6 Νοε. 2016

Έμπνευση: Ρωσική Πρωτοπορία. Εργαστήριο Νέων Καλλιτεχνών στο ΚΜΣΤ

Είναι ο τίτλος της έκθεσης που εγκαινιάστηκε στις 9 Νοεμβρίου 2016 στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΚΜΣΤ) της Θεσσαλονίκης (Μονή Λαζαριστών), η οποία θα παραμείνει ανοιχτή στο κοινό ως τις 28 Ιανουαρίου 2017.

12 νέοι καλλιτέχνες από τα εργαστήρια ζωγραφικής, γλυπτικής και χαρακτικής της Σχολής Καλών Τεχνών του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Α.Π.Θ. παρουσιάζουν έργα τους -ζωγραφικά, εγκαταστάσεις, γλυπτά, σχέδια και κατασκευές- τα οποία προέκυψαν μέσα την πρώτη τους επαφή με την εποχή της ρωσικής πρωτοπορίας.
Πιο συγκεκριμένα, την Άνοιξη του 2015 οι φοιτητές συνοδευόμενοι από τους καθηγητές τους επισκέφθηκαν το ΚΜΣΤ, παρακολούθησαν σειρά διαλέξεων από τους επιμελητές και ιστορικούς τέχνης του μουσείου, συμμετείχαν στις συζητήσεις για τους καλλιτέχνες, τα ρεύματα και τις τάσεις της ρωσικής πρωτοπορίας και δούλεψαν στην παραγωγή νέων έργων ορισμένα από τα οποία δημιουργήθηκαν μέσα στο Μουσείο.
Για κάποιες εβδομάδες, η σοφίτα του ΚΜΣΤ λειτούργησε ως ένας ζωντανός χώρος καλλιτεχνικής παραγωγής, ο οποίος προηγουμένως διαμορφώθηκε από τους ίδιους τους καλλιτέχνες και σύμφωνα με τις δικές τους ανάγκες, και αποτέλεσε ένα ιδιότυπο εργαστήριο στο πλαίσιο της συνεργασίας φοιτητών, καθηγητών και επιμελητών του Μουσείου.
Στην έκθεση φιλοξενούνται τα έργα των φοιτητών που προέκυψαν από την προσωπική τους σπουδαστική καλλιτεχνική έρευνα που συντελείται στη Σχολή Καλών Τεχνών, σε σχέση με το ιδιαίτερο ενδιαφέρον τους στα έργα και τις ιδέες που αναπτύχθηκαν στην ιστορική περίοδο της ρωσικής πρωτοπορίας.

Συμμετέχνουν οι καλλιτέχνες: Βασίλης Βλέτσης, Παναγιώτης Καράμπαμπας, Χαρά Κοντοπούλου, Σοφία Κορκοριάδου, Γαλήνη Κριαρίδη, Ελένη Μπορνόβα, Ζωή Δάφνη Μυλωνά, Ελευθερία Πανούση, Ελένη Σαμαντζοπούλου, Μάγια Τζούριτς, Κώστας Τσακίρης, Νίκος Τσικούρας

Υπεύθυνοι εργαστηρίων οι καθηγητές: Γιώργος Διβάρης, Στέλιος Κουπέγκος, Γιώργος Τσακίρης, Γιώργος Τσάρας και Γιάννης Φωκάς.

Επιμέλεια: Δόμνα Γούναρη, Επιμελήτρια ΚΜΣΤ-ΚΣΤΘ.

 

Η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 28 Ιανουαρίου 2017.

Ωράριο λειτουργίας:

Τρίτη-Σάββατο: 09.00-18.00.

Κυριακή και Δευτέρα: Κλειστά.

Ανοιχτές ξεναγήσεις για το κοινό: κάθε Σάββατο στις 12.00 (με το εισιτήριο εισόδου).

sharpdialogue.com