2 Ιουν. 2017

1000 ιδιαίτερες προσαρμογές αντίστοιχου αριθμού έργων της συλλογής Κωστάκη, γνήσια έργα της ίδιας συλλογής, 780 διαφανείς μπάλες που αιωρούνται από το ταβάνι και τρεις ιδιαίτερες τοιχογραφίες αποτελούν τη δεύτερη παρουσίαση της έκθεσης του Ανατόλι Ζουραβλιόφ (Anatoly Shuravlev) στην Ελλάδα, με τίτλο “Future Revisited. Μέρος δεύτερο: Η μυθολογία του καλλιτέχνη”, στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης από τις 7 Ιουνίου έως τις 23 Ιουλίου 2017 (εγκαίνια: Τετάρτη 7 Ιουνίου 2017, ώρα 20.30).

To πρώτο μέρος του project “Future Revisited” που παρουσιάστηκε στο Μουσείο Άλεξ Μυλωνά - Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στην Αθήνα (5-24.4.2017) διευρύνεται πια σε αυτή τη δεύτερη εκδοχή με παλαιότερα έργα του καλλιτέχνη, τα οποία, ωστόσο, παρουσιάζονται με νέο τρόπο και σε ένα νέο πλαίσιο που ανταποκρίνεται στην επιδίωξή του να μιλήσει με μια οπτική γλώσσα που θέτει το βασικό ερώτημα αισθητικής σχετικά με την αντιπαράθεση μεταξύ μορφής και περιεχομένου.

Το έργο του καλλιτέχνη "Black Holes" (Μαύρες Τρύπες), το οποίο αποτελείται από 780 διαφανείς μπάλες που αιωρούνται από την οροφή του ΜΜΣΤ, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο ρωσικό περίπτερο της 53ης Μπιενάλε της Βενετίας το 2009. Ο Ζουραβλιόφ εξάλλου ασχολείται με το φως ως βασικό συστατικό στοιχείο της τέχνης, τόσο για την παραδοσιακή ζωγραφική όσο και για τη φωτογραφία. Οι "Μαύρες Τρύπες είναι αντιληπτές ως μια απόλυτη εγκατάσταση αλλά, ταυτόχρονα, ο επισκέπτης μπορεί να παρατηρήσει τα μικροσκοπικά φωτογραφικά πορτρέτα που είναι τοποθετημένα μέσα στις μπάλες και να αποφασίσει ελεύθερα σχετικά με την αφήγηση που γεννά αυτή η ρευστή γλώσσα των μορφών και των εικόνων. Οι φόρμες μοιάζουν να αιωρούνται σε έναν νέο κόσμο και μπορούν να μελετηθούν σαν να ήταν γράμματα ενός άλλου αλφαβήτου ή σημεία ενός φανταστικού συστήματος.

Η φόρμα, ως αρχετυπικό συστατικό της τέχνης αποτελεί και τη βασική αναζήτηση του έργου του καλλιτέχνη. Ο εικαστικός προσεγγίζει τη φόρμα, όπως αυτή αποτυπώνεται στα έργα της ρωσικής πρωτοπορίας από τη συλλογή Κωστάκη του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης –έργα των Καζιμίρ Μαλέβιτς, Ιβάν Κλιούν, Λιουμπόβ Ποπόβα, Μιχαήλ Ματιούσιν κ.ά. -προτείνοντας νέο περιεχόμενο. 1000 εικόνες έργων άλλαξαν κλίμακα και αναπαράχθηκαν φωτογραφικά σε διαστάσεις 10 x 8 χιλιοστά. Με τον τρόπο αυτό οι νέες εικόνες λειτουργούν ως ένα νέο αλφάβητο που προέκυψε από την αποδόμηση της ίδια της φόρμας. Ο Ανατόλι Ζουραβλιόφ δημιουργεί μια απόλυτη εγκατάσταση, έναν υποθετικό ναό για την τέχνη, αποζητώντας τη συμμετοχή και κυρίως την εμπειρία από την επαναπροσέγγιση των έργων της ρωσικής πρωτοπορίας και την προβολή τους στο μέλλον. Με την εγκατάσταση αυτή ο καλλιτέχνης δεν καταθέτει μόνο φόρο τιμής στην ιστορική πρωτοπορία αλλά δημιουργεί ένα εντελώς νέο έργο τέχνης με υλικό την φορμαλιστική αισθητική μιας ολόκληρης ιστορικής συλλογής και μας καλεί να ξαναδούμε τη συλλογή αυτή με νέο τρόπο και με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον.

