14 Οκτ. 2016

Ο Ντελακρουά σκηνοθετεί το ’21

Είναι ο τίτλος της έκθεσης που εγκαινιάστηκε στις 18 Οκτωβρίου 2016 στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ. και θα παραμείνει ανοιχτή στο κοινό ως στις 31 Ιανουαρίου 2017. 

Η έκθεση, που φιλοξενείται στο ισόγειο του Ιδρύματος, προτείνει μια πρωτότυπη ανάγνωση δύο εμβληματικών έργων του μεγάλου Γάλλου ζωγράφου που σχετίζονται με τον Ρομαντισμό και τον Φιλελληνισμό, τις «Σφαγές της Χίου» και την «Ελλάδα στα ερείπια του Μεσολογγίου», μέσα από τα μάτια Ελλήνων εικαστικών.

Για την έκθεση μεταφέρθηκαν από το Παρίσι και την Αθήνα πρωτότυπα έργα του Ντελακρουά, καθώς και το αντίγραφο σε φυσικό μέγεθος των «Σφαγών της Χίου» του Ευάγγελου Ιωαννίδη από το Βυζαντινό Μουσείο Χίου. Παράλληλα με τη διείσδυση στον τρόπο δημιουργίας των έργων αυτών (προσχέδια, ενδυμασίες κ.λπ.), στην έκθεση επιχειρείται μια ανάγνωση των ίδιων των γεγονότων από μαρτυρίες ντόπιων (κείμενα), παρουσίαση της τουρκικής πλευράς (κείμενο του Βαχίτ Πασά), επιστολές του Κοραή, του Βαρβάκη και άλλα εικαστικά και μη ντοκουμέντα.

Για την έκθεση συνεργάστηκαν το Εθνικό Μουσείο Ευγένιου Ντελακρουά (Παρίσι), η Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου, το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο Αθηνών, η Κεντρική Βιβλιοθήκη Α.Π.Θ. (Συλλογή Τρικόγλου), η Βιβλιοθήκη Κοραή Χίου - Μουσείο Αργέντη, το Βυζαντινό Μουσείο Χίου (Εφορεία Αρχαιοτήτων Χίου), συλλέκτες και ιδιώτες.

 

Η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 31 Ιανουαρίου 2017.

Ωράριο λειτουργίας:

Τρίτη και Πέμπτη: 09.00-14.00.

Τετάρτη και Παρασκευή: 09.00-14.00 και 17.00-21.00.

Σάββατο και Κυριακή: 10.00-18.00.

Δευτέρα: Κλειστά.

sharpdialogue.com