής αλλά και πληροφορίες για την ίδια την ζωή του συλλέκτη και τις σχέσεις του με τους καλλιτέχνες της εποχής του, η Έκθεση εμπλουτίζεται με έργα της ίδιας περιόδου από Ρώσους καλλιτέχνες. Το Κ.Μ.Σ.Τ. συμμετέχει στην έκθεση με 7 έργα της συλλογής Κωστάκη -Καζιμίρ Μαλέβιτς, Όλγα Ροζάνοβα, Λιουμπόβ Ποπόβα, Ιβάν Κλιούν, Αλεξάντρ Ρότσενκο- και συγκαταλέγεται στα μουσεία που με έργα τους αποτυπώνουν την περίοδο της ρωσικής πρωτοπορίας, περίοδο που ο συλλέκτης συνθέτει τη δικιά του συλλογή μοντέρνας τέχνης.

sharpdialogue.com

18 Δεκ. 2016

«Αναμνήσεις και μνημεία του Αιγαίου»

Είναι ο τίτλος της Φωτογραφικής Έκθεσης που εγκαινιάστηκε στις 8 Δεκεμβρίου 2016 στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης (Βασιλίσσης Σοφίας και Ηροδότου 1, Αθήνα) και θα παραμείνει ανοιχτή στο κοινό ως τις 19 Μαρτίου 2016.

Η Έκθεση του γνωστού φιλέλληλα Αμερικανού φωτογράφου, που απαθανάτισε με τον φακό του αρχαιολογικούς χώρους αλλά και εικόνες της καθημερινής ζωής στο Αιγαίο, πλαισιώνει αρμονικά την έκθεση «Κυκλαδική Κοινωνία 5000 χρόνια πριν». 

Περιλαμβάνει δύο ενότητες με διαφορετικό θέμα αλλά με κοινό στοιχείο τις ελληνικές θάλασσες και τον ρόλο που διαδραμάτισαν στις κοινωνίες των ανθρώπων στο Αιγαίο ανά τους αιώνες.

Η πρώτη ενότητα που τιτλοφορείται «Τα νησιά όπου σταμάτησε ο χρόνος» παρουσιάζει πτυχές της ζωής στο Αιγαίο τις δεκαετίες του 1950 και του 1960. Τότε, που η καθημερινότητα κυλούσε χωρίς ηλεκτρισμό, δρόμους, αυτοκίνητα, τηλέφωνα, τρεχούμενο νερό και οχηματαγωγά πλοία. Οι υποδομές, που είχαν στη διάθεσή τους οι άνθρωποι το ’60, δεν φαίνεται να διέφεραν πολύ σε σχέση με αυτές από το αρχαίο παρελθόν. Οι 40 φωτογραφίες  της ενότητας αυτής καλύπτουν τέσσερα θέματα: γιορτές, γυναικείες ασχολίες, ανδρικές ασχολίες και εργασία στη θάλασσα.

Η δεύτερη ενότητα, που τιτλοφορείται «By the Sea, by the Beautiful Sea», με 33 φωτογραφίες, παρουσιάζει παραθαλάσσιους αρχαιολογικούς χώρους. Οι περισσότερες είναι βγαλμένες το 1954 και το 1955, όταν οι χώροι αυτοί ελάχιστα είχαν αλλάξει σε σχέση με τις περιγραφές των περιηγητών που επισκέφθηκαν την Ελλάδα τον 19ο αιώνα. Τα πιο πολλά από τα σημεία αυτά  έχουν μακρά ιστορία, κάποια ως θρησκευτικοί χώροι, άλλα ως εμπορικά κέντρα και άλλα για τη στρατηγική τους σημασία. Το νήμα που τα ενώνει, ωστόσο, είναι η παραλιακή τους θέση. Μεταξύ των χώρων αυτών είναι η Περαχώρα, η Μεθώνη, η Δήλος, η Ρόδος, η Κως, η Πύλος, η Σαντορίνη και το Σούνιο.

 

Ρόδος 1954. Η Αφροδίτη Αιδουμένη της Ρόδου, εύρημα από τη θαλάσσια περιοχή δυτικά της πόλης της Ρόδου το 1929. ©Robert McCabe Πηγή: www.lifo.gr

Στην εικόνα: Ρόδος 1954. Η Αφροδίτη Αιδουμένη της Ρόδου, εύρημα από τη θαλάσσια περιοχή δυτικά της πόλης (1929). © Robert Α. McCabe

 

Ωράριο λειτουργίας: 

Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή-Σάββατο: 10.00-17.00.

Τρίτη: Κλειστό.

Πέμπτη: 10.00-20.00.

Κυριακή: 11.00-17.00.

Πληροφορίες: 210 7228321-3.

sharpdialogue.com

16 Δεκ. 2016

Είναι ο τίτλος της Ομαδικής Έκθεσης που φιλοξενείται από τη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2016  στο Καφέ του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου (Πατησίων 44, Αθήνα), έναν χώρο που φιλοξενεί τακτικά εκθέσεις σύγχρονης τέχνης, λειτουργώντας ως γέφυρα ανάμεσα στο παρόν και το παρελθόν.

Την πρωτοβουλία είχε η IANOS Αίθουσα Τέχνης, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Μικρής Άρκτου και την επιμέλεια της Ίριδας Κρητικού, η οποία διοργάνωσε το καλοκαίρι του 2016 Ομαδική Εικαστική Έκθεση για να τιμήσει το σημαντικότερο αρχαιολογικό μουσείο της χώρας για τον εορτασμό των 150 χρόνων από την ίδρυσή του.

Αντλώντας έμπνευση από τα εκθέματα των συλλογών του Μουσείου, αλλά και από το ίδιο το κτίριο και την ιστορία του, οι καλλιτέχνες αποτυπώνουν μέσα από την προσωπική τους ματιά διαφορετικές πτυχές και θεάσεις του χώρου και των δράσεων του Μουσείου.

Στην Έκθεση συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Κώστας Ανανίδας, Νεκτάριος Αποσπόρης, Εριέττα Βορδώνη, Μάριος Βουτσινάς, Στέλιος Γαβαλάς, Ανδρέας Γεωργιάδης, Ειρήνη Γκόνου, Δικαία Δεσποτάκη, J.Joshua Garrick, Μηνάς Καμπιτάκης, Τίνα Καραγεώργη, Βούλα Καραμπατζάκη, Βασίλης Λιαούρης, Μιχάλης Μαδένης, Στέλλα Μελετοπούλου, Γιάννης Μπεκιάρης, Χαρίτων Μπεκιάρης, Γεωργία Μπλιάτσου, Στέλιος Παναγιωτόπουλος, Γεύσω Παπαδάκη, Παναγιώτης Πασάντας, Ντίνος Πετράτος, Άντζελα Πετροχείλου, Μαίρη Σαμόλη, Δημήτρης Σαρασίτης, Πραξιτέλης Τζανουλίνος, Κατερίνα Τσεμπελή, Πάβλος Χαμπίδης, Αθηνά Χατζή.

Η Έκθεση θα διαρκέσει ως τις 12 Φεβρουαρίου 2017.

 

Είσοδος Ελεύθερη για τον Καφέ.

Ωράριο λειτουργίας:

Δευτέρα: 13.00-20.00.

Τρίτη-Κυριακή: 09.00-16.00.

 sharpdialogue.com