Παράλληλα παρουσιάζονται πρωτότυπα έργα ρωσικής πρωτοπορίας από τη συλλογή Κωστάκη του ΚΜΣΤ των Καζιμίρ Μαλέβιτς, Ιβάν Κλιουν, Λιουμπόβ Ποπόβα, Μιχαήλ Ματιούσιν, Γκούσταβ Κλούτσις, Αλεξάντρ Ρότσενκο, Σολομών Νικρίτιν κ.ά.

Ως χειρονομία που μεσολαβεί μεταξύ των δύο εγκαταστάσεων και τονίζει τη ρευστότητα και ταυτόχρονα την πολυμορφία των πολιτισμών, ο καλλιτέχνης δημιουργεί επιπλέον τρεις τοιχογραφίες με τίτλο «Αλφάβητα» που βασίζονται στις φόρμες των λατινικών, των κυριλλικών και των ελληνικών γραμμάτων.

Το έργο του Ανατόλι Ζουραβλιόφ (γεν. Μόσχα 1963, ζει στο Βερολίνο και τη Μόσχα) περιλαμβάνει φωτογραφία, ζωγραφική, βίντεο και εγκαταστάσεις. Η καλλιτεχνική του πορεία ξεκίνησε από την σχολή της Εννοιολογικής Τέχνης στη Μόσχα. Στα πρώιμα έργα του ο Ζουραβλιόφ εξερευνά τους τρόπους αναπαράστασης και λειτουργίας των ΜΜΕ. Αργότερα ο ίδιος προσεγγίζει με κριτική σκέψη την πολιτική και κοινωνιολογική εξέλιξη σε διάφορους πολιτισμούς, εντοπίζει συγγένειες και σχέσεις ανάμεσα σε αρχαίες παραδόσεις και επαναστατικές καινοτομίες. Έργα του έχουν πρόσφατα παρουσιαστεί στη Μπιενάλε της Βενετίας, στο PS1 MOMA, στη Μπιενάλε του Βερολίνου, στη γκαλερί Whitechapel, στην Istanbul Modern και αλλού.

Επιμέλεια έκθεσης: Θούλη Μισιρλόγλου, Διευθύντρια ΜΜΣΤ & Μαρία Τσαντσάνογλου, Διευθύντρια ΚΜΣΤ.

Ωράριο λειτουργίας:

Πέμπτη 10:00-22.00

Παρασκευή 10.00-19.00

Σάββατο 10.00-18.00

Κυριακή 11.00-15.00

 

Πληροφορίες

2310 589141

sharpdialogue.com

16 Μαϊ. 2017

Πρόκειται για την ομαδική έκθεση Γλυπτικής και Ζωγραφικής 45 καλλιτεχνών, που διοργανώνει για έβδομη συνεχή χρονιά στην Πινακοθήκη της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (Νικολάου Γερμανού 1, 6ος όροφος, Θεσσαλονίκη) η Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών. Η έκθεση, που θα εγκαινιαστεί την Τετάρτη 24 Μαΐου 2017, στις 20.00, θα παραμείνει ανοιχτή στο κοινό έως την Κυριακή 11 Ιουνίου 2017.

Είσοδος ελεύθερη

Ωράριο λειτουργίας:

Δευτέρα-Παρασκευή: 09.00-14.00.

Κυριακή: 09.00-14.00.

Πληροφορίες: 2310 271195

sharpdialogue.com

29 Απρ. 2017

Έκθεσης φωτογραφίας με τίτλο «Η Κωνσταντινούπολη των Jean Pascal Sebah και Polycarpe Joaillier (1890-1900) από την Τρικόγλειο Βιβλιοθήκη του Α.Π.Θ.» στην Αγιορειτική Εστία (Εγνατία 109, Θεσσαλονίκη).

Η έκθεση περιλαμβάνει 50 άγνωστες και άκρως γοητευτικές φωτογραφίες της Κωνσταντινούπολης της τελευταίας δεκαετίας του 19ου αιώνα που παρουσιάζονται δημόσια για πρώτη φορά, ενώ επίσης, οι επισκέπτες της έκθεσης έχουν τη δυνατότητα να δουν δέκα σπάνιες εκδόσεις για την Κωνσταντινούπολη της περιόδου από το 1829 έως το 1926, οι οποίες προέρχονται από την Συλλογή Τρικόγλου του Α.Π.Θ.

Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του εορτασμού της συμπλήρωσης των 90 χρόνων της Βιβλιοθήκης και Κέντρου Πληροφόρησης του Α.Π.Θ., και συνδιοργανώνεται από την Κεντρική Βιβλιοθήκη του Α.Π.Θ., το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης και την Αγιορειτική Εστία.

Επιμελητές έκθεσης: Θοδωρής Μάρκογλου, Αντώνης Σαραγιώτης, Μαρία Φαρμάκη.

 

Διάρκεια έκθεσης: 25 Απριλίου - 10 Ιουνίου 2017

Ωράριο λειτουργίας:

Δευτέρα και Τετάρτη 09.00-16.00

Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή 09.00-20.00

Σάββατο 09.00-14.00

 

Πληροφορίες: 2310-263308

sharpdialogue.com

4 Απρ. 2017

Πρόκειται για την περιοδική εικαστική έκθεση της Πολυξένης Αδάμ-Βελένη, που εγκαινιάζεται την Τετάρτη 5 Απριλίου 2017, ώρα 19.30, στο Βυζαντινό Μουσείο της Βέροιας.

Η Διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, που άνοιξε τις πύλες του στο κοινό, αυτή τη φορά παρουσιάζεται με δύο άλλες ιδιότητές της, αυτές της ποιήτριας και ζωγράφου.

Ένα ποίημα... ένα ζωγραφικό έργο... συνομιλούν με τρόπο αγαστό στη νέα ποιητική συλλογή της με τον τίτλο «Κλεψίτυπον» που κυκλοφόρησε πρόσφατα. Η δημοσίευση της συλλογής αυτής στάθηκε και η αφορμή για την πραγματοποίηση της παραπάνω έκθεσης, που θα διαρκέσει ως τις 28 Απριλίου.

Όσοι θα παραστούν στα εγκαίνια της έκθεσης, θα έχουν τη δυνατότητα όχι μόνο να θαυμάσουν τα έργα της, αλλά και να ακούσουν την ίδια να απαγγέλει τα ποιήματά της. Ας δούμε ένα μικρό δείγμα γραφής της:

 

Ψευδαίσθηση

Περπατώ εδώ και χρόνια

ανυπόδητη,

ματώνοντας

πάνω στα θρύψαλα

της ψυχής μου.

Νόμιζα πως

με στενεύουν

τα παπούτσια μου.

Γελάστηκα.

Δανείστηκα το όνομα

μιας άλλης που φαντάστηκα

πως ζει.

Δεν ξύπνησα ποτέ.

Π.Βελένη, Από τη συλλογή «Κλεψίτυπον».

 

sharpdialogue.com

17 Φεβ. 2017

«Από τη Συλλογή του Γιώργη Μελίκη»

Είναι ο τίτλος της Έκθεσης που διοργανώνουν η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους και ο Δήμος Πολυγύρου Χαλκιδικής, σε συνεργασία με το Εθνογραφικό Κέντρο Γιώργη Μελίκη - Κέντρο Έρευνας Μάσκας, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πολυγύρου (Σταδίου 1, Πλατεία Ηρώων), από τις 18 έως τις 26 Φεβρουαρίου 2017.

Παράλληλα με την παραπάνω Έκθεση, θα φιλοξενείται στον ίδιο χώρο Έκθεση με δημιουργίες των μελών του Συλλόγου Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Πολυγύρου, με θέμα τη σύγκρουση του Απολλώνιου με το Διονυσιακό στοιχείο.

 

Ωράριο λειτουργίας:

8.30–15.00.

Πληροφορίες: 23710 22148.

 sharpdialogue.com